Russlands invasjon av Ukraina:

Oligark skaper hodebry i Danmark

Han har unnsluppet Vestens sanksjoner, men nå skaper oligarken Vladimir Lisin hodebry i en dansk småby.

DILEMMA: Den russiske oligarken Vladimir Lisin har gått ut mot Vladimir Putins invasjon av Ukraina, men har likevel skapt et dilemma for en dansk småby. Her fra 2003. Foto: AFP
DILEMMA: Den russiske oligarken Vladimir Lisin har gått ut mot Vladimir Putins invasjon av Ukraina, men har likevel skapt et dilemma for en dansk småby. Her fra 2003. Foto: AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Han er en av verdens rikeste menn og president i Det internasjonale forbundet for skytesport (ISSF).

Selv om den russiske oligarken Vladimir Lisin (65) har tatt avstand fra Vladimir Putins nådeløse invasjon av Ukraina og sluppet unna Vestens sanksjoner, skaper han likevel hodebry i en dansk by med om lag 12 000 innbyggere.

I Frederiksværk i Nordsjælland nordvest for København eier nemlig Lisin stålverket NLMK Dansteel. Før krigen ofret ikke byen eller dens innbyggere en tanke på at eieren av hjørnesteinsbedriften var russisk.

Nå står byen i et dilemma, skriver dansk TV 2.

– Store konsekvenser

På den ene siden står hensynet til bedriftens ansatte. På den andre står behovet for å markere motstand mot Putins krig.

– Stålverket er ikke bare byens stolthet, de har også 500 ansatte. Det vil få store konsekvenser å stenge det, men samtidig blir man nødt til å ta avstand fra de russiske oligarkene, sier Thomas Gösta Svensson, journalist i gravenettstedet Danwatch, til danske TV 2.

Danwatch har siden Russland invaderte Ukraina 24. februar undersøkt russiske oligarker og deres bindinger til Danmark. Lisins tilfelle er det mest kjente.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer