Oligarkavsløring: - Sjokkerende

- Ikke til å tro, freser Labour-politiker etter nye avsløringer om den utskjelte britiske «gullvisum»-ordningen.

«LONDONGRAD»: London har blitt et svært populært tilholdssted for russiske oligarker. Foto: Shutterstock / NTB
«LONDONGRAD»: London har blitt et svært populært tilholdssted for russiske oligarker. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

- Dette er overbevisende bevis for det som ærlig talt er en sjokkerende selvtilfredshet i den britiske regjeringen vedrørende russiske penger som har kommet inn i Storbritannia, selv etter at Russland igangsatte sin aggresjon mot Ukraina i 2014, tordner administrerender direktør for organisasjonen Spotlight on Corruption, Susan Hawley til The Guardian.

Omstridt ordning

Hun snakker om den etterhvert svært så omstridte «gullvisum»-ordningen, som ble skrinlagt med umiddelbar virkning, etter massivt press, 17. februar i år.

Praksisen la til rette for at rike investorer kunne sikre seg fullt statsborgerskap i bytte mot en minimumsinvestering i landet på to millioner pund, altså drøye 24,5 millioner kroner.

Ordningen har vært omstridt lenge, men den siste tiden har den blitt direkte utskjelt. Det skyldes blant annet at de britiske myndighetene for bare kort tid siden kunne avsløre at 10 sanksjonerte russere var innehavere av «gullvisum».

SANKSJONER: Guy Verhofstadt, belgisk parlamentsmedlem kom med en tordentale i EU-parlamentet mot sanksjonene som har blitt rettet mot Russland. Vis mer

Men det som har gjort at Hawley i Spotlight on Corruption nå er sjokkert, er at sju av de ti sanksjonerte russerne fikk «gullvisum» etter at Russland annekterte Krim i 2014.

- «Gullvisum»-regimet ser stadig mer ut som en statlig støttet ordning for å muliggjøre kleptokrati, konkluderer Hawley.

- Ikke til å tro

At daværende statsminister David Cameron i 2014 truet Russland med at de måtte endre kurs, eller risikere økende grad av isolasjon eller tøffere sanksjoner, gjør at opposisjonen også lader den retoriske kanonen med skarpt.

- Putins invasjon av Krim burde helt klart vært et veiskille for hvordan den britiske regjeringen ser på russiske oligarkinvestorer. Det er derfor ikke til å tro at selv etter at trusselen Putin utgjør mot vestlig sikkerhet og britiske interesser hadde blitt avslørt, så fortsatte den konservative regjeringen å gi gullvisum til sju av Putins kompanjonger, som seinere skulle bli sanksjonert, sier Labour-topp Stephen Kinnock.

LUKSUSHJEM: Kun ett hus skiller oligarkens bolig fra Den Norske Ambassadens residens i London. Vis mer

NTNU-professor Jo Jakobsen sa til Børsen tidligere denne måneden at avviklingen av gullvisum-ordningen og motstandsvilje til krigen i Ukraina «kommer mange år for seint».

- Mange betegner Storbritannias rolle som pinlig og hyklersk. Det er russernes åpne invitasjon til London som har vært ødeleggende i denne saken, og som i høy grad bidrar til hykleriet, sa Jakobsen.

London har hatt så stort tetthet av rike russere, at flere har valgt å omtale den britiske hovedstaden som «Londongrad».

Anonyme russere

Så langt har ikke de britiske myndighetene gått med på å avsløre identiteten på de sanksjonerte russerne som også har «gullvisum», på tross av at opposisjonen krever at navnene på oligarkene skal avsløres.

- Vi vil gjøre det helt klart at Storbritannia ikke er noen frihavn for dem som støtter Putins regime. Ved å implementere de største og sterkeste sanksjonspakkene i britiske historie, fortsetter vi å slå ned på disse personene og forsikrer oss om at de må betale prisen, sier en talsperson for innenriksdepartementet.

Siden ordninga ble innført i 2008 har over 12 000 velstående utlendinger sikret seg oppholdt i Storbritannia gjennom «gullvisumet». Blant dem er mer enn 2500 russere.

- Vi må stanse korrupte eliter som truer vår nasjonale sikkerhet og flytter skitne penger rundt i byene våre, tordnet britenes innenriksminister Priti Patel i midten av februar.

Men på tross av den tydelige talen har altså regjeringen enn så lenge ikke gått med på å avsløre identiteten på sanksjonerte russere med visum.

Krever åpenhet

Etter Ukraina-invasjonen har Storbritannia sanksjonert flere oligarker, blant andre Chelsea-eier Roman Abramovitsj, og en av Putins «favoritt-oligarker» Alisjer Usmanov.

Kinnock har også innstendig bedt om at innenriksminister Patel publiserer en tilbakeholdt rapport om det skrinlagte programmet.

«Det er rett og slett ikke nok at ordningen nå er stengt og et lite antall oligarker sanksjonert: Både politikere og publikum må være i stand til å forstå funnene i rapporten og ta lærdom», skrev Paddock i et brev til Patel.

I fjor sommer gikk Spotlight on Corruption kraftig i rette med ordningen. De konkluderte med at den var for avhengig av finansinstitusjoner for å bekjempe hvitvasking av penger.

- Vi vet at Russland har ønsket å infiltrere folk i Storbritannia, og dette har vært en veldig enkel måte å gjøre det på. De må le seg skakke av at dette landet er et så lettvint bytte når det gjelder å slippe inn folk uten skikkelig kontroll, sa Hawley den gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer