Medier:

«Oligarkenes far»: Slutter i protest

Anatolij Tsjubajs, omtalt som «oligarkenes far», forlater Russland i protest mot krigen, ifølge flere medier.

PROTEST: Tsjubais skal ha vært sentral i å få Putin til makten. Nå vender han presidenten ryggen. Foto: Aleksei Panov / Ap / NTB
PROTEST: Tsjubais skal ha vært sentral i å få Putin til makten. Nå vender han presidenten ryggen. Foto: Aleksei Panov / Ap / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Anatolij Tsjubajs (66) slutter i jobben som klimautsending for den russiske regjeringen, og forlater Russland, i protest mot krigen i Ukraina, melder blant annet Bloomberg onsdag.

Han blir med det den høyest rangerte regjeringsfiguren til å trosse den russiske invasjonen av Ukraina.

En talsperson for Kreml bekrefter onsdag ettermiddag at Tsjubajs har sluttet i jobben, melder Reuters.

«Oligarkenes far»

Den russiske økonomen og politikeren Anatolij Borisovitsj Tsjubajs er en tungvekter i russisk politikk, og har bakgrunn fra det sovjetiske kommunistpartiet.

På nittitallet var Tsjubajs sentral i Boris Jeltsins regjering, og han omtales som arkitekten bak Russlands post-sovjetiske økonomiske reformer, ifølge Reuters.

Tsjubajs omtales i enkelte kretser som «oligarkenes far», ifølge blant andre Independent.

Mange russere mener Tsjubais var sentral i å tillate en liten eksklusiv gruppe berike seg selv i privatiseringene på 1990-tallet mens millioner av russere ble forlatt i fattigdom midt økonomisk kollaps og krise, ifølge Reuters.

UKRAINA-KRIGEN: Russlands utenriksminister Sergej med klar beskjed da han gjorde et engelsk intervju på russisk TV fredag 18. mars. Video: AP. Vis mer

Tsjubajs nå i Tyrkia, og han har ikke planer om å returnere til Russland, skal to kilder nær ham ha fortalt RBC News, ifølge Moscow Times.

Fikk Putin til makta

Han var en mektig skikkelse på begynnelsen av 1990-tallet, skriver Moscow Times, som omtaler Tsjubajs som arkitekten bak Russlands kontroversielle privatiseringsdrift og overgangen til en markedsøkonomi.

Han var også den som fikk Putin inn i Kreml, og ga den nåværende presidenten sin første jobb i Moskva, ifølge samme avis.

Ifølge Store norske leksikon tilhørte han en uformell krets av åpne kritikere av planøkonomien og deltok aktivt i perestrojkabevegelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer