Oljefondet stuper

Store coronatap for Statens pensjonsfond utland.

STORE TAP: Oljefond-sjef Yngve Slyngstad meldte under pressekonferansen torsdag om store tap for Oljefondet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
STORE TAP: Oljefond-sjef Yngve Slyngstad meldte under pressekonferansen torsdag om store tap for Oljefondet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oljefondet har hatt en negativ absolutt avkastning på 16 prosent så langt i år. I kroner er tapet 1.330 milliarder.

Det opplyser Statens pensjonsfond utland (Oljefondet) på en pressekonferanse torsdag.

Ved markedsslutt onsdag kveld hadde fondet en verdi på 10.127 milliarder kroner.

- Betydelig fall

- Det har vært et betydelig fall i verdens aksjemarkeder i løpet av de siste ukene. Når fondets verdi er høyere enn ved årsslutt, er det fordi kronen har svekket seg i like stor grad som aksjemarkedene har gått ned, sier oljefond-sjef Yngve Slyngstad.

Han beroliger nordmenn som eventuelt måtte være bekymret for å få «pengebingen» redusert.

- Vi må være forberedt på korreksjoner av denne typen. Nå har vi hatt en korreksjon i år som ikke er større enn det vi var opp i fjor. Dette er godt innenfor det vi må være forberedt på, og vi har lagt en strategi som er langsiktig, der vi ser for oss en horisont på 30 år og mer. Så dette er innenfor forventningene og noe vi har vært forberedt på i en god stund, sier Slyngstad på spørsmål fra NTB.

Så langt i år har fondet hatt en negativ avkastning på 1.330 milliarder kroner.

For bare én måned siden kunne Norges Bank Investment Management fortelle om et historisk år for oljefondet da de la fram årsrapporten for 2019. Da hadde fondet en rekordavkastning på 1.692 milliarder.

Slyngstad minnet under dagens pressekonferanse om at tapet vi nå har sett er mindre enn den positive avkastningen i løpet av fjoråret.

- Spesielle tider

Så langt har coronakrisen rammet både den norske- og verdensøkonomien hardt.

- Det er spesielle tider i samfunnet, spesielle tider i økonomien og i verdens finansmarkeder, sier han.

For renteinvesteringer og investeringer i unotert eiendom er verdiene omtrent uendret så langt i år.

I 2018 tapte Oljefondet 485 milliarder kroner. Det var andre gang siden finanskriseåret 2008 at Statens pensjonsfond utland endte året svakere enn det startet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer