Oligark raser mot krigen: - Barbarisk

Yango-eieren fyrer løs mot Vladimir Putin og Russland.

PUTIN-KOBLING: Her er grunnlegger og tidligere adminstrerende direktør i Yango, Arkady Volozh, avbildet med Russlands president Vladimir Putin i september 2017 i Moskva. Foto: Mikhail Svetlov / Getty Images
PUTIN-KOBLING: Her er grunnlegger og tidligere adminstrerende direktør i Yango, Arkady Volozh, avbildet med Russlands president Vladimir Putin i september 2017 i Moskva. Foto: Mikhail Svetlov / Getty Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den russiske oligarken Arkady Volozh, fordømmer torsdag Russlands invasjon av Ukraina.

- Russlands invasjon av Ukraina er barbarisk, og jeg er helt og holdent mot den. Skjebnen til folket i Ukraina forferder meg - mange av dem er mine personlige venner og slektning - og husene deres bombes hver dag, skriver Volozh i en uttalelse, ifølge Reuters.

- Selv om jeg flyttet til Israel i 2014 må jeg ta min del av ansvaret for landets handlinger.

Yango-trøbbel

Arkady Volozh beskriver seg selv som en «Kasakhstan-født, israelsk tech-entreprenør» på sin personlig nettside, noe som har gjort at han har fått en del kritikk for å forsøke å tone ned sine egne koblinger til Russland.

Volozh er en av grunnleggerne av den russiske nettgiganten Yandex. De har den siste tida havnet i søkelyset her hjemme i Norge, gjennom taxi-appen Yango, som de eier.

Datatilsynet meldte denne uka at de har informasjon om at norske personopplysninger overføres fra Yango til Russland.

De viste også til en ny russisk lov, som trår i kraft 1. september, som vil gi russiske sikkerhetsmyndigheter fjerntilgang til russiske taxiselskapers data.

- Akutt risiko for personvernet, skrev Datatilsynet.

Yango på sin side avviser at de utleverer data til Russland, og hevder de forholder seg til personvernreglementet i EU og EØS.

Sanksjonert

Volozh selv ble sanksjonert av EU i juni 2022, en avgjørelse han selv mener er gal. Han trakk seg som administrerende direktør og styremedlem i etterkant av dette.

Yandex jobber for tida med en restrukturering av selskapet, der planen er at de viktigste inntektsgenererende virksomhetene i Russland skilles ut fra det nederlandskregistrerte morselskapet Yandex NV.

Håpet deres er at de kan redde selskapets mest lovende internasjonale satsinger, ved å kutte båndene til et russisk marked, som vil være skadelig for selskapet.

Arbeidet har pågått en god stund, men ser ut til å ha nærmest stoppet opp. Russlands tidligere finansminister, Alexei Kudrin, ble hyret inn som rådgiver for selskapet. Han skulle hjelpe dem med å skille den nederlandske delen av selskapet, fra den russiske.

Men i juli ble også han underlagt vestlige sanksjoner.

Selskapet har siden invasjonen i fjor forsøkt å balansere presset som kommer fra Russland på den ene siden, og sine vestlige investorer på den andre.

- Hjelper ingeniører

Ifølge Volozh har hans fokus siden krigen brøt ut vært å hjelpe russiske ingeniører som ønsker å forlate landet.

- Disse menneskene er nå ute og i en posisjon til å starte noe nytt, og fortsette med å drive fram teknologisk innovasjon. De vil være en enorm ressurs for landene de ender opp i, sier Volozh.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer