Medier:

Oljegigant saksøker Greenpeace

Millionsøksmålet kommer etter at en gruppe Greenpeace-aktivister bordet et oljeskip.

OKKUPASJON: Aktivister fra Greenpeace bordet et gigantisk oljeskip fra Shell utenfor Kanariøyene i år, og var om bord helt til skipet la til kai i Norge. Foto: Greenpeace / Reuters
OKKUPASJON: Aktivister fra Greenpeace bordet et gigantisk oljeskip fra Shell utenfor Kanariøyene i år, og var om bord helt til skipet la til kai i Norge. Foto: Greenpeace / Reuters Vis mer
Publisert

Shell saksøker Greenpeace for 2,1 millioner dollar etter at miljøaktivistgruppen bordet et av selskapets oljeproduksjonsskip tidligere i år. Det tilsvarer 23,4 millioner kroner.

Dette ifølge Greenpeace selv, og dokumenter som Reuters har sett, skriver CNN.

- I Greenpeace-nettverkets over 50 år lange historie står dette søksmålet som en av de største juridiske truslene mot organisasjonens evne til å drive påvirkningsarbeid, heter det i en uttalelse fra miljøorganisasjonen.

- Ulovlig og farlig

Det var i februar at 13 aktivister bordet skipet utenfor Kanariøyene, i en protest mot oljeboring, og ble med på ferden helt opp til Norge.

Shell bekrefter overfor Reuters at de tar rettslige skritt, men ville ikke si noe om beløper.

- Ulovlig og ekstremt farlig, sier en Shell-talsperson om bordingen av et skip i bevegelse.

- Retten til å protestere er grunnleggende, og vi respekterer den absolutt. Men det må gjøres trygt og lovlig, legger talspersonen til.

Shell krever erstatning for blant annet kostnader knyttet til fraktforsinkelser og utgifter til ekstra sikkerhet, samt saksomkostninger, ifølge dokumentet sett av Reuters.

- Skamløse

- Aksjonen var fredelig og varte i 13 dager mens den 34 000 tonn tunge oljeplattformen ble fraktet fra et område utenfor Kanariøyene, via Den engelske kanal og videre til Haugesund i Norge, skriver kommunikasjonsrådgiver Oda Grønbekk i Greenpeace til Børsen.

- I slutten av november skal Shell framsette sine endelige krav overfor retten. Greenpeace oppfatter selvfølgelig truslene (om søksmål) som skamløse og et forsøk på å gi oss munnkurv.

Greenpeace omtaler okkupasjonen av oljeplattformen som en fredelig protest, og at aktivistene protesterte mot klimaendringer og naturtap angivelig forårsaket av Shell.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer