Volodymyr Zelenskyj

Oljeprisen stuper etter intervju

President Volodymyr Zelenskyj sine uttalelser til en tysk avis påvirker oljeprisene markant.

INTERVJUET: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj fortalte til den tyske avisa Bild at de var klare til å inngå et kompromiss med Russland. Foto: Foto: Umit Bektas / Reuters / NTB

INTERVJUET: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj fortalte til den tyske avisa Bild at de var klare til å inngå et kompromiss med Russland. Foto: Foto: Umit Bektas / Reuters / NTB

Vis mer
Publisert

Onsdag ettermiddag falt oljeprisen med ti dollar på ti minutter.

Det melder Bloomberg.

Det skjer etter at Ukraina sa at de var klare til å inngå kompromiss med Russland under et intervju med den tyske avisa Bild.

- I hver forhandling er målet mitt å avslutte krigen med Russland. Og jeg er også klar til å ta visse skritt, sier Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj til avisa.

– Kompromisser kan inngås, men de må ikke være et svik mot landet mitt. Og den andre siden må også være villig til å inngå kompromisser – det er derfor de kalles kompromisser, legger han til.

Kort tid etter stupte oljeprisen, ifølge E24 I 19-tida onsdag ligger prisen rundt 115 dollar fatet.

Prisen på olje er likevel på sitt høyeste siden 2014.

KONSEKVENSER: Oljefondsjef Nicolai Tangen om krigens konsekvenser. Reporter: Jon Even Andersen. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen. Vis mer

- 240 dollar fatet

Tidligere onsdag fortalte oljeanalytiker Bjørnar Tonhaugen i Rystad Energy i en fersk og dyster markedsrapport at oljeprisene kan nå et skyhøyt nivå i løpet av sommeren.

- Oljeprisene kan nå 240 dollar fatet til sommeren, i et «worst-case scenario», dersom vestlige land ruller ut sanksjoner mot Russlands oljeeksport for full kraft, sa analytikeren.

Han understreket at dette «heldigvis ikke er det mest sannsynlige scenarioet», men ber likevel både analytikere og politikere om å forberede seg på den potensielt verste krisen for oljemarkedet siden Iraks invasjon av Kuwait i 1990.

Truer med rekordpris

Så seint som mandag truet Russlands visestatsminister Aleksandr Novak med sjokkpriser på over 300 dollar fatet, dersom Vesten innfører et forbud mot import av russisk olje.

Nettopp et slikt forbud ble annonsert av USAs president Joe Biden tirsdag ettermiddag. Det er imidlertid ikke forventet at resten av Europa umiddelbart slenger seg med.

- Det er nonsens. Rett og slett tomme trusler, sa energianalytiker Nadia Martin Wiggen ved Pareto Securities til Børsen tirsdag.

IMPORTFORBUD: Ukrainas President Volodymyr Zelenskyj mener Russland må innrette seg etter internasjonale lover når det kommer til krig, ellers kommer de ikke til å ha mer penger til å starte nye kriger. Vis mer

Hun viste til at USA har svært begrenset import av olje fra Russland.

- Nærmere bestemt 100 000–200 000 fat om dagen så langt i år. Det tilsvarer 2 prosent av USAs råoljeimport og rundt 1 prosent av Russlands råoljeeksport. Et amerikansk importforbud vil på ingen måte påvirke prisen isolert sett, sa Wiggen og la til:

- Derimot er det tegn til at USA forsøker å presse EU og Europa til å kutte sin import av russisk olje. Da snakker vi et sted mellom 6,2 og 6,5 millioner fat per dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer