Vladimir Potanin:

Oligarken som ikke kunne sanksjoneres

Det er dårlige tider å være russisk oligark. Med mindre du heter Vladimir Potanin.

«DEN ULTIMATE OVERLEVER»: Den russiske oligarken Vladimir Potanin blir rikere for hver dag som går. Foto: Sergej Karpukhin / Reuters / NTB
«DEN ULTIMATE OVERLEVER»: Den russiske oligarken Vladimir Potanin blir rikere for hver dag som går. Foto: Sergej Karpukhin / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Russiske oligarker må se navnene deres falle bratt og stygt nedover verdens rikinglister. Samtidig pågår en jakt for å få kloa i eiendommene deres. Noen blir skvist ut av sine høytstående stillinger. Andre har dødd på mystisk vis.

Russlands nikkelkonge Vladimir Potanin (61) har imidlertid ingen grunn til å henge med geipen. Han har faktisk aldri vært rikere.

Og det er heller ingen russere som er rikere enn ham, med unntak av kanskje president Vladimir Putin selv, men formuen hans er det ingen som har kommet til bunns i. Det er bare å spørre finansmagasinet Forbes - de har gravd etter grunkene hans i 20 år.

Rikere og rikere

Tilbake til Potanin, som altså er en helt annen fyr, til tross for at navnet er bemerkelsesverdig likt presidentens. Han er president i selskapet Norilsk Nickel - verdens største produsent av høykvalitetsnikkel.

Finansnettstedet Bloomberg har en oversikt over hvordan det har gått med formuen til Russlands rikeste mann de siste ti åra. I 2012 var formuen på rundt 13 milliarder dollar. Den fikk en liten dupp i forbindelse med Krim-annekteringen i 2014, men har deretter steget jevnt og trutt fram til i dag.

Konsekvensene Ukraina-krigen hadde på formuen hans varte ikke lenge. I starten av mars forsvant plutselig ti milliarder dollar av formuen, og han var «bare» verdt 22,3 milliarder, men nå har russeren nådd nye rikinghøyder. 25. mai er formuen hans anslått til 36,7 milliarder dollar.

RØMMER: Russlands invasjon av Ukraina har ribbet flere av Russlands oligarker for noen av deres største verdier. Men noen har klart å komme seg unna. Slik gjorde de det. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Det gjør ham til verdens 29. rikeste person. Da Børsen omtalte ham i starten av april var han på 43. plass. Nyhetsbyrået Reuters beskriver ham som «den ultimate overlever».

Han er også av den gamle skolen-oligark. Man kan kanskje gå så langt som å kalle ham oligarkenes far. Det var nemlig han som var pådriver og rådgiver for den såkalte «loans for share»-ordningen i Russland på 90-tallet, hvor daværende president Boris Jeltsins regjering privatiserte statseide selskaper gjennom en ordning med lån til aksjer.

Veletablerte forretningsmenn fikk store eierandeler i store russiske selskaper, gjerne via en god dose korrupsjon.

Enkelt fortalt - det som i hovedsak gjorde oligarker til oligarker.

Frikort

Så hvorfor er ikke Potanin sanksjonert?

- Grunnen til at Potanin ikke er sanksjonert er nok fordi han kontrollerer selskapet Norilsk Nickel. Det er verdens største produsent av nikkel. De står for rundt 14 prosent av verdensmarkedet og er også en viktig produsent av palladium. Både nikkel og palladium er viktige bestanddeler i halvledere, og det er knapphet på begge disse råvarene, sa forsker ved OsloMet, Jørn Holm-Hansen til Børsen i april.

Med andre ord vil Vesten ramme seg selv hardt dersom Potanin svartelistes. Det er imidlertid ingen myndigheter som har gått ut med årsaken til at oligarken slipper unna.

- Vesten er så dumme og kyniske på samme tid. Dere sanksjonerer meg, men ikke Potanin. Hvorfor? Fordi dere vil ha metallene hans, sier en anonym oligark til Reuters.

Man kan kanskje også si at den ene oligarkens økonomiske død er Potanins brød. Da grunnleggeren av den russiske banken Tinkoff, Oleg Tinkov, plutselig solgte seg ut av eget selskap, sto Potanin klar med sjekkheftet.

- Jeg kunne ikke diskutere prisen. Det var som en gisselsituasjon - du tar det du blir tilbudt. Jeg kunne ikke forhandle, sa oligarken, som er blant få som har gått hardt ut mot krigen.

Hvor mye Potanin betalte for Tinkovs 35 prosent aksjeandel er ikke kjent.

Det er ikke den eneste eierandelen Potanin har karret seg til under krigen. I starten av mai kjøpte holdingselskapet hans United Card Services, den russiske delen av USA-noterte Global Payments. Selvfølgelig til hemmelig pris.

PÅGRIPES: Her pågripes demonstranter utenfor det som skal være luksushjemmet til den russiske oligarken som omtales som «Putins favoritt». Video / Reporter: Magnus Paus Vis mer

Kort tid tidligere hadde Norilsk Nickel kjøpt tilbake Rosbank fra Societe Generale, som nikkelselskapet hadde solgt et tiår tidligere. Banken er partner til blokkjede-plattformen Atomyze, som Norilsk Nickel også er investor i. Atomyze er den første statsautoriserte digitale vekslingsplattformen.

Til tross for at Potanin bare er sanksjonert av Canada og Australia, trakk han seg som bobestyrer for det famøse kunstmuseet Guggenheim i New York tidligere i år.

Taus oligark

Selv har Potanin holdt munn hva gjelder krigen i Ukraina. Han har ellers i karrieren vært ganske mediesky. I 2012, under De olympiske leker i London, stilte han imidlertid opp i et intervju med Reuters. Der uttalte han seg blant annet om den omfattende privatiseringsprosessen som fikk lommeboka hans til å svulme.

- Mange sier at privatiseringen var urettferdig - det er sant, det var urettferdig. Det er fakta - noen ble rike, andre ble ikke det. Urettferdig betyr ikke ulovlig, men det var uunngåelig urettferdig, sa han da.

HOCKEYGUTTER: Vladimir og Vladimir slår knokene sammen etter en hockeykamp i 2018. Foto: Aleksej Nikolskyj / AP / NTB
HOCKEYGUTTER: Vladimir og Vladimir slår knokene sammen etter en hockeykamp i 2018. Foto: Aleksej Nikolskyj / AP / NTB Vis mer

Potanin hadde under lekene kjøpt seg vanlige billetter, og understreket at han ikke var der som noen «oligark».

- Det er ikke bra å vise fram luksusen og rikdommen din, å gni det inn i andres ansikter er fornærmende. Så man bør være ydmyk, og å forsøke å ikke fornærme folk ved å vise at du kan gjøre ting de ikke kan, sa han.

På en annen side skal han eie yachten «Nirvana» til svimlende 300 millioner dollar, tilsvarende 2,9 milliarder norske kroner. Det Caymanøyene-registrerte luksusfartøyet ligger nå ved havn i Dubai - som de siste månedene har gjort seg kjent som en trygg havn for oligarker.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer