Oligarkene som slapp unna

11 av oligarkene i Putins innerste sirkel har så langt sluppet unna sanksjoner fra EU. - Noen personer er for viktige for EU til å bli sanksjonert, sier OsloMet-forsker Jørn Holm-Hansen.

INNERSTE KRETS: Novatek-sjef Leonid Mikhelson (i midten) har så langt ikke blitt svartelistet av EU. Han regnes for å være blant Putins nærmeste. Foto: AFP PHOTO / SPUTNIK / Alexey DRUZHININ
INNERSTE KRETS: Novatek-sjef Leonid Mikhelson (i midten) har så langt ikke blitt svartelistet av EU. Han regnes for å være blant Putins nærmeste. Foto: AFP PHOTO / SPUTNIK / Alexey DRUZHININ Vis mer
Publisert

24. februar 2022 blir 37 av Russlands mektigste menn innkalt til et møte i Moskva. Foran dem sitter president Vladimir Putin bak et hvitt skrivebord.

Bare noen timer tidligere slo de første missilene ned i Ukraina, og de russiske styrkene invaderte landet.

- Det som skjer nå, er et nødvendig tiltak: De ga oss ingen muligheter til å gjøre noe annet, sier Putin ifølge en pressemelding.

Deretter ber han de frammøtte forberede seg på tida som kommer. Sanksjoner og restriksjoner vil sannsynligvis skape utfordringer for den russiske økonomien.

Seks måneder senere har 26 av oligarkene som deltok på møtet, blitt svartelistet av EU. Myndighetene i flere land har beslaglagt superyachter, luksusleiligheter og store formuer.

Det er imidlertid 11 navn som ikke står på sanksjonslista.

Den rike metallmagnaten

Vladimir Potanin er en av de originale oligarkene i Russland. Da Sovjetunionen kollapset, var han blant dem som bygget store formuer gjennom privatiseringen av naturressurser.

I dag er Potanin kjent som Russlands rikeste mann, kanskje bortsett fra Vladimir Putin, som ingen kjenner den faktiske formuen til. Ifølge Bloomberg er oligarken verdens 40. rikeste, og stiller med en formue som tilsvarer 29,1 milliarder dollar.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer