Wintershall Dea

Oljegigant trekker seg ut av Russland

Den tyske gigant er siste i rekken med Russland-exit.

FERDIG I RUSSLAND: Wintershall Dea, her ved et oljefelt i Emlichheim i Tyskland, avslutter operasjoner i Russland. Foto: Martin Meissner / AP / NTB
FERDIG I RUSSLAND: Wintershall Dea, her ved et oljefelt i Emlichheim i Tyskland, avslutter operasjoner i Russland. Foto: Martin Meissner / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den tyske olje- og gassgiganten Wintershall Dea skriver i en pressemelding tirsdag at de trekker seg helt ut av Russland.

Med det beregner de et tap på svimlende 5,3 milliarder euro, tilsvarende 56 milliarder norske kroner.

- Wintershall Dea skal stoppe sine russiske aktiviteter. Å fortsette å operere i Russland er ikke holdbart. Russlands aggresjonskrig mot Ukraina er uforenlig med våre verdier og har ødelagt samarbeid mellom Russland og Europa, sier administrerende direktør Mario Mehren i pressemeldingen.

NHO: Nato-sjef Jens Stoltenberg mener Norge har blitt sårbare gjennom avhengigheten av russisk gass. Video: Lars Eivind Bones. Reporter: Marius Kallelid. Vis mer

Før krigen satt de nå sanksjonerte oligarkene Mikhail Fridman og Petr Aven på eiersiden i Wintershall Dea. I mars opplyste selskapet at båndene til oligarkene ble kuttet, og at de to ikke hadde verken styreplasser eller muligheter til å hente utbytte.

Det norske selskapet Okea, som ble startet av blant andrestatsråd Ola Borten Moe i 2015, foretok i mai et gigantoppkjøp fra Wintershall Dea. Kjøpet inkluderte områder i Brage-feltet, Aasen-feltet og i Nova-utbyggingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer