Journalister, investorer og andre interesserte ble tatt på senga da Oljefondets halvårsresultat plutselig ble publisert i 20-tida tirsdag kveld.
Overraskelsen skyldes at Norges Bank hadde planlagt å presentere tallene onsdag morgen under Arendalsuka.
I en e-post til Børsen bekrefter kommunikasjonssjef Line Aaltvedt at det ikke var meningen at tallene skulle publiseres allerede i kveld.
- Resultatet ble lagt ut i dag ved en feil. Vi beklager dette. Vi har lagt rapporten ut nå, og så blir det pressekonferanse i morgen som planlagt, skriver Aaltvedt.

Advarer: - Vil se ofre
Avkastning: 10 prosent
Og tallene viser at Oljefondet fikk en avkastning på 10 prosent, og økte markedsverdien med 2870 milliarder kroner til 15.299 milliarder kroner i første halvår i år.
- Et sterkt aksjemarked og en svakere krone bidro til å øke fondets markedsverdi målt i kroner. Fondet fikk i perioden en avkastning på 10,0 prosent, tilsvarende 1501 milliarder kroner. Fondets samlede avkastning var 0,23 prosentpoeng lavere enn avkastningen på referanseindeksen, heter det i en nyhetsmelding tirsdag kveld fra Norges Bank Investment Management, som forvalter det såkalte oljefondet.
Ved utgangen av første halvår var markedsverdien på aksjeinvesteringene 10.901 milliarder kroner og utgjorde 71,3 prosent av fondets totale verdi.
I første halvår ble oljefondet tilført 389 milliarder kroner fra staten.
Det var teknologisektoren som hadde høyest avkastning første halvår i år, etter et svakt år i 2022. Her opplevde fondet en avkastning på 38,6 prosent.
«Sektoren opplevde høy etterspørsel etter nye løsninger innen kunstig intelligens fra de største internett- og programvareselskapene og halvlederleverandørene deres», heter det i rapporten.
De største enkeltinvesteringene til oljefondet er også i teknologiselskaper. Apple var per 30. juni den største enkeltinvesteringen, der fondet hadde en beholdning tilsvarende 359 milliarder kroner, fulgt av Microsoft med 333 milliarder kroner og Google-eier Alphabet med 174 milliarder kroner, skriver NTB.

Gigantisk Russland-smell
- Sterkt første halvår
Avkastningen for Oljefondet var altså 0,23 prosentpoeng lavere enn avkastningen på referanseindeksen fra Finansdepartementet i første halvår. I kroner og øre tilsvarer det 33 milliarder kroner.
- Aksjeinvesteringene til fondet opplevde et sterkt første halvår etter et svakt år i 2022, skriver Norges Bank.
Det har også vært god avkastning i andre sektorer enn teknologisektoren.
Investeringene i såkalte varige konsumvarer, som kan være blant annet biler, sykler eller møbler, hadde en økning på 20,7 prosent. Industriinvesteringene vokste med 15,0 prosent.
Energiselskapene fondet investerer i, hadde den svakeste avkastningen med en økning på 0,4 prosent.
I halvårsrapporten bemerkes det at det var investering i unotert eiendom og infrastruktur for fornybar energi som bidra mest negativ til den relative avkastninga til fondet i første halvår.
Det siste halvannet året har vært turbulent i aksjemarkedene og i den globale økonomien forøvrig.
I 2022 hadde fondet en negativ avkastning på 14,1 prosent - noe som i kroner og øre utgjorde et tap på 1637 milliarder kroner.
- Blir tøffere
Samtidig har pengene formelig flommet inn til oljefondsjef Nicolai Tangen og hans kolleger. Høye energipriser har gitt Norge enorme inntekter, som så videreformidles til Oljefondet.
I skrivende stund er verdien på Oljefondet rett rundt 15 000 milliarder kroner.
- Du kan ikke tenke på sånne tall. Da blir du helt øm, sa oljefondssjef Nicolai Tangen under arrangementet «Harald i bakgården» under Arendalsuka, som fant sted snaue to timer før den noe premature publiseringen av halvårsresultatet.
Da kommenterte Tangen naturlig ikke tall knyttet til rapporten, men ga likevel et lite frampek.
- Halvårsresultatene presenterer vi i morgen - og det fortsetter å se bra ut, sa Tangen, som likevel advarte mot å tro at veksten man har sett i fondets første 25 år, skal være like sterk i de neste 25 åra.
- Vi må belage oss på at det blir litt tøffere, sa Tangen.