Oligarkflukt: Hit skal luksusyachtene

Vesten har ilagt oligarkene lammende sanksjoner. Nå er rikingenes superyachter på vei til Maldivene.

FLUKT: Oligarkene ser ut til å forsøke å flytte luksusyachtene sine til steder der de går klar sanksjonene som er ilagt dem, som her på Maldivene. Foto: Sipa Asia / REX / NTB
FLUKT: Oligarkene ser ut til å forsøke å flytte luksusyachtene sine til steder der de går klar sanksjonene som er ilagt dem, som her på Maldivene. Foto: Sipa Asia / REX / NTB Vis mer
Publisert

Som et ledd i Vestens knallharde sanksjonsregime mot Russland, har EU blant annet gått etter en rekke oligarker med tette bånd til Vladimir Putin.

USAs president Joe Biden annonserte nettopp at de vil sette ned en egen gruppe som skal gå etter oligarkenes luksuriøse eiendeler, inkludert eiendommer, biler og yachter, som kan beslaglegges som følge av EU-sanksjonene.

Rømmer med yachter

Det ser nå ut til å ha fått styrtrike russere til å ta grep. Ifølge data fra Marine Traffic som CNBC har fått tilgang til har minst fire svære yachter, eid av styrtrike russere, begynt å bevege på seg.

Yachtene har satt kurs mot Maldivene og Montenegro. Spørsmålet er om de nå flytter yachtene i et håp om at de kan unngå inndragelse av sin flytende luksus.

Maldivene har ikke utleveringsavtale, og Montenegro er som kjent ikke en del av EU, så oligarkene kan tenke at det er bedre å ha båtene der enn i en havn i et EU-land. Dette på tross av at Montenegro har varslet at de vil følge EUs sanksjoner.

Sjef for Lukoil, Vagit Alekperov, som er god for nesten 25 milliarder dollar, har satt sin luksuriøse yacht i fart med retning Montenegro.

I tillegg er tre yachter på vei til Maldivene, deriblant milliardær Oleg Deripaskas yacht Clio. Denne yachten er ventet å ankomme øya i Indiahavet innen kort tid.

Ut mot krigen

Deripaska, som grunnla den russiske aluminiumsgiganten Rusal, er en av få russiske rikinger som så langt offentlig har tatt til orde for at Putin-regimet skal legge ned våpnene i Ukraina.

I et innlegg på meldingsappen Telegram oppfordret han i helga til å begynne fredssamtaler «så fort som mulig».

«Fred er veldig viktig», fastslo Deripaska.

Ingen ramsalt kritikk av regimet akkurat, men han er like fullt en av få som i det hele tatt har sagt noe som kan minne om et ønske om at Putin viker av fra den utenriks- og sikkerhetspolitiske kursen han er på.

Deripaska og selskaper han er knyttet til har vært underlagt amerikanske sanksjoner siden 2018.

Sendte Putin-yacht til «helvete»

Også den svært luksuriøs yachten «Graceful», verdsatt til 97 millioner dollar, som visstnok skal være eid av Vladimir Putin selv, har havnet i medienes søkelys de siste dagene, takket være hackergruppen Anonymous.

Ved å hacke seg inn på maritim trafikkdata fikk de endret den digitale oppføringen på båtnavnet til «FCKPTN», som åpenbart skal bety «Fuck Putin». Så fikk de det til å se ut som yachten hadde krasjet i Snake Island i Ukraina, før de endret båtens destinasjon til «helvete».

HACKET: Flere russiske oligarker har valgt å flytte på yachtene sine den sista tida. Her ser vi bilde av yachten «Graceful», som skal være eid av Vladimir Putin. Den har vært utsatt for hacking. Foto: REUTERS / Steffen Mayer / NTB
HACKET: Flere russiske oligarker har valgt å flytte på yachtene sine den sista tida. Her ser vi bilde av yachten «Graceful», som skal være eid av Vladimir Putin. Den har vært utsatt for hacking. Foto: REUTERS / Steffen Mayer / NTB Vis mer

Overfor Bloomberg-journalisten Ryan Gallagher gir hackergruppa uttrykk for at de gjorde det for å yachten inkludert i sanksjonene fra Vesten, og for å «få noen til å smile i disse mørke tidene».

I løpet av helga strammet EU, Storbritannia og USA sanksjonsregimet mot Russland, med mål om å ramme Putin og kretsen rundt ham direkte. I tillegg frøs de verdiene til den russiske sentralbanken og kastet ut flere russiske banker fra det internasjonale betalingssystemet Swift.

«Gullvisum»

I Storbritannia har det også pågått en opphetet debatt det siste halvåret. Mange av de russiske oligarkene har tatt tilhold på De britiske øyer, blant annet som følge av en gunstig «gullvisum»-ordning.

Gjennom åra har mer enn 700 russiske rikinger sikret seg opphold i Storbritannia gjennom denne, noe som har fått folk til å omtale London, der de fleste søker seg til, som «Londongrad».

Ordningen er omstridt, og derfor skal britene nå hasteinnføre en ny lov. Den vil blant annet medføre at britene oppretter et register, som gjør at utenlandske eiere må verifisere sin identitet når de kjøper eiendom.

Målet er at utenlandske kriminelle og oligarker ikke skal kunne bruke agenter til å oppretter selskaper, eller til å kjøpe eiendom for dem i Storbritannia.

Ifølge Storbritannia næringslivsminister, Kwasi Kwarteng, vil den nye loven «kaste lys over» hvem som eier hva i Storbritannia, sånn at regjeringen kan «luke bort oligarker, kriminelle og kleptokrater som tror de kan bruke britisk eiendom for å hjemme ulovlig tilegnede midler», skriver BBC.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer