Ukraina:

Oligark tatt for milliardunderslag

Etter press fra EU, har Ukraina satt i gang en rekke grep for å håndtere korrupsjon. Onsdag ble hjemmet til en av landets rikeste menn ransaket.

RANSAKELSE: Sikkerhetstjenesten i Ukraina skal ha funnet flere milliarder på oligarkens eiendom. Foto: Den ukrainske sikkerhetstjenesten
RANSAKELSE: Sikkerhetstjenesten i Ukraina skal ha funnet flere milliarder på oligarkens eiendom. Foto: Den ukrainske sikkerhetstjenesten Vis mer
Publisert

- Dagens korrupsjonssaker mot toppledere er bare begynnelsen. Spesialenheten har ikke glemt at korrupsjon er en like farlig fiende for Ukraina som Russland, sier direktøren for Ukrainas sikkerhetstjeneste.

Ti personer med lederstillinger ble avskjediget forrige uke, som en del av arbeidet med korrupsjon - noe som var en av Zelenskyjs hovedprioriteringer da han vant presidentvalget i 2019. Denne uka ble flere personers hjem ransaket, og lederne for Tollvesenet i Kyiv fikk sparken.

En av dem som fikk besøk av sikkerhetstjenesten var milliardæren Ihor Kolomojskyj.

Det skriver BBC.

Tatt for gigant-underslag

Han er ansett som en av Ukrainas rikeste menn og mest kjente personer. Han var guvernør i Dnipropetrovsk oblast fra 2014, og spilte en nøkkelrolle i finansieringen av frivillige bataljoner – som svar på Russlands annektering i 2014. Ikke lenge etter ble han sagt opp, mistenkt for korrupsjon, ifølge Reuters.

Han ble også sanksjonert av USA, for påstått betydelig korrupsjon i løpet av tida som guvernør. Kolomojskyj har hele tida benektet påstandene.

FIKK SPARKEN: Kolomoisky i et møte med daværende president i Ukraina, Petro Poroshenko, i 2015. Kolomoisky fikk sparken fra guvernør-jobben, da han ble mistenkt for underslag. Foto: Reuters / NTB
FIKK SPARKEN: Kolomoisky i et møte med daværende president i Ukraina, Petro Poroshenko, i 2015. Kolomoisky fikk sparken fra guvernør-jobben, da han ble mistenkt for underslag. Foto: Reuters / NTB Vis mer

I en uttalelse, som ikke nevner noen med navn, sier det økonomiske sikkerhetsbyrået i Ukraina at de avslørte store underslag og skatteunndragelser, verdt 40 millioner hryvnja, tilsvarende 9,6 milliarder norske kroner.

Til tross for at de ikke nevner navn, skal vedkommende ha vært tilknyttet den tidligere ledelsen i Ukrainas to største oljeselskaper – Ukranafta og Ukrtatnafta.

Kolomojskyjs selskaper hadde ifølge BBC en betydelig eierandel i begge selskapene. Begge ble overført til statlig eierskap i 2022.

- Som en del av etterforskningen ble det foretatt en rekke søk. Inkludert et bosted til de tidligere eierne av foretakene, skriver den økonomiske sikkerhetstjenesten i Ukraina i en pressemelding.

– Fruktbar dag for Ukraina

Ifølge sikkerhetstjenesten etterforskes vedkommende for ti straffbare forhold.

- Det gjelder særlig overføring av store partier oljeprodukter til tilknyttede selskaper, skatteunndragelse, og opprettelsen av dårlige fordringer til oljeraffinerier – noe som har ført til avskriving og reduksjon i verdien av eiendelene, skriver de.

På sin Telegram-kanal skriver den ukrainske presidenten at onsdag var «en fruktbar dag» for landet.

- Vi vil ikke la noen svekke staten vår, skriver Zelenskyj.

Videre takker han «statens makt og regjeringen».

- Tollsjefene ble avskjediget i dag. Det er innledet disiplinærsak mot noen av de oppsagte. Dessverre, når det kommer til enkelte områder, er den eneste måten å garantere legitimitet å skifte ledere. Endre så mye som er nødvendig for at folk ikke til slutt blir skitne i deres posisjoner.

BESLAG: Dette bildet har sikkerhetstjenesten lagt ved en uttalelse om at skattesjefen i Kyiv også er tatt for et betydelig underslag. Foto: Sikkerhetstjenesten
BESLAG: Dette bildet har sikkerhetstjenesten lagt ved en uttalelse om at skattesjefen i Kyiv også er tatt for et betydelig underslag. Foto: Sikkerhetstjenesten Vis mer

Sjefen for skattekontoret i Kyiv er også tatt for underslag på flere milliarder, skriver sikkerhetstjenesten onsdag.

Ukraina fikk EU-kandidatstatus fire måneder etter Russlands invasjon, men har blitt oppfordret til å gjøre mer i arbeidet mot korrupsjon.

Tar flere grep

Ifølge presidenten gjennomførte myndighetene «et dusinvis antall ransakelser og andre handlinger» i ulike regioner onsdag.

- Rettferdighet vil bli sikret. Rene prosesser i forsvarsdepartementet og forsvaret generelt er spesielt viktig. Enhver innenlandsk forsyning, enhver anskaffelse – alt må være absolutt like rent og ærlig som den eksterne forsyningen til vårt forsvar. Den som går imot dette, vil ikke forbli i stillingen, skriver presidenten.

Davyd Arakhamia, som leder Zelenskyjs parti i parlamentet, har varslet ytterligere antikorrupsjonsgrep.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer