Klimatoppmøtet i Glasgow - COP26:

- Oljefondet er vårt viktigste klimabidrag

Jons Gahr Støre og Espen Barth Eide trykker Skancke-rapporten til sitt bryst. De har mål om å bli verdensledende på klimarisiko og mener dette er det største bidraget Norge kan gi for en grønnere verden.

VIL BRUKE OLJEFONDET: Statsminister Jonas Gahr Støre og klima- og miljøminister Espen Barth Eide mener at å gjøre Statens Pensjonsfond Utland best på klimarisiko er det beste grepet Norge kan ta for en grønnere verden. Her fotografert i Oslo før klimatoppmøtet i Glasgow. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VIL BRUKE OLJEFONDET: Statsminister Jonas Gahr Støre og klima- og miljøminister Espen Barth Eide mener at å gjøre Statens Pensjonsfond Utland best på klimarisiko er det beste grepet Norge kan ta for en grønnere verden. Her fotografert i Oslo før klimatoppmøtet i Glasgow. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

GLASGOW/OSLO (Dagbladet/Børsen): - Dette er kanskje det viktigste grepet Norge kan ta for klimaet, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) til Dagbladets finansnettsted Børsen.

Oljenasjonen Norge blir til stadighet anklaget for å være «klimahyklere». For samtidig som vi fortsetter med oljeletingen, har Støre-regjeringen lovet å doble klimafinansieringen de neste fem åra - et godt bidrag inn i et av de mest betente og viktigste punktene under disse dagers COP26 i Glasgow.

Men tross for både ris og ros på klimafronten, er det Statens Pensjonsfond Utland (SPU), bedre kjent som oljefondet, Barth Eide og Støre mener kan være det aller største bidraget Norge kan bruke for å omstille verden i en grønnere retning.

Vil bli verdensledende

- For meg er det sånn at hvis du har evighetens perspektiv, så må du være med og ta ansvar for evigheten, sier Jonas Gahr Støre (Ap) til Børsen.

- SPU er i dag investert i 9 000 selskaper over hele verden, og som vi sier har evighetens perspektiv, for det skal vare. Det betyr at vi sier at vi vil arbeide for at SPU skal være det ledende fondet i verden når det gjelder ansvarlig forvaltning og håndtering av klimarisiko, fortsetter han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer