Medier:

«Oligarkenes far»: Slutter i protest

Anatolij Tsjubajs, omtalt som «oligarkenes far», forlater Russland i protest mot krigen, ifølge flere medier.

PROTEST: Tsjubais skal ha vært sentral i å få Putin til makten. Nå vender han presidenten ryggen. Foto: Aleksei Panov / Ap / NTB
PROTEST: Tsjubais skal ha vært sentral i å få Putin til makten. Nå vender han presidenten ryggen. Foto: Aleksei Panov / Ap / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Anatolij Tsjubajs (66) slutter i jobben som klimautsending for den russiske regjeringen, og forlater Russland, i protest mot krigen i Ukraina, melder blant annet Bloomberg onsdag.

Han blir med det den høyest rangerte regjeringsfiguren til å trosse den russiske invasjonen av Ukraina.

En talsperson for Kreml bekrefter onsdag ettermiddag at Tsjubajs har sluttet i jobben, melder Reuters.

«Oligarkenes far»

Den russiske økonomen og politikeren Anatolij Borisovitsj Tsjubajs er en tungvekter i russisk politikk, og har bakgrunn fra det sovjetiske kommunistpartiet.

På nittitallet var Tsjubajs sentral i Boris Jeltsins regjering, og han omtales som arkitekten bak Russlands post-sovjetiske økonomiske reformer, ifølge Reuters.

Tsjubajs omtales i enkelte kretser som «oligarkenes far», ifølge blant andre Independent.

Mange russere mener Tsjubais var sentral i å tillate en liten eksklusiv gruppe berike seg selv i privatiseringene på 1990-tallet mens millioner av russere ble forlatt i fattigdom midt økonomisk kollaps og krise, ifølge Reuters.

Tsjubajs nå i Tyrkia, og han har ikke planer om å returnere til Russland, skal to kilder nær ham ha fortalt RBC News, ifølge Moscow Times.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer