Oljekrangel: - Nesten meningsløst

Mens EU og G7-landene prøver å bli enige om et pristak på russisk olje, kommer det nye trusler fra Russland.

OLJENEKT: Land som går med på pristaket EU og G7-landene jobber med, vil ikke få kjøpe olje av Vladimir Putin og Russland. Det store spørsmålet er om de blir enige om et pristak i det hele tatt. Foto: Sputnik / Mikhail Metzel / Pool via REUTERS / NTB
OLJENEKT: Land som går med på pristaket EU og G7-landene jobber med, vil ikke få kjøpe olje av Vladimir Putin og Russland. Det store spørsmålet er om de blir enige om et pristak i det hele tatt. Foto: Sputnik / Mikhail Metzel / Pool via REUTERS / NTB Vis mer
Publisert

- Vi vil ikke handle olje og oljeprodukter med slike land, og vi vil ikke handle gass med dem, sa Dmitrij Peskov, talsmann for Kreml, søndag, ifølge den regimevennlige avisa Izvestija.

De han omtaler som «slike land» er land som blir med på å sette et pristak på russisk olje og gass. Dette har lenge vært et diskusjonstema i EU og Vesten for øvrig, men en ordning med pristak ser nå ut til å være nærmere enn noen gang.

Det betyr ikke at det ikke fremdeles er skjær i sjøen, for det ser ikke ut til å være helt enkelt for landene å bli enige om hvor høyt eller lavt et slikt pristak skal være.

Uenighet om pristak

EU jobber nå på spreng for å komme til enighet før 5. desember, når unionen innfører et forbud mot import av russisk olje via sjøen.

Det er stor grad av enighet i EU om at et pristak skal innføres, men forhandlingene har den siste tida kjørt seg litt fast, grunnet blant annet Polens ønske om et lavere pristak.

EU-kommisjonen ønsker et pristak på 60 - 65 dollar fatet, men Polen mener et slikt tak er ineffektivt, ettersom det er for nær den prisen Russland allerede får i markedet, skriver Financial Times. Dermed ville dette pristaket ikke skade russerne, ifølge polakkene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer