- Oljeæraen er over

Oljeetterspørselen er forbi toppunktet, mener britisk tenketank.

ELBILER: Stadig flere av bilene på kinesiske veier, som her i Beijing, er elektriske. Foto: AP Photo / Andy Wong / NTB scanpix
ELBILER: Stadig flere av bilene på kinesiske veier, som her i Beijing, er elektriske. Foto: AP Photo / Andy Wong / NTB scanpix Vis mer
Publisert

- Importører fra framvoksende markeder vil gjøre slutt på oljeæraen, sier energianalytiker Kingsmill Bond i den britiske tankesmia Carbon Tracker til Børsen.

Han er hovedforfatter bak den nye rapporten «Nothing to lose but your chains: The emerging market transport leapfrog», der Carbon Tracker tar for seg hva som blir konsekvensene av at framvoksende markeder, som Kina og India, nå i stadig større grad vil gå over til elektriske kjøretøy.

Oljeindustriens argument faller bort

Bond mener tenketanken han er en del av er de første til å kvantifisere hva det vil bety når disse markedene i stadig større grad går over til en elektrifisert bilpark.

Han peker på at hittil har oljeindustriens hovedargument vært at framtidig vekst i oljeetterspørsel kommer fra framvoksende markeder. De har så langt ikke brukt så mye olje, og industrien mener at de etterhvert vil kopiere vestlige land og presse etterspørselen opp.

- Dette var fornuftig i mange år. Problemet med argumentet er at for første gang så har framvoksende markeder et valg mellom elektriske kjøretøy og kjøretøy som går på olje, på grunn av et veldig raskt fall i batteriprisene, sier Bond.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer