Oligarkflukt: Hit skal luksusyachtene

Vesten har ilagt oligarkene lammende sanksjoner. Nå er rikingenes superyachter på vei til Maldivene.

FLUKT: Oligarkene ser ut til å forsøke å flytte luksusyachtene sine til steder der de går klar sanksjonene som er ilagt dem, som her på Maldivene. Foto: Sipa Asia / REX / NTB
FLUKT: Oligarkene ser ut til å forsøke å flytte luksusyachtene sine til steder der de går klar sanksjonene som er ilagt dem, som her på Maldivene. Foto: Sipa Asia / REX / NTB Vis mer
Publisert

Som et ledd i Vestens knallharde sanksjonsregime mot Russland, har EU blant annet gått etter en rekke oligarker med tette bånd til Vladimir Putin.

USAs president Joe Biden annonserte nettopp at de vil sette ned en egen gruppe som skal gå etter oligarkenes luksuriøse eiendeler, inkludert eiendommer, biler og yachter, som kan beslaglegges som følge av EU-sanksjonene.

Rømmer med yachter

Det ser nå ut til å ha fått styrtrike russere til å ta grep. Ifølge data fra Marine Traffic som CNBC har fått tilgang til har minst fire svære yachter, eid av styrtrike russere, begynt å bevege på seg.

Yachtene har satt kurs mot Maldivene og Montenegro. Spørsmålet er om de nå flytter yachtene i et håp om at de kan unngå inndragelse av sin flytende luksus.

Maldivene har ikke utleveringsavtale, og Montenegro er som kjent ikke en del av EU, så oligarkene kan tenke at det er bedre å ha båtene der enn i en havn i et EU-land. Dette på tross av at Montenegro har varslet at de vil følge EUs sanksjoner.

Sjef for Lukoil, Vagit Alekperov, som er god for nesten 25 milliarder dollar, har satt sin luksuriøse yacht i fart med retning Montenegro.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer