Gulnara Kerimova

Oligarkdatters luksusvillaer etterforskes

Datteren til den russiske oligarken Suleiman Kerimov står oppført som eier av fire omstridte luksusvillaer på Den franske riviera.

LUKSUSLIV: Gulnara Kerimov sitter godt i det - blant annet med fire luksusvillaer på Den franske riviera. Foto: @real_googoosha
LUKSUSLIV: Gulnara Kerimov sitter godt i det - blant annet med fire luksusvillaer på Den franske riviera. Foto: @real_googoosha Vis mer
Publisert

Russiske oligarker og deres familier har fått kjenne på Vestens sanksjoner siden Russland invaderte Ukraina i februar. Myndigheter har gått etter yachter, eiendommer og bankkontoer, og er på langt nær ferdig.

Franske myndigheter har hatt nok å holde fingrene i, og nå går de på ny etter milliardæren Suleiman Kerimov (56), som for øvrig også er senator i Russland.

Han måtte tidlig i krigen ta farvel med superyachten «Amadea», og nå må han muligens se slaget om sine luksusvillaer på Den franske riviera tapt.

Tok over villaer

Det er datteren, Gulnara Kerimov (32), som tok over selskapene som eier villaene, og akkurat hvordan hun fikk penger til det, blir nå etterforskermat, ifølge Bloomberg.

Det skal dreie seg om fire villaer på «Milliardærbukta» på Antibes. Eiendommene var for flere år siden involvert i en hvitvaskingssak i Nice, da med pappa Kerimov på tiltalebenken.

Etterforskerne ser blant annet på en rapport fra Tracfin, det franske Finansdepartementets enhet for hvitvasking, datert juni i år. Ifølge rapporten skal Gulnara ha betalt 279 millioner dollar for å ta over eierskapsstrukturene, hvor pengene i hovedsak skal ha kommet fra broren Said.

RØMMER: Russlands invasjon av Ukraina har ribbet flere av Russlands oligarker for noen av deres største verdier. Men noen har klart å komme seg unna. Slik gjorde de det. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Familietrioen representeres av advokat Nikita Sitsjov som avviser at eierskapsoverdragelsen er ulovlig, og mener dette har vært godt kjent for franske myndigheter.

- Tracfin-rapporten du viser til gjelder en restrukturering gjennomført i full åpenhet med de rette organene for å overholde alle forskrifter, sier hun til Bloomberg.

Vanskelig å få has på

Suleiman Kerimov har vært sanksjonert av USA siden 2018, og barna hans ble for to uker siden lagt til på svartelista. Det ble også de fire eiendomsfirmaene Gulnara skaffet seg for eierskap av villaene.

Oligarken ble også sanksjonert av Storbritannia og EU i kjølvannet av invasjonen.

Villaene er ikke på listen over fryste eiendeler, noe som kan skyldes at myndighetene har vanskeligheter med å knytte de til ham. Det viste også saken fra 2017, da Kerimov ble arrestert på flyplassen i Nice og kastet på glattcelle.

Den gang ble det hevdet at han hadde som mål om å kjøpe opp hele Antibes, men at myndighetene fikk nok da han nådde fire villaer.

Politiet hevdet altså da at eiendommene ble kjøpt via stråmenn og selskaper i skatteparadis. Han skal ha fått hjelp av den sveitsiske bankmannen Alexander Studhalter. Saken ble imidlertid henlagt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer