Oljefondet kan tjene millioner på dette

Oljefondet kan potensielt dra inn millioner på at Erling Braut Haaland nå har skrevet under for Borussia Dortmund.

NY KLUBB: Erling Braut Haaland har valgt sin neste arbeidsgiver, etter interesse fra flere av verdens største fotballklubber denne høsten. Søndag ble det klart at nordmannen skal spille for tyske Borussia Dortmund de neste 4,5 åra. Foto: Joel Kunz / Borussia Dortmund
NY KLUBB: Erling Braut Haaland har valgt sin neste arbeidsgiver, etter interesse fra flere av verdens største fotballklubber denne høsten. Søndag ble det klart at nordmannen skal spille for tyske Borussia Dortmund de neste 4,5 åra. Foto: Joel Kunz / Borussia Dortmund Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En rekke fantastiske prestasjoner for Red Bull Salzburg i løpet av høsten og vinteren, har sørget for at det norske supertalentet Erling Braut Haaland har vært på alles lepper den siste tida.

Han har blitt koblet til flere av verdens største klubber, og søndag ble det klart at 19-åringen fra Jæren skal fortsette sin karriere i den tyske storklubben Borussia Dortmund.

Han har signert på en 4,5 år lang kontrakt med den tyske storklubben.

Det blir naturlig nok sett på som godt nytt blant supporterne i klubben, som i snitt trekker rundt 80 000 publikummere til hver eneste hjemmekamp. Men det kan også være godt nytt for det norske oljefondet, som eier aksjer i den tyske klubben.

Oljefondet eide ved utgangen av fjoråret 1,04 prosent av Borussia Dortmund - en beholdning på 75 millioner kroner. Oversikten over oljefondets aksjeposter blir offentliggjort ved hvert årsskifte, og det er derfor ikke klart hva eierandelen er i dag.

- Kjernen i suksessen

Siden overgangen ble bekreftet i går, har aksjen i klubbene steget med 3,19 prosent. Det tilsvarer en verdiøkning for oljefondet (på papiret) på mer enn to millioner kroner - gitt at oljefondet har samme eierpost i klubben i dag.

Om bevegelsen i aksjekursen har en direkte sammenheng med at den norske lysluggen har blitt meldt klar for klubben, kan naturligvis ikke slås fast, men store spilleroverganger har tradisjonelt ført til store bevegelser for klubbene på aksjemarkedet.

Espen Henriksen ved institutt for finans ved BI har ingen tro på at det er snakk om en aktiv investering.

- Kjernen i suksessformelen til oljefondet, er at det for alle praktiske formål har vært forvaltet som et indeksfond. Det ble satt opp slik på et tidspunkt da indeksfond var en ganske abstrakt akademisk tanke. Men det betyr i praksis at oljefondet stort sett replikerer store indekser, sier Henriksen til Børsen.

- INGEN MENING: Det er ingen i Norges Bank Ivestment Management (NBIM) som har sett på formen til Haaland er, eller om dette er et godt eller dårlig kjøp, mener Espen Henriksen. Foto: BI
- INGEN MENING: Det er ingen i Norges Bank Ivestment Management (NBIM) som har sett på formen til Haaland er, eller om dette er et godt eller dårlig kjøp, mener Espen Henriksen. Foto: BI Vis mer

Det betyr at Norges Bank også benytter andre investorers vurderinger når de kjøper aksjene i oljefondet. Det gjelder også for aksjer i den tyske storklubben, mener Henriksen.

- Så det er ikke fordi Yngve Slyngstad (administrerende direktør i NBIM) er Borussia Dortmund-supporter?

- Nei. Dette handler om hva som er børsnotert og hvordan selskapers eierform er. Det er ikke Slyngstads personlige preferanser som spiller inn, for det hadde ikke vært helt vakkert, ler Henriksen og legger til:

- Det er ingen som har latt personlig engasjement for Borussia Dortmund framfor Bayern München eller Schalke 04 påvirke profesjonelle vurderinger.

Han viser til at mange investorer i fotballklubber har en følelsesmessig tilknytning til klubben de kjøper seg inn i.

- Det gjelder ikke oljefondet, som er en ren finansiell investor, sier han.

- Har ikke sett på formen

Oljefondet eier aksjer i rundt 9000 selskaper i de fleste av verdens land og industrier.

- Oljefondet er ikke formelt et indeksfond, men har så lite avvik fra referanseindeksene at det for alle praktiske formål er det. Det betyr at det mest sannsynlig heller ikke er noen som har sittet og sett på Borussia Dortmund og tatt en veldig klar avgjørelse på investeringer i klubben. Det er i hvert fall ingen der som har sett på hvordan formen til Braut Haaland er, og om dette er et godt eller dårlig kjøp. Det gjøres ikke slike vurderinger.

- Det faktum at de ikke gjør det, har faktisk vært noe av kjernen i suksessen til den investeringsstrategien man har fulgt, fortsetter han.

KLAR: Erling Braut Haaland fortsetter karrieren i Tyskland. Bilder fra Borussia Dortmund. Vis mer

- Ko-ko-mye penger

Oljefondets verdi oversteg tidligere i år 10 000 milliarder kroner. I det store bildet blir en eierandel på 1,04 prosent – tilsvarende 75 millioner kroner - i Haalands nye klubb dermed nærmest ubetydelig.

Oljefondet eide også ved utgangen av fjoråret 0,52 prosent av den italienske fotballstoltheten Juventus - en aksjepost som da tilsvarte en samlet verdi på 54,9 millioner kroner.

- Selv om 75 millioner kroner er ko-ko-mye penger for de fleste av oss, så har vi i fondet totalt over 10 000 milliarder kroner. Det som er verdt å merke seg er at oljefondet har lavere vekt i Juventus og Borussia Dortmund enn i andre europeiske aksjer. Hvis man hadde hatt en helt mekanisk strategi, ville man eid enda mer. Det tyder på at man er forsiktig med fotballklubber.

Eierandelen er minimal. Den såkalte «50+1»-regelen i tysk fotball sier at minst 50 prosent, pluss én aksje, eies av klubbens medlemmer. Regelen skal sørge for at eksterne investorer ikke får all makt i landets klubber.

Selv om det er snakk om små summer, så vil oljefondet likevel potensielt kunne tjene millionsummer på Haaland-overgangen.

- Når pengene er betalt, så vil Haaland-scoringer uansett kunne føre til at aksjen stiger i verdi. Det handler om hvorvidt han klarer å skape en merverdi for klubben. Hvis han flopper, så er det tilsvarende tap, sier Henriksen.

Falt 10 prosent

Å eie mye aksjer i en fotballklubb er ikke nødvendigvis noe å satse på for folk med svake hjerter. E24 skrev i mars i år om hvordan Borussia Dortmund falt 10 prosent på børsen etter å ha tapt 2-1 mot Augsburg.

Tapet, som var klubbens første siden desember året før, sørget for at klubben havnet likt på tabellen med storklubben Bayern München. Det kostet samtidig oljefondet millioner av kroner - på papiret, ifølge E24.

Oljefondet kjøpte seg opp i klubben fra 2017-2018. Ved utgangen av 2017 hadde de en eierandel på 1,03 prosent - en beholdning på 57 millioner kroner.

For Juventus var tilsvarende eierpost på 0,36 prosent i 2017 - 27,2 millioner kroner.

- Et perfekt valg

Erling Braut Haaland tenker nok imidlertid neppe på oljefondet eller aksjekursen i sin nye klubb i dag.

Norske eksperter mener Haaland gjør et smart valg når han går til den tyske storklubben.

- Jeg er kjempepositiv. Dortmund er har ambisjon om å vinne Bundesliga, har et arsenal av offensive spillere og kjøpte inn defensive for å utfordre. Det har manglet en brikke i høst, for at de skal klare å pushe. De er jo ikke ute av kampen, sa Bundesliga-kommentator Eivind Bisgaard Sundet til Dagbladet søndag.

- Det blir gøy for ham å komme til klubben med høyest publikumssnitt i Europa, der de er flinke til å gjøre spillerne sine bedre. Alt dette tyder på at dette er et perfekt valg, sa Jan Åge Fjørtoft.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer