Oljeprisen stiger: - Alle vil tape

Etter en liten periode med nedgang i oljeprisen, fra historisk svært høye nivåer, er den igjen på vei oppover.

OLJEPRIS: Skulle oljen fra Russland holdes borte fra markedet, så kan det få dramatiske konsekvenser. Foto: REUTERS / Sergei Karpukhin / NTB
OLJEPRIS: Skulle oljen fra Russland holdes borte fra markedet, så kan det få dramatiske konsekvenser. Foto: REUTERS / Sergei Karpukhin / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oljeprisen rakk så vidt å duppe under 100 dollar per fat nordsjøolje i forrige uke, før den startet å klatre igjen.

Krigen i Ukraina har vært den viktigste faktoren til den voldsomme veksten i det siste. USA og Storbritannia har allerede tatt grep og lagt ned forbud mot import av russisk olje inntil videre. Denne uka skal EU-lederne vurdere om de vil gjøre det samme.

Det var alt som måtte til før oljeprisen igjen beveget seg oppover. Oljeprisen har steget rundt 15 prosent siden onsdag i forrige uke, og ligger nå på over 112 dollar fatet.

- Alle blir tapere

Analytiker i Nordnet, Roger Berntsen, skriver i sin daglig morgenrapport at i tillegg til sanksjonsdiskusjonene sliter flere av landene i oljegrupperingen Opec+ med å produsere det de har lov til innenfor dagens gjeldende rammer.

«I tillegg har de landene som kan produsere mer, deriblant Saudi-Arabia, ikke villet gjøre det på tross av skyhøye priser. Skulle prisene holde seg høye over tid, vil «alle» bli tapere, også Saudi-Arabia. Det vil si skulle verdensøkonomien falle tilbake (gå inn i resesjon) som en følge av høye råvarepriser, vil etterspørselen etter olje og råvarer falle betydelig», lyder advarselen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer