Oljefest i skattekista

23 oljeselskaper betalte 63 prosent av selskapsskatten i Norge i fjor. 332 000 selskaper bidro med resten.

PENGEMASKIN: Ekkofisk-feltet i Nordsjøen. Her fant Phillips Petroleum olje for 50 år siden. Foto: Carina Johansen, NTB scanpix
PENGEMASKIN: Ekkofisk-feltet i Nordsjøen. Her fant Phillips Petroleum olje for 50 år siden. Foto: Carina Johansen, NTB scanpix Vis mer
Publisert

Totalt bidro de med 147 milliarder kroner, noe som er en økning på 53 prosent fra året før.

I tillegg til en ordinær selskapsskatt på 23 prosent, betaler oljeselskapene en særskatt på 55 prosent på inntekten fra virksomheten på sokkelen.

Ekstraordinært

Skattedirektør Hans Christian Holte forklarer hvorfor det er slik:

– Oljeselskapene belastes med en høy skattesats, fordi de vederlagsfritt får adgang til å utnytte en verdifull og begrenset naturressurs med ekstraordinær avkastning. Når selskapsskatten har blitt redusert de siste åra, har særskatten økt tilsvarende, slik at marginalskattesatsen hele tiden har vært 78 prosent, sier Holte i en pressemelding fra Skatteetaten.

Årsaken til økningen er i hovedsak økte olje- og gasspriser.

Negativ skatt

Samtidig betalte staten tilbake 3,8 milliarder kroner til 25 oljeselskaper - som alle endte opp med negativ skatt i fjor.

– Dette er spesielt for oljeselskapene, sier Holte.

Tilbakebetalingene er en spesiell refusjonsordning for skatteverdien av leteutgifter for selskaper som går i minus. En annen refusjonsordning gjelder opphør av petroleumsvirksomhet.

På grunn av redusert leteaktivitet falt tilbakebetalingene tre år på rad fra 2015 til 2017. I fjor økte de med 100 milliarder kroner, samtidig som leteaktiviteten var betydelig høyere enn i 2017.

Kuttet kostnader

Årsakene til at leterefusjonen ligger på omtrent samme nivå som i 2017, tross økt leteaktivitet, er redusert kostnadsnivå og endring i aktørbildet på sokkelen, forklarer Skatteetaten.

Det er nemlig blitt færre selskaper som bare driver med leting, og flere av de mer etablerte selskapene har økt leteaktiviteten. I tillegg er flere aktører kommet i overskuddsposisjon, slik at de ikke lenger har krav på leterefusjon.

Siden 1975 har oljeselskapene bidratt med 4,4 milliarder kroner i petroleumsskatt til statskassa.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer