Oligarkjakten: Vil utlove dusør

Som et ledd i Vestens harde sanksjonsregime mot Russland, vurderer USA nå å belønne alle som har informasjon om russiske oligarkers eiendeler.

VURDERER DUSØR: Amerikanske senatorer foreslår å utlove dusør til personer med informasjon om hvor russiske oligarkers eiendeler befinner seg. Foto: Shutterstock / NTB
VURDERER DUSØR: Amerikanske senatorer foreslår å utlove dusør til personer med informasjon om hvor russiske oligarkers eiendeler befinner seg. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Til russiske oligarker og korrupte ledere som har svindlet til seg milliarder av dollar ved hjelp av Russlands voldelige regimet - nå er det nok, tordnet USAs president Joe Biden i en tale bare få dager etter at russiske styrker invaderte Ukraina.

Siden har mange russiske oligarker med tette bånd til president Vladimir Putin fått føle på Vestens knallharde sanksjoner. Det koordinerte sanksjonsmaskineriet til EU, Storbritannia og USA har blant annet slukt den ene superyachten etter den andre, og blokkert tilgangen til prakteiendommer og luksuseiendeler.

Nå vil amerikanske politikere imidlertid gjøre livet enda surere for de russiske superrikingene.

Vil beslaglegge eiendeler

Til tross for at flere i Putins innerste krets har blitt ilagt lammende sanksjoner, har det vist seg å være vanskelig å finne - og dermed også fryse - oligarkenes eiendeler, fordi de ofte bruker stråmenn og skallselskaper til å skjule eierskapet sitt.

Tirsdag la en tverrpolitisk gruppe amerikanske senatorer fram et nytt lovforslag som tar sikte på å hjelpe myndighetene med å avdekke hvor oligarkeiendelene befinner seg, der det blant annet åpnes for utbetaling av dusører til personer med nyttig informasjon, skriver Washington Post.

Lovgivningen vil også gjøre det mulig for USA å konfiskere midler eller eiendom verdt over 2 millioner dollar - omtrent 18 millioner kroner - fra sanksjonerte russere eller andre personer knyttet til den russiske regjeringen. Vanligvis åpner bare sanksjonsloven for å fryse eiendeler - ikke beslaglegge dem, skriver avisa.

LUKSUSHJEM: Kun ett hus skiller oligarkens bolig fra Den Norske Ambassadens residens i London. Vis mer

Gjenoppbygging av Ukraina

Oligarkene står for hele 30 prosent av Russlands formue og har trolig like mye formue skjult utenfor landets grenser som hele den russiske befolkningen til sammen har i Russland, ifølge Washington Post.

Derfor antar man at de superrike russerne bidrar til å muliggjøre krigen i Ukraina, noe som er årsaken til Vestens sanksjonsregime mot milliardærene.

- Dette lovforslaget slår ned på de som muliggjør Putins grusomme og korrupte diktatur og den brutale invasjonen av Ukraina, sier Richard Blumenthal, en av senatorene bak forslaget, i en uttalelse.

Midlene som samles inn ved å selge oligarkenes eiendeler vil gå til gjenoppbyggingen av Ukraina, humanitær og militær bistand og støtte til ukrainske flyktninger.

- Putin og hans oligarker oppbevarer sine skitne penger i andre nasjoner ved å kjøpe herskapshus, mega-yachter, kunstverk og andre verdifulle eiendeler. Vi må beslaglegge disse midlene - som er oppnådd på en dårlig måte - og bruke dem til å hjelpe det ukrainske folket, sier senator Sheldon Whitehouse.

Ukraina vil ifølge statsminister Denys Sjmyhal trenge hele 565 milliarder dollar for gjenoppbygging av krigen, skriver Kyiv Independent.

Det er foreløpig ikke bestemt om lovforslaget vil innføres.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer