Børsen har gransket oligarkenes superyachter, privatfly og penger. Noe har de mektige superrikingene klart å komme unna med. Mange av verdiene ser de kanskje aldri igjen.

Oligarkenes fall

Publisert
Sist oppdatert

Måneder med krig har ribbet, avslørt og rasert oligarkenes verden. Privatflyene er satt på bakken, yachtene er ankret opp og luksuseiendommene er tomme.

Noen svært få mennesker klarte på kort tid å sikre seg enorme mengder ressurser i kaoset som oppsto etter at Sovjetunionen falt. Dagbladet Børsen har kartlagt verdiene til seks av dem.

RØMMER: Russlands invasjon av Ukraina har ribbet flere av Russlands oligarker for noen av deres største verdier. Men noen har klart å komme seg unna. Slik gjorde de det. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Dette er historien om noen av de rikeste og mektigste av dem, og hvordan krigen har snudd deres verden på hodet.

Portrait of oligarch Mordasjov

Bransje: Industri

Sanksjonert av: EU, Australia, Sveits og Storbritannia

Stålbaron på billigsalg

Barn av stålarbeidere i den Stalin-bygde byen Tsjerepovets i Sovjetunionen. Tross matrasjoneringer og velferdskuponger i barndommens Kommunist-Sovjet, endret livet hans seg i takt med overgangen til Russland og kapitalisme.

Aleksej Mordasjov (56)

Aleksej Mordasjov (56)

Kilde: Forbes.com


Etter økonomiutdannelse i daværende Leningrad på 80-tallet ble han ansatt som økonom i hjembyens stålverk i 1988. I 1992, rett før selskapet ble privatisert, ble han finansdirektør. Statens andeler ble solgt nærmest på billigsalg, og Mordasjov kjøpte opp andelene fra arbeiderne på stålverket. Til slutt ble han sjef for Severstal og eide 89 prosent av det. Han kjøpte opp stålverk over hele Russland og investerte etter hvert i kull, bilfabrikker og trevirke. Han ble dermed en av Russlands største industrimagnater, ifølge The Observer.

Stålverket i Tsjerepovetsj skapte Mordasjovs rikdom. Her fotografert i 1999. Foto: AP / Ivan Sekretarev
Stålverket i Tsjerepovetsj skapte Mordasjovs rikdom. Her fotografert i 1999. Foto: AP / Ivan Sekretarev Vis mer

Avisa beskrev «stålbaronen» som med en «okseliknende fysikk, pen frisyre, høflig og jordnær». De mente også det var mindre «Ville Østen» over sjubarnsfaren, som etter hvert også kjøpte seg stort inn i amerikansk og europeisk stålindustri, og bankbransjen i Russland.

56-åringen ble kort tid etter krigens utbrudd ilagt strenge sanksjoner. Ifølge EU har han tette forbindelser med Russlands president Vladimir Putin, og skal ha vært til stede på møte med ham kort tid før invasjonen.

Han hevder selv han aldri har vært tett på politikk, og i mars fordømte han krigen.

«Det som skjer i Ukraina er en tragedie for to broderlige nasjoner. Det er grusomt at ukrainere og russere dør, folk lider og økonomien kollapser. Jeg håper virkelig vi finner en løsning i nærmeste framtid.» Aleksej Mordasjov

I 2008 havnet han i en bitter strid med den norske tankkongen og milliardæren John Fredriksen om reiselivsgiganten TUI. Reuters meldte da at Fredriksen ville angripe Mordasjov i selskapets generalforsamling, fordi han skal ha stått i veien for Fredriksens ønske om mer makt i selskapet. Ifølge DN la partene den bitre striden og årevis med maktkamp bak seg i 2013.

Mordasjov og John Fredriksen havnet i maktkamp i reiselivsgigant. Foto: NTB
Mordasjov og John Fredriksen havnet i maktkamp i reiselivsgigant. Foto: NTB Vis mer

TUI-eierskapet har imidlertid ført til nye problemer for Mordasjov etter sanksjonene. I mars måtte han trekke seg fra det Tyskland-baserte selskapet, på tross av at han eier 34 prosent av aksjene.

Men ifølge International Consortium of Investigative (ICIJ) har Mordasjov gjennomført en mystisk milliardoverføring av TUI-aksjer som setter sanksjonene i nytt lys. Gravejournalistnettverket avslørte nemlig via gigantlekkasjen Pandora Papers at Mordashov gjorde en oppsiktsvekkende transaksjon da han ble truet med sanksjoner. Han skal ha overført andeler for over 13 milliarder kroner til et postboksselskap på De britiske jomfruøyene i Karibien.

Milliardæren Aleksej Mordasjovs forretningspakt med hans barns mor ble avslørt like etter at han ble ført opp på sanksjonslista. Foto: ICIJ
Milliardæren Aleksej Mordasjovs forretningspakt med hans barns mor ble avslørt like etter at han ble ført opp på sanksjonslista. Foto: ICIJ Vis mer

Verken TUI eller noen andre visste hvem som eide selskapet før ICIJs avsløringer. De viser nemlig at Marina Mordasjova - omtalt som magnatens kone eller livsledsager og mora til Mordasjovs barn - kontrollerer selskapet. TUI informerte til slutt om at hun kontrollerer selskapet Ondero, som tok over aksjene.

Aleksej Mordasjov har ikke ønsket å kommentere eierforholdet overfor ICIJ.

Jeg kan verken bekrefte eller avkrefte Marina Mordasjovas status. Talsperson for Mordasjov

Superyachtens spektakulære flukt

Yachten «Lady M» ble beslaglagt i Italia. Foto: NTB
Yachten «Lady M» ble beslaglagt i Italia. Foto: NTB Vis mer

EUs klappjakt på oligarkenes superyachter fikk raskt konsekvenser for Mordasjov. Den 65 meter lange «Lady M» med sine seks gjestelugarer ble beslaglagt av italienske myndigheter i byen Imperia, like ved Monaco. Yachten skal være verdt omkring 650 millioner kroner.

Mens vestlige myndigheter klarte å få kloa i «Lady M» - angivelig oppkalt etter hans ekskone Marina - klarte Mordasjovs virkelige yachtperle å slippe unna oligarkens sanksjoner.

«Nord» kom seg trygt til Russland i midten av mars. Foto: Marinetraffic
«Nord» kom seg trygt til Russland i midten av mars. Foto: Marinetraffic Vis mer

I begynnelsen av mars i år ligger den 142 meter lange megayachten «Nord» i Port Victoria i øyparadiset Seychellene øst for Afrika. Dit har den seilt fra paradisøyene Maldivene lenger øst i Det indiske hav.

I ukene før hadde USA og EU advart mot at de ville komme etter oligarkenes verdier og penger.

12. mars fyrer «Nord» - verdsatt til rundt fem milliarder kroner - opp motorene sine igjen. Ferden går østover.

Tidlig på morgenen 31. mars dukker superyachten «Nord» opp i Vladivostok, sørøst i Russland rett ved Nord-Korea.

Den gigantiske superyachten «Nord» i Vladivostok. Foto: NTB
Den gigantiske superyachten «Nord» i Vladivostok. Foto: NTB Vis mer

Fly:

Ifølge Forbes eier Mordasjov et privatfly av typen Bombardier Global 6000 - fram til 4. mars registrert i skatteparadiset Isle of Man i Irskesjøen. Flyet skal ha landet i Moskva 5. mars i år.

Oligarken skal også eie et helikopter av typen AgustaWestland AW139 - som skal være tilknyttet superyachten «Nord».

Mordasjov eier et helikopter av denne typen. Det skal sist ha blitt registrert i hovedstaden på Maldivene, Mahe, 9. mars i år. Foto: NTB
Mordasjov eier et helikopter av denne typen. Det skal sist ha blitt registrert i hovedstaden på Maldivene, Mahe, 9. mars i år. Foto: NTB Vis mer

Miliardeiendom beslaglagt

I midten av mars beslagla italienske myndigheter en gigantisk eiendom verdsatt til over en milliard kroner i den idylliske kystbyen Portisco på Middelhavsperlen Sardinia.

Portisco og Sardinia er en yndet feriested for russiske rikinger. Foto: Shutterstock / NTB
Portisco og Sardinia er en yndet feriested for russiske rikinger. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Portrait of oligarch Deripaska

Bransje: Industri

Født: Dzerzjinsk, Russland

Sanksjonert av: USA, Storbritannia, EU, Canada, Australia

Skandaletur i Norge

Superyachten «Clio» har hatt en aldri så liten ekspedisjon fra havn til havn etter at sanksjonene trådte i kraft. Det er eid av det Kypros-baserte selskapet Waleforce Yachting Limited, som i sin tur er eid av Jomfruøyene-registrerte Tangril Entities Limited, som igjen er eid av Deripaska. Ifølge Fortune har yachten tilbakelagt nest flest nautiske mil siden starten av invasjonen, og har blant annet ligget fortøyd i Maldivene. Ifølge trafikkdata fra Marine Traffic ble den sist sporet på vei gjennom Bosporus-stredet i Tyrkia inn i Svartehavet 18. april i år - tilsynelatende på vei til Russland.

Superyachten «Clio» har vært på en omfattende ekspedisjon etter Russlands invasjon av Ukraina. Foto: Marine Traffic
Superyachten «Clio» har vært på en omfattende ekspedisjon etter Russlands invasjon av Ukraina. Foto: Marine Traffic Vis mer

Motoryachten «Elden» har gjennom åra vært på flere turer til Norge. Tidens Krav skrev blant annet i 2013 om besøket fra en av verdens da aller rikeste menn - Deripaska. Yachten og besetningen vakte også oppsikt i 2016, da bilder gikk verden rundt av oligarken, eskortepiken Anastasia Vasjukevitsj (som for øvrig har vært pingpong-trener for Justin Bieber) og den russiske visestatsministeren Sergej Prikhodko. Trioen var da på fisketur i Molde, og i en video publisert på Instagram av den da 22 år gamle Vasjukevitsj, snakket de to mennene om hvordan de skulle «løse problemet med USA». Turen fant sted i august, kort tid før presidentvalget i 2016, som Deripaska er anklaget for å ha blandet seg inn i.

Oleg Deripaska var i 2016 på en famøs fisketur på Romsdalskysten.
Oleg Deripaska var i 2016 på en famøs fisketur på Romsdalskysten. Vis mer

Yachten har for øvrig hatt lokasjon i Svartehavet siden november.

«Clio» utenfor Tyrkia i april i år. Foto: NTB
«Clio» utenfor Tyrkia i april i år. Foto: NTB Vis mer

Fly i Norge

Du kan nærmest ikke inneha tittelen oligark uten å eie eget privatfly, men Deripaska har tilsynelatende ingen lengre. Etter å ha blitt sanksjonert av USA i 2018 skal han ha solgt unna flya sine, og Forbes skriver at de ikke kan verifisere om Deripaska fortsatt eier privatfly.

Aftenposten omtalte imidlertid i 2019 at et jetfly med registreringsnummer EI-EGO av typen Gulfstream G550 var landet på Molde lufthavn. Flyet kom fra Moskva, og var tidligere registrert som M-UGIC - som Deripaska leaset fram til han ble sanksjonert av USA. Yachten «Elden» lå samtidig til havn i Harøyfjorden, 25 minutters biltur unna.

Oligarken kan også trøste seg med å inneha et seks-seters helikopter, av typen EC 135T2, til en anslått verdi av 34 millioner dollar, skriver gravenettverket OCCRP. Det skal være eid gjennom det Kypros-baserte firmaet Kefoujin Ltd.

Oleg Deripaska (54)

Oleg Deripaska (54)

Kilde: Forbes.com


Okkupantenes hevn

Eiendommer skorter det imidlertid ikke på for Deripaska. Han skal eie villaer, boligblokker og herregårder over hele verden. Blant annet har han en stor bygning i rikingstrøket Belgrave Square i London. Her fikk han uventet og uvelkomment besøk i mars av såkalte «squatters». Aktivistene protesterte mot krigen i Ukraina med store bannere, og tok seg inn i luksushjemmet med sju soverom, hjemmekino og tyrkisk dampbad.

Deripaskas hus i London ble okkupert i mars. Foto: NTB
Deripaskas hus i London ble okkupert i mars. Foto: NTB Vis mer

Adressen 5 Belgrave Square skal ha en verdi på 65 millioner dollar og være eid gjennom firmaet Ravellot Limited som er registrert på De britiske jomfruøyene. En talsperson for Deripaska har imidlertid uttalt at eiendommen tilhører familiemedlemmer av oligarken, og ikke ham selv.

Oligarken skal også eie en femetasjers bygning i Manhattans rikeste nabolag, Upper East Side. Den skal han ha kjøpt i 2008 for 42,5 millioner dollar.

Oligarkenes fall

Ikke langt unna, på West Side på Manhattan, skal han eie et treetasjes rekkehus som ble kjøpt for 4,5 millioner i 2006.

Deripaska skal også eie en gigavilla nær Embassy Row i Washington, som han skal ha betalt 15 millioner dollar for i 2006.

Deripaska er også koblet til Hamstone House, en Art Deco-bygning fra 1937, som ifølge Tatler skal ha vært hertuginne Wallis Simpsons favorittsted. Cliff Richards, Tom Jones og John Lennon skal også ha oppholdt seg på eiendommen, som strekker seg over åtte hektar.

Deripaska eier den elleville eiendommen Hamstone House i Surrey i England. Foto: NTB
Deripaska eier den elleville eiendommen Hamstone House i Surrey i England. Foto: NTB Vis mer

Juvelen av en eiendom skal ha blitt kjøpt for 7,1 millioner dollar i 2001, men ha en verdi på 20 millioner dollar i dag. Den ligger i Surrey, England, og er eid gjennom Deripaskas ekskone, Polina Yumasjeva via det kypriotiske firmaet Edenfield Investments Limited, ifølge gravegruppa OCCRP.

I tillegg skal Deripaska eie hele fire villaer på Sardinas kyst, et skihotell i de østerrikske alper, et leilighetsbygg i Paris, et herskapshus i Kotor-regionen i Montenegro, en villa på Kypros og en villa i St. Tropez i Frankrike - for å nevne noe. Gravegruppa OCCRP knytter ham også til flere kontorbygg i ulike europeiske land.

Hundrevis av milliarder borte

Oleg Deripaska ble rik på 90-tallet. Foto: NTB
Oleg Deripaska ble rik på 90-tallet. Foto: NTB Vis mer

Oleg Deripaska (54) tjente store penger gjennom selskaper Rusal, verdens nest største aluminumsprodusent. Han sluttet imidlertid i sjefstillingen i 2018, i kjølvannet av amerikanske sanksjoner. Han er også grunnlegger av industriselskapet Basic Element. Det begynner imidlertid å bli noen år siden aluminiumsmagnaten sto på toppen av sin rikdom.

I 2008 var han verdens niende rikeste person, og hadde Russlands aller største pengepung. Han hadde da en estimert formue på 28 milliarder dollar. Finanskrisa blåste imidlertid bort mesteparten av formuen til den da 40 år gamle rikingen, og i 2022 er han vært «usle» 1,7 milliarder.

Selv om Deripaska har røket ut av lista over verdens 400 rikeste, har han ikke mistet sin posisjon som en av Russlands mektigste. Både i USA og Storbritannia har han et nettverk av viktige personer, og klarte i mange år å spinne nettet sitt i det skjulte. Han ble imidlertid sanksjonert av USA i 2014 etter annekteringen av Krim, på grunn av sine tette bånd til Russlands president Vladimir Putin.

Putin og Deripaska sammen i Vietnam i 2017. Foto: NTB
Putin og Deripaska sammen i Vietnam i 2017. Foto: NTB Vis mer

I 2018 kom en ny runde sanksjoner da det viste seg at Deripaska hadde nære forbindelser med president Donald Trumps nærmeste. Blant annet kom det fram at Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort hadde vært på Deripaskas lønningsliste siden 2006. De to havnet imidlertid i skvis i 2018 etter at oligarken saksøkte Manafort etter at 18,9 millioner dollar av hans investeringer hadde «forsvunnet». Manafort skal også ha skyldt russeren penger, og ha forsøkt å løse dette ved å tilby Deripaska «private oppdateringer» på hvordan det sto til med valgkampen. Dette har oligarken nektet for, og hevder alle forbindelser med den nå svindeldømte advokaten ble brutt i 2011.

FBI aksjonerte mot Deripaskas hus i Washington i fjor. Foto: NTB
FBI aksjonerte mot Deripaskas hus i Washington i fjor. Foto: NTB Vis mer

I begrunnelsen til det amerikanske justisdepartementet står det også at Deripaska har vært under etterforskning for hvitvasking, og er anklaget for å ha truet forretningsrivaler på livet. Han skal også ha ulovlig avlyttet et regjeringsmedlem og tatt del i utpressing.

Det er ikke bare amerikansk politikk 54-åringen har vært tett involvert i. Også i Storbritannia skal han ha nære forbindelser. I 2008 havnet han i søkelyset for sine bånd til to mektige politiske karakterer - Peter Mandelson og George Osborne. Førstnevnte har hatt flere viktige roller i politikken, og skal på tidspunktet han var handelsminister ha kost seg på «Queen K», det som i dag er kjent som superyachten «Clio». På gutteturen hadde også Osbourne dukket opp, på villaen til den famøse Rothschild-familien (som i to århundrer har vært utsatt for en rekke konspirasjonsteorier) i Korfu i Hellas.

Peter Mandelson.
Peter Mandelson. Vis mer

Deripaska var mellom 2001 og 2018 gift med Polina Yumasjeva, datter av rådgiveren til Russlands tidligere president Boris Jeltsin, Valentin Yumasjev. Under Jeltsins styre var han i presidentens innerste krets, kalt «Familien» i ekte mafiastil. Sammen med ekskona har oligarken to barn, Pjotr og Maria.

Han fikk i 2017 kypriotisk statsborgerskap gjennom den omstridte «gullvisa»-ordningen. Flere selskaper knyttet til ham er registrert i landet.

Deripaska har havnet på svartelistene i USA, Canada, Storbritannia og EU.

Portrait of oligarch Rotenberg

Bransje: Leverandørindustri til olje og gass, anleggsbransjen

Født: St. Petersburg, Russland

Sanksjonert av: EU, Storbritannia, USA, Australia, Canada, Japan, Sveits

Putins bestevenn

Få personer i Putins indre krets har kjent den russiske presidenten lenger enn Arkadij Rotenberg. Han ble kjent med Putin da han som tolvåring ble sendt på judoskole i byen som da het Leningrad i Sovjetunionen. De to guttene var jevngamle, og ble raskt venner. Det vennskapet skulle bli svært lukrativt for familien Rotenberg.

Bildet viser en ung Vladimir Putin som trener judo med Vassilij Sjestakov i St. Petersburg. Foto: NTB
Bildet viser en ung Vladimir Putin som trener judo med Vassilij Sjestakov i St. Petersburg. Foto: NTB Vis mer

De to skal ha hatt et rykte på seg for å være bråkmakere. Den pensjonerte KGB-offiseren Nikolaj Vasjilin, har overfor New Yorker uttalt at de to pleide å sprekke ballonger sammen under 9. mai-paraden i byen.

Rotenberg (t.v.) og Putin trener Judo sammen i Sotsji i 2019. Foto: NTB
Rotenberg (t.v.) og Putin trener Judo sammen i Sotsji i 2019. Foto: NTB Vis mer

Rotenberg er den dag i dag beskrevet som en av Putins nærmeste venner, og skal tilhøre den russiske presidentens indre krets. Også lillebroren Boris, som selv er både oligark og milliardær, skulle i disse åra bli kjent med Putin.

Ifølge BBC er både Akradij og broren Boris nære betrodde av Putin.

Lillebror Boris Rotenberg med Putin. Foto: Kreml /NTB
Lillebror Boris Rotenberg med Putin. Foto: Kreml /NTB Vis mer
«Putin er sendt til landet vårt fra Gud» Arkadij Rotenberg

I åra etter bygget Vladimir Putin karriere i KGB, mens de to brødrene gjorde det stort innen judo. De to slo seg opp innen oljebransjen, og klarte å bygge et navn i bransjen. Men det var først etter år 2000 at det virkelig skulle ta av, da deres gamle judopartner Vladimir Putin ble president i Russland.

Rotenberg-brødrene har etter dette tjent seg ekstremt rike på leverandørindustri til gass, vei og anleggsbransjen.

Hans selskaper har etter oppdrag fra regjeringen blant annet bygget en gassrørledning og flere svært prestisjetunge veiprosjekter gjennom selskapet S.G.M. Group.

Arkadij Rotenberg og Vladimir Putin på et av førstnevntes byggeprosjekter. Foto: NTB
Arkadij Rotenberg og Vladimir Putin på et av førstnevntes byggeprosjekter. Foto: NTB Vis mer

Selskapet bygget i 2015 ei 19 kilometer lang bru over Kertsjstredet mellom okkuperte Krim og det russiske fastlandet. Kontrakten var verdt flere milliarder dollar. Også OL i Sotsji ble en lukrativ affære for Rotenberg. Flere av hans selskaper ble valgt ut til å bygge opp infrastrukturen til lekene i byen. Ifølge Los Angeles Times ble hans selskaper tildelt kontrakter til en verdi av mer enn sju milliarder dollar.

Rotenbergs selskap bygget den omstridte Krimbrua. Foto: NTB
Rotenbergs selskap bygget den omstridte Krimbrua. Foto: NTB Vis mer

Ifølge en kartlegging gjennomført av Forbes Russland i 2016 toppet han lista over de som har tjent mest på kontrakter med den russiske stat. Bare i 2015 tjente han 7,8 milliarder dollar på disse kontraktene.

Rotenberg ble i 2014 sanksjonert av USA etter Russlands invasjon av Krim. Det stanset verken ham eller broren Boris fra å kjøpe kunst verdt 18 millioner dollar fra USA, ifølge en rapport som ble offentliggjort etter Panama papers-avsløringen.

- Jeg eier Putins palass

Russlands ledende opposisjonspolitiker Aleksej Navalnyj la i januar 2021 ut en to timer lang Youtube-video av en svært overdådig eiendom langs Russlands kyst mot Svartehavet som han hevder tilhører Putin. I videoen hevder Navalnyj at palasset er verdt over ti milliarder kroner, og den ble betalt med «den største bestikkelsen i historien».

Gigantpalasset ved Svartehavet.
Gigantpalasset ved Svartehavet. Vis mer

Videoen ble publisert like etter at Navalnyj ble pågrepet i Russland, og han sitter fremdeles i fengsel. Putin nektet via sin talsmann Dmitrij Peskov umiddelbart for å ha noe med den svært luksuriøse eiendommen å gjøre. En liten uke seinere gikk imidlertid Arkadij Rotenberg ut og hevdet at det var han som eide giganteiendommen ved Svartehavet. Rotenberg ble intervjuet av en Kreml-vennlig Telegram-kanal, der han ifølge Radio Liberty sa at han kjøpte eiendommen for flere år siden.

Fra Maldivene til Emiratene

Arkadij Rotenbergs privatfly befinner seg for øyeblikket i De forente arabiske emirater, noe han ikke er alene om blant sanksjonerte russiske milliardærer. Flyet, som er av typen Bombardier Global Express, er ifølge Reuters verdt 441 millioner kroner.

Illustrasjonsbilde av en Bombardier Global Express. Foto: NTB
Illustrasjonsbilde av en Bombardier Global Express. Foto: NTB Vis mer

20. februar, fire dager før Putins invasjon av Ukraina, ble flyet brukt på en dagstur tur-retur fra Moskva til Riga i Latvia. Ifølge flysporingstjenesten Flightradar reiste flyet 2. mars til Male på Maldivene, før det to dager etter fløy til Abu Dhabi der det fremdeles befinner seg.

Flyet har vært registrert i skatteparadiset Isle of Man, i likhet med flere andre privatfly eid av russiske oligarker. Det ble imidlertid avregistrert fra øyas flyregister 5. mars, i likhet med 17 andre russiskeide privatfly. Årsaken er sanksjonene Storbritannia, som Isle of Man er underlagt, har innført.

Arkadij Rotenberg (70)

Arkadij Rotenberg (70)

Kilde: Forbes.com


Yacht

Også Rotenberg eier en luksuriøs yacht. «Rahil» ble bygget i 2011, og er 65 meter lang. Den er ifølge Forbes verdsatt til rundt 372 millioner kroner, og er dermed i oligarksammenheng for nærmest beskjeden å regne. Den er imidlertid symbolsk for den etter hvert svært bitre konflikten mellom ham og hans 29 år yngre ekskone Natalia. Da Rotenberg kjøpte yachten døpte han den «Nataly» etter kona. De to skiltes i 2013, og to år seinere omdøpte han yachten til «Rahil».

Superyachten befinner seg for øyeblikket utenfor resortbyen Adler sør langs svartehavskysten i Russland, i trygg avstand fra land som har sanksjonert Rotenberg og hans eiendeler.

Eiendommer

Rotenberg eier en rekke luksuseiendommer i Europa, deriblant herregården Ribsden i Surrey i Storbritannia, som ble kjøpt for rundt 340 millioner kroner i 2012. Ifølge The Daily Beast er den staselige villaen gjenstand for et bittert pågående rettsoppgjør mellom Rotenberg og ekskona Natalia.

Daily Mail melder at Arkadij vant den siste rettsrunde mot ekskona over villaen i november 2021. Ifølge den engelske storavisa inneholder eiendommen både tennisbaner, svømmebasseng og et eget «panikkrom». Eiendommen er imidlertid til liten nytte for Rotenberg slik den nå står, da den er beslaglagt av britiske myndigheter.

I 2014 fikk Rotenberg beslaglagt en rekke luksuriøse eiendommer i Italia. Han eier ifølge Forbes også et firestjerners luksushotell i Roma, en villa i Tarquinia og en leilighet på Sardinia. Eiendommene hadde på tidspunktet en verdi på rundt 40 millioner dollar.

Luksushotellet Berg i Roma. Foto: Hotellet
Luksushotellet Berg i Roma. Foto: Hotellet Vis mer

Ifølge Forbes eier han fremdeles 50 prosent av luksushotellet via sitt kypriotiske frima Investments Limited. Den andre halvparten eier hans bror Boris Rotenberg via firmaet Logotax Development Limited, som også er registrert på Kypros.

«Vennskap har aldri skadet noen» Arkadij Rotenberg til FT
Portrait of oligarch Usmanov

Bransje: Industri og telekom

Sanksjoner: USA og EU

Tapte verdens største

Siden oktober i fjor har verdens største superyacht ligget ved verftet Blohm + Voss i Hamburg i Tyskland. Den over 150 meter lange yachten, ferdigstilt under prosjektnavnet «Omar» i 2016, måtte gjennomgå reparasjoner. På grunn av krigens utbrudd og sanksjonene skulle den aldri få forlate verftet lang elva Elbes bredder.

«Dilbar» fotografert i Bosporus-stredet i 2019. Foto: NTB
«Dilbar» fotografert i Bosporus-stredet i 2019. Foto: NTB Vis mer

For hvem eide egentlig det Cayman-registrerte skipet som sies å ha verdens største innendørs svømmebasseng på en yacht?

Tyske myndigheter grep inn allerede 3. mars i år, ei drøy uke etter invasjonen av Ukraina. «Dilbar» ble nektet å forlate Hamburg. 14. april tok de det endelige strupetaket, da tyske myndigheter beslagla yachten.

«Dilbar», som skal være oppkalt etter Usmanovs mor, står nå parkert under et gigantisk stillas ved det tyske skipsverftet «Blohm + Voss» i Hamburd. Foto: NTB
«Dilbar», som skal være oppkalt etter Usmanovs mor, står nå parkert under et gigantisk stillas ved det tyske skipsverftet «Blohm + Voss» i Hamburd. Foto: NTB Vis mer

Etter en omfattende etterforskning gjennom skjulte eierskapsstrukturer i offshoreselskap på blant annet Malta og Caymanøyene, ble eieren avslørt som den sanksjonerte oligarken Alisjer Umsanovs søster, Gulbahor Ismailova, skriver tyske Tagesschau.

Gigantisk privatfly

Ifølge Forbes eier Usmanov to privatfly og to helikoptre til en verdi av over 4 milliarder kroner til sammen. Ifølge Reuters flyktet et av hans fly fra lufthavna i München til Tashkent i Usbekistan 28. februar. Det var samme dag som Usmanov ble sanksjonert.

Flyet er en Airbus A340, en passasjervariant som kan frakte hele 370 passasjerer. Privatflyet eid at Usmanov regnes som et av verdens dyreste.

Usmanov har en Airbus A340 313 som privatfly. Dette viser det tyske luftvåpenets modell av flyet. Oligarken skal ha kalt opp flyet etter faren Bourkhan. Foto: NTB
Usmanov har en Airbus A340 313 som privatfly. Dette viser det tyske luftvåpenets modell av flyet. Oligarken skal ha kalt opp flyet etter faren Bourkhan. Foto: NTB Vis mer

Dagbladet har også klart å spore opp ett av Usmanovs helikoptre, som nå er tatt i arrest av franske myndigheter. Data hentet ut fra Flightradar 24 viser at helikopteret, knyttet til yachten «Dilbar» gjorde flere flygninger i og rundt Den franske riviera i dagene etter invasjonen. Den siste registrerte flygningen før helikopteret ble satt i arrest var mellom Cannes og Monaco 1. mars. 25. mars ble det tatt i arrest og skal deretter ha blitt flydd til Marseille.

Skjult nettverk

Ifølge gravegruppa Organized Crime and Corruption Reporting prosjekt (OCCRP) eier Usmanov eiendommer til minst 30 milliarder kroner.

Beechwood house i England er ikke omfattet av de nye sanksjonene. Foto: NTB
Beechwood house i England er ikke omfattet av de nye sanksjonene. Foto: NTB Vis mer

Det inkluderer den georgianske villaen Beechwood og den herskapelige herregården Sutton Place, begge i England. En talsperson for Usmanov sier til BBC han ikke lenger eier eiendommene, og de kompliserte eierstrukturene har gjort at de havner utenfor rekkevidden til Storbritannias sanksjoner. Italienske myndigheter skal imidlertid ha tatt beslag i luksusvillaer verdt omkring 190 millioner kroner i paradisbukta Pevero langs Smaragdkysten på øya Sardinia.

Alisjer Usmanov (68)

Alisjer Usmanov (68)

Kilde: Forbes.com


Solgte plastposer

Født i Sovjet-republikken Usbekistan i 1953, klarte Usmanov å manøvrere seg fra et møblert hjem, via eliteuniversitet i Moskva til å bli en av Post-Sovjets aller rikeste. Han møtte først motgang da han som 26-åring ble fengslet i seks år for svindel og tyveri av «sosialistisk eiendom».

Usbekistan ble formelt uavhengige fra Sovjet i i 1991. Usmanov var da godt etablertt i Moskva. Her fra hovedstaden Tasjkent på midten av 90-tallet Foto: NTB
Usbekistan ble formelt uavhengige fra Sovjet i i 1991. Usmanov var da godt etablertt i Moskva. Her fra hovedstaden Tasjkent på midten av 90-tallet Foto: NTB Vis mer

Han ble løslatt i 1986, i et helt annet land. Det første virkelige formuesrykket for Usmanov var da han begynte å selge plastposer, som var en så knapp ressurs at folk vasket dem og brukte dem på nytt.

Usmanov ble deretter finanstopp i det russiske statskonglomeratet Gazprom og bygget opp sitt eget holdingsselskap USM, som har gjort store investeringer i telekom- og tech-bransjen. På et tidspunkt eide han blant annet åtte prosent av aksjene i Facebook. I et intervju med Financial Times fortalte han at han femdoblet milliardinvesteringen i det sosiale nettverket.

«Jeg har aldri vært det som kalles oligark. Alt vi har kjøpt har vært på sekundærmarkedet og ikke under en privatiseringsprosess. Ingen har noensinne gitt meg noe.» Alisjer Usmanov
Usmanov beskrives av EU som en av Putins favorittoligarker og har mottatt flere utmerkelser fra presidenten, slik som her i 2018.
Usmanov beskrives av EU som en av Putins favorittoligarker og har mottatt flere utmerkelser fra presidenten, slik som her i 2018. Vis mer

Verdens rikeste gynekolog

Usmanov har også eid 30 prosent av aksjene i Arsenal, som han solgte i 2019. Under krigen droppet også Premier League-klubben Everton en sponsoravtale med selskapet hans verdt 150 millioner kroner. Etter at han ble sanksjonert måtte også den tidligere fekteren slutte som president i det internasjonale fekteforbundet.

Sanksjonspolitikken har også avslørt intrikate eierskapsstrukturer i Usmanovs krets.

Usmanovs søster Saodat Narzieva. Foto: Facebook
Usmanovs søster Saodat Narzieva. Foto: Facebook Vis mer

OCCRP fant hele 27 bankkontoer i den sveitsiske banken Credit Suisse med i overkant av to milliarder dollar som kunne knyttes til oligarken. De mener at Usmanovs søster, Saodat Narzieva, kalt «verdens rikeste gynekolog», kontrollerer en rekke av hans kontoer. Usmanov nekter for dette.

Portrait of oligarch Vekselberg

Bransje: Industri

Født: Drohobytsj, Ukraina

Sanksjonert av: USA, Storbritannia, Canada, Japan og Australia.

Slo til mot yachten

Vekselbergs yacht «Tango» under beslagleggingen i Mallorca. Foto: NTB
Vekselbergs yacht «Tango» under beslagleggingen i Mallorca. Foto: NTB Vis mer

Til havn i Mallorca ligger superyachten «Tango». Den Cook Islands-registrerte superyachten ble bygget i 2011, og skal inntil nylig ha vært Viktor Vekselsberg flytende feriehus. 4. april slo imidlertid spanske myndigheter til mot yachten, i samarbeid med USA. Myndighetene mener yachten kan kobles til banksvindel, hvitvasking og brudd på sanksjoner. Vekselberg skal ha kjøpt yachten i 2011 og eid den siden, og skal ha brukt skallselskaper til å skjule eierskapet sitt.

Rømte til Kasahkstan

Amerikanske myndigheter nøyde seg ikke bare med yachten «Tango», de slo også kloa i et privatfly av typen Airbus A319-115 som skal tilhøre Vekselberg. Det har også en anslått verdi på 90 millioner dollar, og er registrert i Aruba. Ifølge Forbes er flyets siste kjente lokasjon Saint-Louis i Frankrike. Ifølge finansmagasinet skal Vekselberg også eie et privatfly av typen Bombardier DB700 Global Express, registrert i Luxembourg.

Sistnevnte dro fra Basel i Sveits til Kasahkstan 2. april, ifølge FlightRadar.

Foto: Flightradar
Foto: Flightradar Vis mer

Vill eiendomsportefølje

Vekselberg skal ifølge Forbes eie to luksuseiendommer i USA gjennom kona, Marina Dobrynina, i henholdsvis Connecticut og New York.

Han skal også, gjennom det Kypros-baserte selskapet Camerlex Holding, eie det overdådige luksushotellet Villa Feltrinelli ved innsjøen Garda i Nord-Italia. Villaen ble bygget i 1892 og er blant annet foreviget i et maleri av Winston Churchill. Det er også kjent som den italienske diktatoren Benito Mussolinis siste oppholdssted under andre verdenskrig før han ble tatt til fange i 1945.

Diktator Benito Mussolini oppholdt seg i Villa Feltrinelli fra 1943 til 1945. Foto: NTB
Diktator Benito Mussolini oppholdt seg i Villa Feltrinelli fra 1943 til 1945. Foto: NTB Vis mer

Oligarken er også koblet til selskaper som eier tre eiendommer i Dubrovnik i Kroatia - en villa i Lozica, Michelin-restauranten Restaurant 360 og det forlatte hotellet Belvedere. Sistnevnte var blant annet innspillingssted for den brutale scenen i «Game of Thrones» hvor The Mountain og Oberyn Tyrell møtes til dødelig kamp.

Vekselsbergs hotell er gjenstand for en av de mest brutale scenene fra «Game of Thrones». Foto: HBO
Vekselsbergs hotell er gjenstand for en av de mest brutale scenene fra «Game of Thrones». Foto: HBO Vis mer

Børsen var også i vår på besøk i den idylliske sveitsiske byen Zug, hvor Vekselberg har bostedsadresse. Kantonen med samme navn er kjent for å tiltrekke seg rikinger, da innbyggerne betaler svært lite i skatt.

Disse byggene i Zug tilhører oligarkene Viktor Vekselberg (t.v.) og Aleksandr Popov (midten). Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Disse byggene i Zug tilhører oligarkene Viktor Vekselberg (t.v.) og Aleksandr Popov (midten). Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Selskap bak porno-hysjpenger

Vekselberg ble født i Ukraina, og er halvt ukrainsk og halvt russisk. Han tok sin utdanning som jernbaneingeniør i Moskva, og en påfølgende doktorgrad i matematikk.

Vekselberg er født i ukrainske Drohobytsj vest i Ukraina. Foto: NTB
Vekselberg er født i ukrainske Drohobytsj vest i Ukraina. Foto: NTB Vis mer

Ifølge Forbes tjente han sin første million dollar ved å selge skrapkobber fra utslitte kabler, og jobbet seg oppover ved å kjøpe aluminiumssmelteverk. I 1990 startet han Renova, som skulle bli et av Russlands største selskaper innen gass og olje, og som ble en stor aktør under privatiseringen av landet etter Sovjetunionens fall.

I 1996 startet han selskapet Sual Holding. Elleve år seinere slo han seg sammen med en annen velkjent oligark - Oleg Deripaska, og det sammenslåtte selskapet United Co. Rusal skulle bli Russlands største aluminiumsprodusent.

Vekselberg har imidlertid ikke helt rent mel i posen. I 2016 ble to av toppene i selskapet hans arrestert for bestikkelser av russiske myndigheter. 2018 ble han sanksjonert av USA for sine tette bånd med Trump-advokat Michael Cohen. Han skal blant annet å forsøkt å påvirke det amerikanske valget, og hysjpengene som ble utbetalt til den mye omtalte pornostjerna Stormy Daniels skal ha kommet fra et av hans selskap.

Viktor Vekselberg (65)

Viktor Vekselberg (65)

Kilde: Forbes.com


Nylig ble det også kjent at Vekselberg er involvert i en bedragerisak hvor norske investrorer har tapt store penger. To personer i selskapet hans Avelar ble pågrepet av italienske myndigheter etter solcellesvindel.

Han er foreløpig ikke sanksjonert av EU, og kan enn så lenge bo trygt i Sveits, der han bor borti gata fra skikongen Bjørn Dæhlie. Han skal ha bodd i Sveits siden 2007.

Kona og hans Yale-utdannede to barn bor i USA. Vekselberg gikk nylig ut mot amerikanske sanksjoner, som han kaller sin «personlige tragedie». Oligarken får nemlig ikke besøkt datteren og barnebarnet i New York.

De berømte eggene er svært ettertraktede. Foto: NTB
De berømte eggene er svært ettertraktede. Foto: NTB Vis mer

Vekselberg kan også skryte av å ha verdens største private samling av de berømte Fabergé-eggene. Tradisjonen med forgylte og edelstendekorerte påskeegg oppsto i 1885 da Tsar Alexander III ga et overdådig egg til sin kone, keiserinne Maria Fedorovna. Totalt har det blitt laget 57 Fabergé-egg gjennom tidene, men flere har forsvunnet gjennom årenes løp. Ni av dem er imidlertid i varetekt hos oligarken, blant annet den aller første. Eggene kjøpte han i 2004 av den nå avdøde mediemagnaten Malcolm Forbes. Prislappen den gang skal ha vært rundt 100 millioner dollar.

Portrait of oligarch Abramovitsj

Bransje: Industri, politikk, underholdning

Født: Saratov

Sanksjonert av: EU, Storbritannia, Canada, Australia, Sveits

Stakk med to av verdens største

I 2021 sto en av verdens mest spektakulære yachter ferdig ved Lloyd-verftet i Tyskland. Bestilleren var verdens mest kjente oligark, Roman Abramovitsj. Den nesten 140 meter «Solaris» har hele åtte dekk, minst ett svømmebasseng og helikopterplass. Ellers er lite kjent om den hemmelighetsfulle superyachten. I fjor sommer cruiset den rundt på den franske rivieraen like etter den ble sjøsatt, men allerede seint på året ble den sendt til Barcelona for sine første reparasjoner.

Den Bermuda-registrerte superyachten «Solaris» utenfor kysten av Tyrkia. Foto: NTB
Den Bermuda-registrerte superyachten «Solaris» utenfor kysten av Tyrkia. Foto: NTB Vis mer

Der begynte drama etter krigens utbrudd. Da invasjonen startet 24. februar, lå «Solaris» fortsatt i Barcelona. 8. mars fyrte den plutselig opp motorene og satte ukjent kurs østover.

Avgangen vekket oppsikt verden over, for hvor var yachten til Abramovitsj på vei?

Fire dager etterpå, 12. mars anket den opp i Montenegro, men bare to dager etter seilte den igjen. Denne gangen mot ferieperlen Bodrum i Tyrkia. Der har «Solaris» ligget siden og dermed også unngått sanksjonene mot oligarken.

Mandatory Credit: Photo by Peter Jolly/Shutterstock (12939765b)Super yacht Eclipse which is owned by Roman Abramovich and is currently moored outside the marina at Gocek on the Turkish coastSuper yacht Eclipse, Gocek, Turkey - 13 May 2022
Mandatory Credit: Photo by Peter Jolly/Shutterstock (12939765b)Super yacht Eclipse which is owned by Roman Abramovich and is currently moored outside the marina at Gocek on the Turkish coastSuper yacht Eclipse, Gocek, Turkey - 13 May 2022 Vis mer

Like ved, i resortbyen Marmaris i Tyrkia, ligger den andre av Abramovitsj’ superyachter, «Eclipse». Den er hele 165 meter lang og har ni dekk.

Bildene som sjokkerte

Ifølge Forbes eier Abramovitsj hele fire privatfly og seks helikoptre til en samlet verdi av rundt seks milliarder kroner.

4. mars skal ett av dem, et Boeing 787-8, ha flydd fra Moskva til Dubai. Et annet av Abramovitsjs privatfly har blitt behørig omtalt da det landet i Moskva 15. mars i år, etter å ha vært i Istanbul. Kort tid før Istanbul var flyet i Israel, hvor det ble tatt oppsiktsvekkende bilder av oligarken på VIP-loungen på flyplassen i Tel Aviv.

Foto: NTB
Foto: NTB Vis mer

Oligarkens rundtur skapte oppstuss verden rundt. Abramovitsj er både israelsk og russisk statsborger, og skal også ha deltatt i krigsforhandlinger mellom Russland og Ukraina. Da en ukrainsk og russisk delegasjon møttes til forhandlinger ledet av Tyrkias president Revep Tayyip Erdogan i Istanbul, var Abramovitsj igjen til stede - denne gang uten et sporbart fly.

Foto: TASS / NTB
Foto: TASS / NTB Vis mer

Abramovitsj eide tidligere et av verdens dyreste privatfly, en Boeing 767 med kallenavnet «Banditten». Flyet var ustyrt med en gulldekket bankettsal til 30 personer og et missilvernsystem tilsvarende Air Force One.

Det gigantiske privatflyet kalles «Bandit» på grunn av de sotede frontrutene. Foto: NTB / Airpix
Det gigantiske privatflyet kalles «Bandit» på grunn av de sotede frontrutene. Foto: NTB / Airpix Vis mer

Milliardpalass i beslag

Bare på den selvstyrte øya og skatteparadiset Jersey i Den engelske kanal er verdier for over 70 milliarder fryst for Abramovitsj. Midlene hans har blitt fryst og beslaglagt i flere land og omfatter flere milliarder kroner. Bare i Frankrike har myndighetene beslaglagt tolv av oligarkens luksuseiendommer. Storbritannia har ikke beslaglagt Abramovitsjs eiendommer i landet, som til sammen skal være verdt nesten 3 milliarder kroner.

Ærverdige Château de la Croë på Antibes er beslaglagt av franske myndigheter. Foto: Polaris / NTB
Ærverdige Château de la Croë på Antibes er beslaglagt av franske myndigheter. Foto: Polaris / NTB Vis mer

En av de sanksjonerte eiendommene er det tidligere feriehuset til britiske kong Edward 8., verdt over en milliard kroner. Edward leide huset etter han abdiserte i 1936 og var blant annet vertskap for Winston og Clementine Churchill på deres 40-års bryllupsdag i 1948. I 2011 kjøpte Abramovitsj villaen på Antibes-halvøya på den franske rivieraen. Han skal ha brukt over 300 millioner på oppussing av Château de la Croë, som ifølge The Guardian er verdsatt til over en milliard kroner. Herskapseiendommen har nå falt i hendene på franske myndigheter.

Roman Abramovitsj (55)

Roman Abramovitsj (55)

Kilde: Forbes.com


Romans tragedie

Abramovitsj ble foreldreløs da han var tre år gammel. Mora døde av blodforgiftning i forbindelse med en abort, mens faren døde i en ulykke på jobb. Abramovitsj vokste opp hos onkelen i Ukhta, en olje- og industriby med 100 000 innbyggere nord i Russland. Han ble for alvor introdusert for verden da han kjøpte Premier League-klubben Chelsea i 2003 og endret den internasjonale fotballen for alltid.

«Jeg og Abramovitsj støttet hans (Putin, jour.anm.) kandidatur, og bidro med veldig stor finansiell støtte.» Boris Berezovskij

Abramovitsj og Vladimir Putin har vært gjensidig avhengig av hverandre på veien til makt og innflytelse. Abramovitsj viste tidlig kløkt for forretninger, og hadde prøvd seg som gateselger og bilmekaniker før liberaliseringen av Sovjetunionens økonomi i 1988. Han og kona Olga solgte dokker, og Roman begynte å handle med tømmer, sukker og andre råvarer før han i 1992 ble fengslet for «tyveri fra staten».

Alt skulle endre seg da han møtte Boris Berezovskij.

Boris Berezovskij og Roman Abramovitsj var tidligere partnere.
Boris Berezovskij og Roman Abramovitsj var tidligere partnere. Vis mer

Sammen kjøpte de opp oljeprodusenten Sibneft til langt under markedspris i 1995, et selskap han igjen solgte til statseide Gazprom for 13 milliarder euro i 2005. Abramovitsj skal ha tjent 75-gangeren.

Abramovitsj og tidligere president Boris Jeltsin på fotballkamp mellom CSKA Moskva og Chelsea i 2004. Foto: NTB
Abramovitsj og tidligere president Boris Jeltsin på fotballkamp mellom CSKA Moskva og Chelsea i 2004. Foto: NTB Vis mer

Abramovitsj hadde også politisk list. Han skal ha blitt en av president Boris Jeltsins nærmeste allerede som 30-åring og ble ansett som en viktig rådgiver og politisk spiller da Vladimir Putin ble president i 2000. Han ble selv guvernør i det lutfattige Tsjukotka nordøst i Russland mellom 2000 og 2008. Selv om han fartet rundt i privatfly, førte milliardinvesteringer i distriktet til en voldsom vekst under oligarkens ledelse.

- Jeg og Abramovitsj støttet hans (Putin, jour.anm.) kandidatur, og bidro med veldig stor finansiell støtte. Til sjuende og sist var vår støtte såpass stor at folk i det politiske samfunn mente det faktisk var det som gjorde at han vant valget, vitnet hans tidligere forretningspartner Berezovskij under en bitter rettssak mellom han og Abramovitsj i 2011.

Abramovitsj med eks-kona Dasja Zjukova. Foto: NTB
Abramovitsj med eks-kona Dasja Zjukova. Foto: NTB Vis mer

Abramovitsj gir sjelden intervjuer, og det er sjelden store overskrifter om luksuslivet, kjærligheten og privatlivet. Abramovitsj har sju barn og tre ekteskap bak seg, det mest profilerte med oligarkdattera Darja «Dasja» Zjukova.

Storoligarken ble etter krigens utbrudd omtalt av EU og Storbritannia som en av Putins medvirkere og velgjørere. Samtidig har han forsøkt å distansere seg fra Putin og forhandle fred mellom landene. 10. mars kom meldingen om at britiske myndigheter fryser samtlige av eiendelene Abramovitsj har i Storbritannia. Dette gjelder også Chelsea. Ukraina ble den endelig spikeren i kista for en av engelsk fotballs mest innflytelsesrike personligheter.

Roman Abramovitsj har hatt mye å juble for som Chelsea-eier før han måtte selge klubben. Foto: NTB
Roman Abramovitsj har hatt mye å juble for som Chelsea-eier før han måtte selge klubben. Foto: NTB Vis mer

Krigen har også bydd på dramatikk for Abramovitsj. Ifølge Wall Street Journal skal han ha hatt symptomer på forgiftning etter fredsforhandlingsmøter i Kyiv i starten av mars.

Den russisk-israelske milliardæren og minst to høytstående medlemmer av den ukrainske delegasjonen fikk blant annet røde og rennende øyne, ifølge ikke navngitte kilder som Wall Street Journal har snakket med. De skal også ha opplevd at hud flasset av i ansiktet og på hendene.

Abramovitsj ble engasjert som forhandler av Ukraina, og eksperter mener forgiftningen var et forsøk på å skremme han og de andre i delegasjonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer