Vagit Alekperov:

Oligark trekker seg som oljesjef

Slutter i selskapet han grunnla.

SLUTTER: Vagit Alekperov, her med Russlands president Vladimir Putin i 2020, trekker seg som sjef for Lukoil. Foto: Aleksej Nikolskyj / Sputnik / NTB
SLUTTER: Vagit Alekperov, her med Russlands president Vladimir Putin i 2020, trekker seg som sjef for Lukoil. Foto: Aleksej Nikolskyj / Sputnik / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Milliardær Vagit Alekperov er grunnlegger av det russiske, privateide oljeselskapet Lukoil. Selskapet produserer omtrent 2 prosent av verdens oljeforsyning. Torsdag melder selskapet at han slutter i sjefsjobben.

«Styreleder og styremedlem i Lukoil, V. Alekperov, har kunngjort sitt valg om å trekke seg fra sine oppgaver», står det i pressemeldingen, gjengitt av flere medier.

Årsaken oppgis ikke.

Alekperov er blant noen av oligarkene som har tatt avstand fra krigen.

«Vi er for en umiddelbar opphørelse av de væpnede konfliktene og støtter fullt og helt diplomatiske løsninger», skrev selskapet i en melding i starten av mars.

Han er blant dem som har fått formuen kraftig barbert etter invasjonen av Ukraina. På kort tid gikk hans anslåtte formue fra 23,7 milliarder dollar til 5,21 milliarder. I starten av april fikk imidlertid hans anslåtte verdi et hopp, og han skal nå være god for i overkant av 16 milliarder dollar, ifølge Bloomberg.

Før de brutale sanksjonene fra Vesten var selskapet Russlands tredje største, og hadde en omsetning i coronaåret 2020 på 638 milliarder kroner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.