Shell saksøker Greenpeace for 2,1 millioner dollar etter at miljøaktivistgruppen bordet et av selskapets oljeproduksjonsskip tidligere i år. Det tilsvarer 23,4 millioner kroner.
Dette ifølge Greenpeace selv, og dokumenter som Reuters har sett, skriver CNN.
- I Greenpeace-nettverkets over 50 år lange historie står dette søksmålet som en av de største juridiske truslene mot organisasjonens evne til å drive påvirkningsarbeid, heter det i en uttalelse fra miljøorganisasjonen.
- Ulovlig og farlig
Det var i februar at 13 aktivister bordet skipet utenfor Kanariøyene, i en protest mot oljeboring, og ble med på ferden helt opp til Norge.
Shell bekrefter overfor Reuters at de tar rettslige skritt, men ville ikke si noe om beløper.
- Ulovlig og ekstremt farlig, sier en Shell-talsperson om bordingen av et skip i bevegelse.
- Retten til å protestere er grunnleggende, og vi respekterer den absolutt. Men det må gjøres trygt og lovlig, legger talspersonen til.

- Skremmende og uforutsigbar
Shell krever erstatning for blant annet kostnader knyttet til fraktforsinkelser og utgifter til ekstra sikkerhet, samt saksomkostninger, ifølge dokumentet sett av Reuters.
- Skamløse
- Aksjonen var fredelig og varte i 13 dager mens den 34 000 tonn tunge oljeplattformen ble fraktet fra et område utenfor Kanariøyene, via Den engelske kanal og videre til Haugesund i Norge, skriver kommunikasjonsrådgiver Oda Grønbekk i Greenpeace til Børsen.

Frykter farlig utslipp fra «skyggeflåte»
- I slutten av november skal Shell framsette sine endelige krav overfor retten. Greenpeace oppfatter selvfølgelig truslene (om søksmål) som skamløse og et forsøk på å gi oss munnkurv.
Greenpeace omtaler okkupasjonen av oljeplattformen som en fredelig protest, og at aktivistene protesterte mot klimaendringer og naturtap angivelig forårsaket av Shell.