Oligarkjakten: Vil utlove dusør

Som et ledd i Vestens harde sanksjonsregime mot Russland, vurderer USA nå å belønne alle som har informasjon om russiske oligarkers eiendeler.

VURDERER DUSØR: Amerikanske senatorer foreslår å utlove dusør til personer med informasjon om hvor russiske oligarkers eiendeler befinner seg. Foto: Shutterstock / NTB
VURDERER DUSØR: Amerikanske senatorer foreslår å utlove dusør til personer med informasjon om hvor russiske oligarkers eiendeler befinner seg. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Til russiske oligarker og korrupte ledere som har svindlet til seg milliarder av dollar ved hjelp av Russlands voldelige regimet - nå er det nok, tordnet USAs president Joe Biden i en tale bare få dager etter at russiske styrker invaderte Ukraina.

Siden har mange russiske oligarker med tette bånd til president Vladimir Putin fått føle på Vestens knallharde sanksjoner. Det koordinerte sanksjonsmaskineriet til EU, Storbritannia og USA har blant annet slukt den ene superyachten etter den andre, og blokkert tilgangen til prakteiendommer og luksuseiendeler.

Nå vil amerikanske politikere imidlertid gjøre livet enda surere for de russiske superrikingene.

Vil beslaglegge eiendeler

Til tross for at flere i Putins innerste krets har blitt ilagt lammende sanksjoner, har det vist seg å være vanskelig å finne - og dermed også fryse - oligarkenes eiendeler, fordi de ofte bruker stråmenn og skallselskaper til å skjule eierskapet sitt.

Tirsdag la en tverrpolitisk gruppe amerikanske senatorer fram et nytt lovforslag som tar sikte på å hjelpe myndighetene med å avdekke hvor oligarkeiendelene befinner seg, der det blant annet åpnes for utbetaling av dusører til personer med nyttig informasjon, skriver Washington Post.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer