Eiendom:

Oligarkene er i Norge: - En fare

Bransjen er ikke i tvil om at russiske forretningsmenn er til stede i norsk eiendom.

LUKURATIVT: Aker Brygge er blant hovedstadens områder hvor en av ti leiligheter eies gjennom skatteparadis. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LUKURATIVT: Aker Brygge er blant hovedstadens områder hvor en av ti leiligheter eies gjennom skatteparadis. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

ARENDAL (Børsen): Putins nærmeste allierte har hatt årevis på seg til å gjemme sine enorme verdier i utlandet. Kompliserte eierstrukturer gjennom skatteselskaper er selve oppskriften på oligarkenes hemmelighold.

Særlig Londons eiendomsmarked har krydd av oligarker fordi det har vært enkelt å skjule reelle eiere.

Skjer dette også i Norge?

Ja, slår både Eiendom Norge-sjef Henning Lauridsen, Økokrimsjef Pål Lønseth og spesialrådgiver i Transparency International (TI), Tor Dølvik, fast. De deltok tirsdag på arrangementet «Økokrim i boligmarkedet» under Arendalsuka.

Tilrettelegger for skurker

Bakgrunnen for det er blant annet at det ikke er noe krav om å oppgi eierskap til eiendom i Norge. Kjøpes det eiendommer gjennom skatteparadis er det nærmest umulig å avdekke hvem som er den egentlige eieren.

Sånt blir det hvitvasking av.

BLINDLEIA: Hvis du ikke har arvet hytta og er vanlig lønnsmottaker, har du neppe råd til en av perlene i Norges dyreste kyststripe. De som har råd til å bruke titalls millioner de forblåste holmene, virker ganske fornøyde - når de ikke krangler med bråkete naboer, eller med myndighetene om diverse utbyggingstiltak. Video: Matias Grinde / Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Dølvik og TI sto i 2020 bak en rapport som konkluderte med at ti prosent av eiendom på hovedstadens lukrative områder var eid gjennom skatteparadis.

- Det alvorlige er jo at denne hvitvaskingen som kan skje gjennom boligmarkedet, er med på å destabilisere økonomien, skape konkurransevridning, slik at den reelle konkurransen undergraves. Og den er med på å vedlikeholde den opprinnelige kriminelle handlingen. Hvis de korrupte oligarkene ikke hadde hatt noe sted å gjemme unna verdiene sine, så ville også deres livsgrunnlag tørke mer opp, sa han under arrangementet.

Transparency International avdekket også at mange av eiendommene var eid gjennom kompliserte eierstrukturer.

- De var organisert på en så komplisert måte, at det i praksis ikke var mulig å finne ut hvem det egentlig er som eier. Hvis det er så kronglete og kompliserte eiendomsstrukturer, så er det også en risikofaktor. Det er nemlig nøkkeloppskriften for dem som ønsker å skjule sine verdier, fortalte Dølvik.

Meklere må google

Under arrangementet kom det også fram at eiendomsmeklerbransjen har hatt en enorm økning i innmeldinger av mistenkelige transaksjoner til Økokrim siden 2018. Henning Lauridsen er ikke i tvil om at russiske oligarker med koblinger til Putin er til stede i norsk eiendom.

- De er det helt sikkert. Når Økokrim i sin risikovurdering sier at risikoen for kriminalitet i det norske eiendomsmarkedet er sterk, så er det helt åpenbart at dette er en fare, sier han til Børsen.

ADVARER MOT OLIGARKENE: Administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
ADVARER MOT OLIGARKENE: Administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

Det har lenge blitt etterlyst et eierskapsregistrer som viser reelle eiere av eiendom i Norge. Stortinget har for lengst vedtatt å få på plass dette, men registeret lar likevel vente på seg - til tross for at det er satt av penger i statsbudsjettet til å få det på lufta.

Lauridsen mener også at meklerne må få flere verktøy for å identifisere mistenkelige kjøpere, og forteller at de i praksis bare har Google og sosiale medier å benytte til dette arbeidet.

- Et virkemiddel man mangler er tilgang til Folkeregisteret, altså mulighet til å søke om den personen står i relasjon til en annen person, for eksempel, sier han.

- Fordi disse to tingene ikke finnes, så må man drive med mye googling og andre ting for å finne fram til denne informasjonen, fortsetter han.

Økokrim slo fast for flere år siden at risikoen for hvitvasking i Norges eiendomsmarked er betydelig.

- Det har ikke blitt mindre med Ukrainas situasjon, sier Økokrimsjefen til Børsen.

- Er det en risiko for at oligarker har benyttet seg av fast eiendom i Norge for å skjule verdiene sine?

- Ja, det tenker jeg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer