Eiendom:

Oligarkene er i Norge: - En fare

Bransjen er ikke i tvil om at russiske forretningsmenn er til stede i norsk eiendom.

LUKURATIVT: Aker Brygge er blant hovedstadens områder hvor en av ti leiligheter eies gjennom skatteparadis. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LUKURATIVT: Aker Brygge er blant hovedstadens områder hvor en av ti leiligheter eies gjennom skatteparadis. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

ARENDAL (Børsen): Putins nærmeste allierte har hatt årevis på seg til å gjemme sine enorme verdier i utlandet. Kompliserte eierstrukturer gjennom skatteselskaper er selve oppskriften på oligarkenes hemmelighold.

Særlig Londons eiendomsmarked har krydd av oligarker fordi det har vært enkelt å skjule reelle eiere.

Skjer dette også i Norge?

Ja, slår både Eiendom Norge-sjef Henning Lauridsen, Økokrimsjef Pål Lønseth og spesialrådgiver i Transparency International (TI), Tor Dølvik, fast. De deltok tirsdag på arrangementet «Økokrim i boligmarkedet» under Arendalsuka.

Tilrettelegger for skurker

Bakgrunnen for det er blant annet at det ikke er noe krav om å oppgi eierskap til eiendom i Norge. Kjøpes det eiendommer gjennom skatteparadis er det nærmest umulig å avdekke hvem som er den egentlige eieren.

Sånt blir det hvitvasking av.

Dølvik og TI sto i 2020 bak en rapport som konkluderte med at ti prosent av eiendom på hovedstadens lukrative områder var eid gjennom skatteparadis.

- Det alvorlige er jo at denne hvitvaskingen som kan skje gjennom boligmarkedet, er med på å destabilisere økonomien, skape konkurransevridning, slik at den reelle konkurransen undergraves. Og den er med på å vedlikeholde den opprinnelige kriminelle handlingen. Hvis de korrupte oligarkene ikke hadde hatt noe sted å gjemme unna verdiene sine, så ville også deres livsgrunnlag tørke mer opp, sa han under arrangementet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.