Olje-sjokket: - Krona kan rammes hardt

Analytikerne er noenlunde samstemte: Opec-kuttene er dårlig nytt for verdensøkonomien. Men det er fortsatt stor usikkerhet om hvordan det vil påvirke din lommebok - og sommerferie.

STYRKET: Den norske krona styrket seg for første gang på lenge etter det varslede oljeproduksjonskuttet. Foto: Berit Roald / NTB
STYRKET: Den norske krona styrket seg for første gang på lenge etter det varslede oljeproduksjonskuttet. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert

Etter lengre tid med en historisk svak norsk krone, gjorde den søndag kveld et lite hopp mot dollaren.

Det skjedde etter at de åtte landene i oljekartellet Opec+ varslet oljeproduksjonskutt på ytterligere 1,1 millioner fat per dag fra mai og ut året. Det kommer på toppen av tidligere varslede kutt, som betyr at det totale kuttet vil utgjøre 1,6 millioner færre oljefat per dag i markedet.

Oljeprisen har allerede gjort et realt byks, og analytikere forventer priser på opp mot 100 dollar fatet.

Normalt betyr dyr olje en sterk krone. Denne gangen kan det i ytterste konsekvens få stikk motsatt effekt, mener rente- og valutastrateg i Handelsbanken, Nils Kristian Knudsen.

- Kan være godt nytt

Oljepriskuttet har allerede utløst spådommer om økt prisvekst og ytterligere rentehevinger i en rekke land. Det meste avhenger av hvordan markedet reagerer.

Knudsen føler seg sikker på én ting: Vi må forberede oss på svingninger.

- Så lenge det ikke bidrar til stor uro i de globale markedene, er dette godt nytt for nordmenn som skal på ferie i utlandet i sommer, så det er lov å være litt optimistisk. Men, det er viktig å understreke at det kan snu seg, sier han til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer