Roman Abramovitsj:

Oligarkene har fått nok: EU-krav

Tre russiske oligarker krever nå at EU opphever sanksjonene mot dem.

«BLAKK»: Roman Abramovitsj har sett seg lei over at pengene hans er utenfor rekkevidde. Foto: Dominic Lipinski / PA Photos / NTB
«BLAKK»: Roman Abramovitsj har sett seg lei over at pengene hans er utenfor rekkevidde. Foto: Dominic Lipinski / PA Photos / NTB Vis mer
Publisert

Nesten like lenge om krigen i Ukraina har vart, har en rekke oligarker fått avvist bankkortet i kiosken. Flere av dem har rast over sanksjonene mot dem, og kalt det hele urettferdig.

Til ingen nytte - kontoer og eiendommer er fortsatt fryst, innreise er nektet og myndighetene jakter luksusyachtene deres.

Tre av de russiske oligarkene er imidlertid ikke klare for å gi seg uten kamp. Tidligere Chelsea-eier Roman Abramovitsj og banktoppene Mikhail Fridman og Petr Aven går nå til EU for å få tilbake sine luksusliv.

Vil stoppe sanksjoner

De tre har søkt om å få veltet sanksjonsregimet mot dem. Det bekrefter en talsperson for Den europeiske unions domstol til nyhetsbyrået AFP. Vedkommende sier at sakene faller under Underretten i EU, som består av to dommere. Ytterligere detaljer om prosessen er ikke kjent.

Det var 15. mars Abramovitsj ble sanksjonert av EU. Da var han allerede sanksjonert av Storbritannia, som han måtte reise fra. Sanksjonene gjorde også at oligarken så seg nødt til å selge fotballklubben Chelsea.

RØMMER: Russlands invasjon av Ukraina har ribbet flere av Russlands oligarker for noen av deres største verdier. Men noen har klart å komme seg unna. Slik gjorde de det. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Formuen hans har krympet voldsomt siden høsten i fjor, viser Bloombergs oversikt. Et år før invasjonen av Ukraina startet, var han verdt omtrent 19,6 milliarder dollar. Dagen før invasjonen var han nede i 15,1 milliarder dollar, og status per 3. juni er «bare» 12,6 milliarder dollar.

Han har ikke uttalt seg om krigen eller sanksjonene.

Fortvilet oligark

Det har imidlertid Mikhail Fridman. Han har flere ganger uttrykt at han er «i sjokk» over å bli sanksjonert. Den London-baserte oligarken har fått luksuslivet sitt rasert etter sanksjonene, og har blant annet klaget over at han ikke får spise på restaurant.

- Jeg må spise hjemme og er praktisk talt i husarrest, uttalte han i mars.

«Hjemme» er for øvrig et viktoriansk London-palass han kjøpte i 2016 for 90 millioner dollar. Han er imidlertid blant få oligarker som har gått ut offentlig og bedt om at krigen skal ta slutt.

LYDKLIPP: Russlands generaloberst Mikhail Mizintsev, beskyldes for å skjelle ut en offiser. Video: AP. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

EU begrunner sanksjonene mot ham med at han har sterke bånd til Vladimir Putins administrasjon, og beskriver ham som en «russisk finanstopp og muliggjører for Putins indre krets».

Forretningspartneren Petr Aven ble sanksjonert av samme grunn. De begge har store aksjeandeler i Alfa Bank, som Fridman grunnla. EU skriver også at duoen forsøkte å løfte vestlige sanksjoner mot Russland etter Krim-annekteringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer