Norsk gigant involvert:

Oligarkens «hemmelige» milliardær-paradis

Det norske arkitektfirmaet Snøhetta har i det stille inngått en eksklusiv avtale. Nå skal de bistå en styrtrik russer som skal bygge en ultraprivat og overdådig luksusresort - forbeholdt verdens rikeste.

FÅR NORSK FOTAVTRYKK: På den berømte øya Skorpios, tidligere eid av den styrtrike Onassis-familien, bygger den russiske milliardæren Dmitry Rybolovlev en ny lekegrind for feriesultne milliardærer. Blant aktørene som skal bringe oligarkens drøm til virkelighet, er det norske arkitektfirmaet Snøhetta. Foto: Shutterstock / NTB
FÅR NORSK FOTAVTRYKK: På den berømte øya Skorpios, tidligere eid av den styrtrike Onassis-familien, bygger den russiske milliardæren Dmitry Rybolovlev en ny lekegrind for feriesultne milliardærer. Blant aktørene som skal bringe oligarkens drøm til virkelighet, er det norske arkitektfirmaet Snøhetta. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

På den greske paradisøya Skorpios utenfor vestkysten av Hellas er en ny lekegrind for milliardærer i ferd med å reise seg. I det stille har arbeidere strømmet til øya for å virkeliggjøre et prosjekt preget av omfattende hemmelighold.

Det er fotoforbud. Trer du i land, skal mobiltelefonen beslaglegges. Overvåkningskameraer følger alle døgnets bevegelser. Får å unngå ubudne gjester, patruljeres øya angivelig av skarpskyttere.

Når det hele står ferdig, vil resultatet likne noe «ut av en James Bond-film», ifølge The Art Newspaper og Expressen.

Ambisjonene er storslåtte: Et eksklusivt strandhotell med tolv rom og ytterligere ni villaer - forbeholdt 50 gjester om gangen.

PUNGER UT: Oligarken Dmitry Rybolovlev skal angivelig investere 200 millioner dollar for å bygge et ferieparadis på øya. Foto: NTB
PUNGER UT: Oligarken Dmitry Rybolovlev skal angivelig investere 200 millioner dollar for å bygge et ferieparadis på øya. Foto: NTB Vis mer

Overdådig tilbud

Det skal etableres eget landingsområde for helikoptre. En marina for superyachter. Vingård. Spa. Tennisbaner. Fotballbane. Restauranter, og en stall med plass til 30 hester. Lista over trekkplastre er lang når luksusresorten etter planen klipper åpningssnora i 2024.

I spissen for det hele står den styrtrike russeren Dmitry Rybolovlev (56). Deler av ansvaret for å dra oligarkens paradisprosjekt i havn, har falt på ingen ringere enn det norske arkitektur- og designfirmaet Snøhetta.

Det har gått fullstendig under radaren.

ENORM INVESTERING: Dmitry Rybolovlev bygget opp sin formue på gjødsel. Han eier blant annet fotballklubben Monaco og regnes som en av Russlands rikeste personer. Foto: NTB
ENORM INVESTERING: Dmitry Rybolovlev bygget opp sin formue på gjødsel. Han eier blant annet fotballklubben Monaco og regnes som en av Russlands rikeste personer. Foto: NTB Vis mer

Yacht i Norge

I mylderet av prestisjeoppdrag presentert på Snøhettas hjemmeside, eksisterer ingen informasjon om prosjektet som skal ha fått tilnavnet «VIP Exclusive Club».

Mer om det snart.

Ifølge Forbes ble oligarkens øyplaner luftet allerede i 2019. Tilfeldigheten vil ha det til at Rybolovlevs luksusyacht ankret opp i Lysefjorden i Norge samme år - et steinkast unna signalhytter signert nettopp Snøhetta.

BERØMTE EIERE: Dette huset - og øya for øvrig - var tidligere eid av den styrtrike Onassis-familien. Det er uklart om boligen får bli når prosjektet står ferdig. Foto: NTB
BERØMTE EIERE: Dette huset - og øya for øvrig - var tidligere eid av den styrtrike Onassis-familien. Det er uklart om boligen får bli når prosjektet står ferdig. Foto: NTB Vis mer

- Nå ligger de innenfor Litleholmen og koser seg. Der har de ligget i et døgn. Nå landet akkurat et helikopter om bord, fortalte Reidar Høllesli om sine observasjoner til Fædrelandsvennen den gang.

1,2 mill. på ei uke

Tilbake til Hellas: Oppgraderingene på øya, som tidligere tilhørte den steinrike skipsrederen Aristoteles Onassis, skal koste Rybolovlev omkring 200 millioner dollar.

Dersom 50 personer trer i land for ei ukes opphold, er målet at gjestene fyller kassaapparatet med 1,2 millioner dollar. Det tilsvarer 12 millioner norske kroner etter dagens kurs.

- Familiens mål er å skape det første luksuriøse overnattingskomplekset i Hellas, som ligger på en privat øy. Det vil være unikt i Middelhavet. Samtidig blir alt arbeid utført svært nøye og i fullstendig harmoni med miljøet, sa Rybolovlev til det kypriotiske magasinet Wealth Management i 2019, gjengitt av Forbes.

Peker på turisme

To år seinere ble prosjektet godkjent av greske myndigheter. Så ble første spade satt i jorda.

- Dette ville ikke vært mulig dersom investeringen ikke hadde støtte fra finansminister Christos Staikouras (...). Øya Skorpios utgjør den beste reklamen for Hellas i utlandet og bidrar til økt turisme, argumenterte Sergey Chernitsyn, rådgiver for Dmitry Rybolovlev, overfor avisa Kathimerini i fjor.

Norske Snøhetta spiller tilsynelatende en viktig rolle i forløsningen av det grandiose prosjektet. Arkitektkjempen er imidlertid tilbakeholden med opplysninger.

I BRANN: En yacht stod i full fyr i Biograd Na Moru, Kroatia. VIDEO: Marko Dimić/PIXSELL REPORTER: Vegard Krüger Vis mer

Signert taushetsavtale

Partene har nemlig signert en avtale om full konfidensialitet.

- Grunnet standard-NDAer (Non-Disclosure Agreement, journ.anm.) i prosjektet, har vi dessverre ikke muligheten til å dele stort om prosjektet, utover det som er offentlig tilgjengelig informasjon, skriver partner og Snøhetta-grunnlegger Kjetil Trædal Thorsen i en e-post til Børsen.

Han kan kortfattet bekrefte at «vi er ett av flere arkitektkontorer som har jobbet med ett av de mange prosjektene på øya». Nøyaktig hvor stort avtrykk Norge vil etterlate seg, er uklart. Spørsmålet om når og hvordan samarbeidet ble til, står også ubesvart.

Snøhetta understreker at en konfidensialitetsavtale «er vanlig prosedyre i mange prosjekter». Thorsen framholder også at deres rolle vedrørende Skorpios «er begrenset».

Rik historie

Rybolovlev, som fortsatt tilhører et fåtall oligarker som har unngått sanksjoner, kjøpte Skorpios for den nette sum av 153 millioner dollar i 2013.

Selger var Athina Onassis (37) - den eneste gjenlevende arvingen etter skipsreder Aristoteles Onassis.

GIFTET SEG: Aristoteles Onassis og Jackie Kennedy giftet seg på øya Skorpios i 1968. Her er de to avbildet på bryllupsdagen. Foto: REX / NTB
GIFTET SEG: Aristoteles Onassis og Jackie Kennedy giftet seg på øya Skorpios i 1968. Her er de to avbildet på bryllupsdagen. Foto: REX / NTB Vis mer

Den søkkrike familien hadde sterk tilknytning til Skorpios. I sin tid giftet familiens overhode seg med John F. Kennedys enke, Jackie Kennedy, også på øya.

I dag er både Aristoteles Onassis, sønnen Alexander og datteren Christina gravlagt på Skorpios.

Rybolovlev - som har en anslått formue på 65 milliarder kroner - vil selv feriere på luksusresorten med familien i perioder.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer