Én etter én dør russiske samfunnstopper under mystiske omstendigheter.

De skal blant annet ha falt fra vinduer, hoppet fra klipper eller begått drap og påfølgende selvdrap.

Majoriteten har vært toppledere i den russiske energisektoren.

Noen har uttrykt seg kritisk om president Vladimir Putins krigføring i Ukraina.

Andre omtales som «nære allierte».

Oligarkdøden

Publisert

- Drap og likvideringer er en del av det russiske maktrepertoaret, men det er heller ikke uvanlig at folk tar sine egne liv. Jeg tror ikke at russiske myndigheter står bak alt dette, sier Jakub M. Godzimirski til Dagbladet.

Han forsker på russisk utenriks- og sikkerhetspolitikk ved Nupi, og forstår godt hvorfor det oppstår spekulasjoner rundt dødsfallene.

Den russiske staten er kjent for å ta politiske opponenter av dage. Samtidig anser ikke forskeren det som usannsynlig at det pågår en selvmordsbølge blant russiske toppledere.

Hvorfor skal vi komme tilbake til.

Det startet 30. januar, da Leonid Sjulman (60), sjef for transporttjenester i Gazprom Invest, ble funnet død i ei hytte i Leninsky, nord for St. Petersburg.

Statlig kontrollerte medier siterte kilder som hevdet at et selvmordsbrev ble funnet på åstedet, og at dødsfallet ble etterforsket som selvmord.

Så gikk Russland til angrep på Ukraina.

Allerede morgenen etter ble en annen Gazprom-topp, Alexander Tyulakov (61), funnet død i garasjen sin i samme landsby. Novaya Gazeta meldte at også dette trolig var et selvmord.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.