Oligarkavsløring: - Sjokkerende

- Ikke til å tro, freser Labour-politiker etter nye avsløringer om den utskjelte britiske «gullvisum»-ordningen.

«LONDONGRAD»: London har blitt et svært populært tilholdssted for russiske oligarker. Foto: Shutterstock / NTB
«LONDONGRAD»: London har blitt et svært populært tilholdssted for russiske oligarker. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

- Dette er overbevisende bevis for det som ærlig talt er en sjokkerende selvtilfredshet i den britiske regjeringen vedrørende russiske penger som har kommet inn i Storbritannia, selv etter at Russland igangsatte sin aggresjon mot Ukraina i 2014, tordner administrerender direktør for organisasjonen Spotlight on Corruption, Susan Hawley til The Guardian.

Omstridt ordning

Hun snakker om den etterhvert svært så omstridte «gullvisum»-ordningen, som ble skrinlagt med umiddelbar virkning, etter massivt press, 17. februar i år.

Praksisen la til rette for at rike investorer kunne sikre seg fullt statsborgerskap i bytte mot en minimumsinvestering i landet på to millioner pund, altså drøye 24,5 millioner kroner.

Ordningen har vært omstridt lenge, men den siste tiden har den blitt direkte utskjelt. Det skyldes blant annet at de britiske myndighetene for bare kort tid siden kunne avsløre at 10 sanksjonerte russere var innehavere av «gullvisum».

Men det som har gjort at Hawley i Spotlight on Corruption nå er sjokkert, er at sju av de ti sanksjonerte russerne fikk «gullvisum» etter at Russland annekterte Krim i 2014.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.