Vladimir Potanin:

Oligarken har bare blitt rikere

Samtidig som de russiske oligarkene faller på rikinglista, vokser formuen til Russlands rikeste mann.

RUSSLANDS RIKESTE: Vladimir Putin og Vladimir Potanin skal være Russlands aller rikeste menn, til tross for at ingen kjenner størrelsen på formuen til førstnevnte. Foto: Mikhail Klimentyev / Kremlin / AP / NTB
RUSSLANDS RIKESTE: Vladimir Putin og Vladimir Potanin skal være Russlands aller rikeste menn, til tross for at ingen kjenner størrelsen på formuen til førstnevnte. Foto: Mikhail Klimentyev / Kremlin / AP / NTB Vis mer
Publisert

Siden Vesten slo til med økonomiske sanksjoner mot Russland da landet invaderte Ukraina, har det vært diskusjon om hvor effektfulle disse er. Faktum er at krigen pågår for fullt snart sju måneder etter den startet.

Noen mener sanksjonene i stor grad har vært for at Vesten skal føle at det gjør noe. Eksperter Dagbladet snakket med på halvårsdagen for krigen mente Russlands økonomi klarte seg overraskende godt.

Samtidig har det ikke vært lett å være russisk oligark, ettersom sanksjonene har lagt klare bånd på dem. Blant annet er de nektet innreise i en rekke land, samtidig som både eiendommer og eiendeler har blitt fryst.

Og for samtlige oligarker på Bloomberg Billionare Index, oversikten over verdens rikeste, har det gått straka veien nedover. Med ett unntak.

Russlands rikeste

Grunnleggeren av Nikkelselskapet Norils Nickel, Vladimir Potanin, kan humre over at pengesekken bare har vokst. I løpet av 2022 har formuen gått fra 31 milliarder dollar til 33 milliarder. Det gjør at han også har tatt over tittelen Russlands rikeste mann, som før krigen var forbeholdt Leonid Mikhelson.

Med mindre man også regner Russlands president Vladimir Putin. Ingen har hittil klart å sette et tall på formuen hans, som man antar er betydelig.

RØMMER: Russlands invasjon av Ukraina har ribbet flere av Russlands oligarker for noen av deres største verdier. Men noen har klart å komme seg unna. Slik gjorde de det. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Potanin er nå på 33. plass over verdens rikeste. 24. februar, da Ukraina ble invadert, var han på 47. plass.

Formuen har imidlertid sunket noe siden Børsen omtalte ham i slutten av mai, da han var verdens 29. rikeste mann og god for 36,7 milliarder.

61-åringen var også seint ute med å bli sanksjonert, noe som kan ha bidratt til at oligarken ser en liten tilbakegang. Storbritannia svartelistet ham i slutten av juni. Foreløpig har ikke EU og USA, eller andre fulgt etter.

- Grunnen til at Potanin ikke er sanksjonert er nok fordi han kontrollerer selskapet Norilsk Nickel. Det er verdens største produsent av nikkel. De står for rundt 14 prosent av verdensmarkedet og er også en viktig produsent av palladium. Både nikkel og palladium er viktige bestanddeler i halvledere, og det er knapphet på begge disse råvarene, sa forsker ved OsloMet, Jørn Holm-Hansen til Børsen i april.

Pådriver for oligarki

Med andre ord var det grunn til å tro at Vesten ville straffe seg selv med å sanksjonere Potanin. Men som man nå ser lider allerede Vesten under skyhøye gasspriser, nettopp som følge av blant annet sanksjoner.

Potanin er blant oligarkene som kom til makten før Vladimir Putin satt i sjefstolen.

Han er også en av de originale russiske oligarkene. Det var nemlig han som var pådriver og rådgiver for den såkalte «loans for share»-ordningen i Russland på 90-tallet, hvor daværende president Boris Jeltsins regjering privatiserte statseide selskaper gjennom en ordning med lån til aksjer.

PÅGRIPES: Her pågripes demonstranter utenfor det som skal være luksushjemmet til den russiske oligarken som omtales som «Putins favoritt». Video / Reporter: Magnus Paus Vis mer

Veletablerte forretningsmenn fikk store eierandeler i store russiske selskaper, gjerne via en god dose korrupsjon. Det var også i denne perioden at begrepet oligark fikk en ny vår.

Potanin var imidlertid ute i mars og advarte mot å konfiskere midlene til selskaper som har forlatt landet grunnet krigen i Ukraina.

- For det første vil det ta oss 100 år tilbake, til 1917, skrev Potanin på selskapets Telegram-konto, ifølge CNN.

- Og konsekvensene av et slikt skritt – global mistillit mot Russland blant investorer – vil vi føle på i mange tiår, fortsatte han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer