Børsen har gransket oligarkenes superyachter, privatfly og penger. Noe har de mektige superrikingene klart å komme unna med. Mange av verdiene ser de kanskje aldri igjen.

Oligarkenes fall

Publisert
Sist oppdatert

Måneder med krig har ribbet, avslørt og rasert oligarkenes verden. Privatflyene er satt på bakken, yachtene er ankret opp og luksuseiendommene er tomme.

Noen svært få mennesker klarte på kort tid å sikre seg enorme mengder ressurser i kaoset som oppsto etter at Sovjetunionen falt. Dagbladet Børsen har kartlagt verdiene til seks av dem.

Dette er historien om noen av de rikeste og mektigste av dem, og hvordan krigen har snudd deres verden på hodet.

Bransje: Industri

Sanksjonert av: EU, Australia, Sveits og Storbritannia

Stålbaron på billigsalg

Barn av stålarbeidere i den Stalin-bygde byen Tsjerepovets i Sovjetunionen. Tross matrasjoneringer og velferdskuponger i barndommens Kommunist-Sovjet, endret livet hans seg i takt med overgangen til Russland og kapitalisme.

Etter økonomiutdannelse i daværende Leningrad på 80-tallet ble han ansatt som økonom i hjembyens stålverk i 1988. I 1992, rett før selskapet ble privatisert, ble han finansdirektør. Statens andeler ble solgt nærmest på billigsalg, og Mordasjov kjøpte opp andelene fra arbeiderne på stålverket. Til slutt ble han sjef for Severstal og eide 89 prosent av det. Han kjøpte opp stålverk over hele Russland og investerte etter hvert i kull, bilfabrikker og trevirke. Han ble dermed en av Russlands største industrimagnater, ifølge The Observer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer