Russlands invasjon av Ukraina:

Oligark skaper hodebry i Danmark

Han har unnsluppet Vestens sanksjoner, men nå skaper oligarken Vladimir Lisin hodebry i en dansk småby.

DILEMMA: Den russiske oligarken Vladimir Lisin har gått ut mot Vladimir Putins invasjon av Ukraina, men har likevel skapt et dilemma for en dansk småby. Her fra 2003. Foto: AFP
DILEMMA: Den russiske oligarken Vladimir Lisin har gått ut mot Vladimir Putins invasjon av Ukraina, men har likevel skapt et dilemma for en dansk småby. Her fra 2003. Foto: AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Han er en av verdens rikeste menn og president i Det internasjonale forbundet for skytesport (ISSF).

Selv om den russiske oligarken Vladimir Lisin (65) har tatt avstand fra Vladimir Putins nådeløse invasjon av Ukraina og sluppet unna Vestens sanksjoner, skaper han likevel hodebry i en dansk by med om lag 12 000 innbyggere.

I Frederiksværk i Nordsjælland nordvest for København eier nemlig Lisin stålverket NLMK Dansteel. Før krigen ofret ikke byen eller dens innbyggere en tanke på at eieren av hjørnesteinsbedriften var russisk.

Nå står byen i et dilemma, skriver dansk TV 2.

SKYTER: Denne videoen publisert i sosiale medier skal vise øyeblikket en russisk stridsvogn i Mariupol blir beskutt ovenfra. Vis mer

– Store konsekvenser

På den ene siden står hensynet til bedriftens ansatte. På den andre står behovet for å markere motstand mot Putins krig.

– Stålverket er ikke bare byens stolthet, de har også 500 ansatte. Det vil få store konsekvenser å stenge det, men samtidig blir man nødt til å ta avstand fra de russiske oligarkene, sier Thomas Gösta Svensson, journalist i gravenettstedet Danwatch, til danske TV 2.

Danwatch har siden Russland invaderte Ukraina 24. februar undersøkt russiske oligarker og deres bindinger til Danmark. Lisins tilfelle er det mest kjente.

Stålverket i Frederiksværk eies av Lisins selskap Novolipetsk Steel (NLMK), og er et av de største stålselskapene i Russland. Selskapet kjøpte opp stålverket i Frederiksværk i 2004, etter at den forrige eieren, Det Danske Stålvalseværk, gikk konkurs i 2002.

JUNKIES: Gassekspert Karen Sund sier Tyskland nesten har blitt litt «junkies» på russisk gass. 27. april 2022. Reporter: Edward Stendlund. Vis mer

Funnet i Butsja

NLMKs samarbeidspartnere har også gjort dilemmaet til Frederiksværk vanskeligere.

Stålselskapet har i en årrekke nemlig levert stål til det russiske selskapet Kamaz, Russlands største produsent av lastebiler.

Kamaz produserer også kjøretøyer til det russiske forsvaret, og utbrente Kamaz-kjøretøy er blant annet avbildet i Kyiv-forstaden Butsja, skriver danske TV 2.

Kamaz er underlagt vestlige sanksjoner, og selskapet opplyser til TV 2 at de fortsatt samarbeider med NLMK. Stålselskapet opplyser derimot at kontrakten med Kamaz utgikk i «begynnelsen av 2022».

– Jeg vet at vårt stålverk ikke produserer til Kamaz, men det er likevel ikke noe jeg liker, sier kommunens ordfører Steffen Jensen om at NLMK leverer stål til Kamaz, ifølge TV 2.

NON STOP: Yachten får problemer når den skal legge til kai. Non Stop TV med Sondre Rahm og Christian Wehus. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de mest spektakulære klippene du ikke vil gå glipp av! Vis mer

«Skammelig»

65 år gamle Lisin var en av de første russiske oligarkene som tok til motmæle mot Russlands invasjon av Ukraina.

I et brev til de ansatte i NLMK, som seinere ble publisert offentlig, skrev Lisin at krigen var «umulig å rettferdiggjøre».

«Jeg vil gjerne innlede med å uttrykke min ektefølte medfølelse med alle ofrene for den væpnede konflikten i Ukraina, og til familie og slektninger av de døde. Tapte liv er alltid en stor tragedie som er umulig å rettferdiggjøre. Jeg er overbevist om at fredelig diplomatisk konfliktløsing alltid er å foretrekke framfor maktbruk», skrev Lisin blant annet.

I et seinere intervju med den russiske næringslivsavisa Kommersant gjentok han samme budskapet. Han sendte også et stikk til oligarkene som har gått ut mot Vestens sanksjoner, skrev Dagbladet Børsen i april.

– Det er skammelig å klage på sanksjoner og de personlige ulempene dette medfører, når man har en humanitær katastrofe som utspiller seg. Sanksjoner kan oppfattes som urettferdige (...), men menneskers død og ødeleggelser av byer må stanses uansett hvilke virkemidler som tas i bruk.

Like fullt er Lisin i styret i den mektige russiske lobbyorganisasjonen RSPP, som ofte betegnes som en oligarkklubb med bindinger til Kreml og Putin.

– Det er en indikasjon på at han er i en indre krets, sier journalist Svensson i Danwatch, ifølge TV 2.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer