Oljefondet tungt inne i selskap svartelistet av FN

Oljefondet har investert milliarder i 28 selskap som ifølge FN tjener penger på Israels ulovlige bosetninger på okkuperte Vestbredden og Golanhøydene.

SVARTELISTET: Yngve Slyngstad, avtroppende sjef i Oljefondet. Oljefondet har investert flere milliarder i selskaper som er svartelistet av FN. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SVARTELISTET: Yngve Slyngstad, avtroppende sjef i Oljefondet. Oljefondet har investert flere milliarder i selskaper som er svartelistet av FN. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

FNs menneskerettsråd ba i 2016 FNs høykommissær for menneskerettigheter om å utarbeide en rapport over selskap med virksomhet knyttet til israelske bosetninger.

Sikkerhetsrådet vedtok samme år en resolusjon som slår fast at bosetningene er ulovlige, og krevde at all byggeaktivitet i dem straks måtte stanses. Det har ikke skjedd.

Høykommissærens liste forelå alt i 2018, men ble etter kraftige protester fra Israel og USA ikke offentliggjort. Det skjedde først etter intens diplomatisk tautrekking i forrige uke.

Norge investerer

FNs «svarteliste» inneholder 112 selskap, de fleste av dem basert i Israel. En gjennomgang NTB har foretatt, viser at Statens pensjonsfond Utland , bedre kjent som oljefondet, har investert i 28 av dem.

Ved utgangen av 2018, samme år som FNs liste forelå, var verdien av oljefondets investeringer i disse selskapene på 19,5 milliarder kroner, går det fram av fondets nettside.

Dette var en økning på 107 prosent fra året før, da investeringene i selskap på FNs svarteliste var på 9,3 milliarder kroner.

I henhold til mandatet

– Vi investerer i henhold til mandatet fra Finansdepartementet, sier oljefondets pressevakt Line Aaltvedt til NTB.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer