Oljegrep splitter EU

Mens Polen ber EU umiddelbart innføre sanksjoner mot russisk olje og gass, stritter Ungarn imot. Mandag var EUs energiministre samlet til krisemøte.

OLJE: EU er ikke enige om hvorvidt man bør innføre ytterligere sanksjoner mot russisk petroleumsindustri. Her illustrert ved et av Gazproms rafinnerier i Moskva. Foto: Natalia Kolesnikova / AFP / NTB
OLJE: EU er ikke enige om hvorvidt man bør innføre ytterligere sanksjoner mot russisk petroleumsindustri. Her illustrert ved et av Gazproms rafinnerier i Moskva. Foto: Natalia Kolesnikova / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens Polen ber EU umiddelbart innføre sanksjoner mot russisk olje og gass, stritter Ungarn imot. Mandag var EUs energiministre samlet til krisemøte.

Polens klima- og miljøminister Anna Moskwa var klar i talen da hun ankom det ekstraordinære krisemøtet mellom EUs energiministre i Brussel:

- Vi kommer til å kreve umiddelbare sanksjoner mot russisk olje og gass.

- Vi har allerede tatt kull. Nå er tiden kommet for olje, og neste trinn er gass. Det beste er å ta alt samtidig, sa Moskwa.

Fyller gasslagre

Øverst på agendagen på mandagens krisemøte sto energikrisen mellom EU og Russland, som tilspisset seg forrige uke da russiske Gazprom stanset gassleveransene til Polen og Bulgaria.

EUs energikommissær Kadri Simson kalte Gazproms gasskutt et vendepunkt på en pressekonferanse etter møtets slutt mandag kveld.

- Det er et grunnløst brudd på eksisterende kontrakter og en advarsel om at ethvert medlemsland kan bli det neste, sa Simson.

Hun forsikret om at EU er i full gang med å tanke egne gasslagre, som nå skal ha en fyllingsgrad på over 42 prosent.

- Vår prioritet må være å forberede oss på enhver forstyrrelse i gasstrømmen, sa Simson.

Taus om sanksjonspakke

Energikommissæren var imidlertid ordknapp om EUs sjette sanksjonspakke mot Russland, som er ventet denne uken.

UFORKLARING SJOKKFALL: Rett før klokka 10 mandag morgen stupte plutselig europeiske børser i det som blir beskrevet som en mystisk kollaps. Eksperter mener det mest sannsynlig er en menneskelig feil. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

Flere medier melder at den trolig vil inneholde et forslag om å fase ut importen av russisk olje innen utgangen av året.

Forslaget har allerede sanket støtte fra blant annet Tyskland, som inntil nylig strittet imot en oljeembargo mot Russland.

Ungarn har på sin side varslet at de kommer til å bruke vetoretten.

- Siden det bare kan vedtas enstemmig er det ikke noe poeng for EU å foreslå sanksjoner som vil legge begrensninger på nåværende ungarsk import, sa statsminister Viktor Orbáns stabssjef, Gergely Gulyas tidligere på dagen.

Advarer mot å betale i rubler

Ungarn har også gått med på Vladimir Putins krav om å betale for russiske gassleveranser i rubler.

Polen og Bulgaria har nektet å gjøre det samme, noe Gazprom hevder er grunnen til at de to landene ikke lenger får gass fra Russland.

Den polske energiministeren advarer andre EU-land mot å gi etter for Putin.

- Vi bør ikke støtte Gazprombank og vi bør ikke støtte den russiske økonomien.

- Vi er ikke forpliktet til å følge Putins lov. Vi har europeisk lov og vi har nasjonal lov, sa Moskwa på vei inn til krisemøtet mandag.

Danmark har kriseplaner klare

Flere medlemsland har etterlyst tydeligere retningslinjer fra EU-kommisjonen for hvordan de skal forholde seg til Russlands rubelkrav, noe kommisjonen har lovet å komme med.

Men de må fortsatt smøre seg med tålmodighet.

JUNKIES: Gassekspert Karen Sund sier Tyskland nesten har blitt litt «junkies» på russisk gass. 27. april 2022. Reporter: Edward Stendlund. Vis mer

- Jeg har lovet ministrene at jeg står til tjeneste og at kommisjonen og rådet vil gi ytterligere juridisk veiledning, sa energikommissær Simson på pressekonferansen.

I midten av mai forfaller gassregningen til en rekke europeiske selskaper.

Danmark har allerede kriseplanene klare dersom Russland skrur igjen kranen, fastslår den danske klima- og energiministeren Dan Jørgensen.

- Vi har en stund nå vært nødt til å forberede hva som vil skje dersom gassen forsvinner, enten som følge av at Putin stenger tilførselen, eller fordi vi i EU som ledd av sanksjonene velger å slutte å kjøpe gass. Derfor er kriseplanene på plass, sa Jørgensen til pressen før krisemøtet mandag.

Vil stemple russisk gass

Sveriges energiminister Khashayar Farmanbar oppfordrer på sin side EU til å fortgang i utfasingen av fossil energi.

I mellomtiden bør unionen finne en måte å merke russisk gass og olje på, argumenterer han.

- EU må begynne å opprinnelsesmerke fossil energi som blir importert, sa den svenske energiministeren til pressen.

I dag er det ikke mulig å spore hvor gassen i Sverige stammer fra fordi den kjøpes fra et felles energimarked, forklarer Farmanbar. Han mener opprinnelsesmerkingen i første omgang bør gjelde fossilt brensel fra Russland, og på sikt utvides.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer