Roman Abramovitsj:

Oligarkene har fått nok: EU-krav

Tre russiske oligarker krever nå at EU opphever sanksjonene mot dem.

«BLAKK»: Roman Abramovitsj har sett seg lei over at pengene hans er utenfor rekkevidde. Foto: Dominic Lipinski / PA Photos / NTB
«BLAKK»: Roman Abramovitsj har sett seg lei over at pengene hans er utenfor rekkevidde. Foto: Dominic Lipinski / PA Photos / NTB Vis mer
Publisert

Nesten like lenge om krigen i Ukraina har vart, har en rekke oligarker fått avvist bankkortet i kiosken. Flere av dem har rast over sanksjonene mot dem, og kalt det hele urettferdig.

Til ingen nytte - kontoer og eiendommer er fortsatt fryst, innreise er nektet og myndighetene jakter luksusyachtene deres.

Tre av de russiske oligarkene er imidlertid ikke klare for å gi seg uten kamp. Tidligere Chelsea-eier Roman Abramovitsj og banktoppene Mikhail Fridman og Petr Aven går nå til EU for å få tilbake sine luksusliv.

Vil stoppe sanksjoner

De tre har søkt om å få veltet sanksjonsregimet mot dem. Det bekrefter en talsperson for Den europeiske unions domstol til nyhetsbyrået AFP. Vedkommende sier at sakene faller under Underretten i EU, som består av to dommere. Ytterligere detaljer om prosessen er ikke kjent.

Det var 15. mars Abramovitsj ble sanksjonert av EU. Da var han allerede sanksjonert av Storbritannia, som han måtte reise fra. Sanksjonene gjorde også at oligarken så seg nødt til å selge fotballklubben Chelsea.

Formuen hans har krympet voldsomt siden høsten i fjor, viser Bloombergs oversikt. Et år før invasjonen av Ukraina startet, var han verdt omtrent 19,6 milliarder dollar. Dagen før invasjonen var han nede i 15,1 milliarder dollar, og status per 3. juni er «bare» 12,6 milliarder dollar.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.