Oljefondet med historisk milliardhandel

Statens pensjonsfond utland, også kjent som oljefondet, har kjøpt halvparten av en nederlandsk havvindpark for 13,9 milliarder kroner.

MILLIARDINVESTERING: Oljefondet har kjøpt halvparten av en nederlandsk havvindpark for 13,9 milliarder kroner. Her oljefondets sjef Nicolai Tangen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
MILLIARDINVESTERING: Oljefondet har kjøpt halvparten av en nederlandsk havvindpark for 13,9 milliarder kroner. Her oljefondets sjef Nicolai Tangen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

Investeringen er ikke mindre enn historisk, da det er fondets aller første investering i infrastruktur for fornybar energi. Det opplyser Norges Bank Investment Management, som forvalter fondet.

Havvindparken Borssele 1 & 2 ble ferdig i fjerde kvartal i fjor. Kjøpsavtalen med operatør Ørsted ble signert 7. april, og kjøpet skal være sluttført i andre eller tredje kvartal i år.

- Et godt prosjekt

- Vi er glad for å ha gjennomført vår første investering i unotert infrastruktur for fornybar energi og ser fram til å samarbeide med Ørsted, som er markedsledende innen havvind. Dette er et godt prosjekt, og investeringen er i tråd med vår strategi om å bygge en portefølje av vind- og solkraftanlegg av høy kvalitet, sier Mie Holstad, som er NBIMs direktør for eiendom- og infrastrukturinvesteringer.

Borssele 1 & 2 har en kapasitet på rundt 752 megawatt (MW) og produserer energi tilsvarende det årlige elektrisitetsforbruket til rundt én million nederlandske husstander.

Til sammenligning hadde Norge totalt 53 vindparker med en kapasitet på 3.977 MW ved årsskiftet, ifølge Ilje og energidepartementet. Det nederlandske prosjektet tilsvarer dermed 19 prosent av hele Norges vindkraftkapasitet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer