Stortingsvalget 2021

Oljerefser MDG-Lan: - Arrogant

MDG-topp Lan Marie Berg langet ut med ramsalt kritikk av klimarapport mens presentasjonen fortsatt pågikk.

SLAKTET RAPPORT: Lan Marie Berg (MDG) gikk hardt ut mot klimarapporten fra Rystad Energy. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SLAKTET RAPPORT: Lan Marie Berg (MDG) gikk hardt ut mot klimarapporten fra Rystad Energy. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

Både MDG-Lan og Naturvernforbundet kaller klimarapporten et bestillingsverk fra oljelobbyen.

Konklusjonen er i alle fall på oppdragsgiverens side. Et kutt i produksjonen av olje og gass på norsk sokkel vil samlet sett kunne gi høyere globale CO₂-utslipp, skriver Rystad Energy i rapporten, som er laget på oppdrag fra arbeidsgiver- og interesseforeningen Norsk olje og gass.

- Denne rapporten har null troverdighet. Dette er ikke fagfellevurdert forskning, men et bestillingsverk kjøpt og betalt av oljelobbyen, for å avspore klimadebatten to uker før valget, sa MDG-toppen til Dagbladets finansnettsted Børsen mens presentasjonen fortsatt pågikk i NHOs hovedkvarter på Majorstuen.

- Alle kunder, rak rygg

Administrerende direktør i Rystad Energy, Jarand Rystad, avviser anklagene blankt. Han peker på at de lager rapporter for en rekke ulike kunder, også miljøorganisasjoner.

- Vi gjør rapporter for bransjer over hele verden, og vi har mange kunder som er disse store miljøorganisasjonene. De bruker våre data hele tida.

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

- Jeg kan ikke ringe til Rystad Energy og bestille et resultat?

- Nei. Vi har alltid vår faglige integritet som må være i orden. Hvis ikke ville vi ikke fått nye oppdrag. Vi er nødt til å kunne stå oppreist og forsvare ethvert resultat vi legger fram, sier Rystad.

- Meta enklere for MDG

Direktør for næringspolitikk og kommunikasjon i Norsk olje og gass, Torbjørn Giæver Eriksen, avviser blankt kritikken om at Rystad-rapporten er kjøpt og betalt.

AVBRYTER: Under partilededebatten i Arendal, avbryter NRK-programleder Fredrik Solvang MDG-leder Une Bastholm, og trekker inn en upublisert, omdiskutert rapport. Video: NRK Vis mer

- Jeg skulle ønske Berg hadde lest rapporten før hun kommenterer den. Hun representerer et parti som vil legge ned Norges mest lønnsomme næring. Da burde hun være særlig interessert i få fram så mye kunnskap som mulig. Men jeg ser at det er mye enklere å gå inn i en metadebatt enn det saken egentlig handler om, sier Giæver Eriksen.

- MDG sier rapporten ikke er troverdig og kaller den et bestillingsverk?

- Vi har selvfølgelig ikke lagt noen føringer overfor Rystad Energy.

- Hvor mye har dere betalt for rapporten?

- Det er et forhold mellom oss og Rystad.

- Ny kunnskap

Giæver Eriksen håper Rystad-rapporten vil bli lest og diskutert grundig de neste dagene.

- Norske velgere står overfor et veldig viktig stortingsvalg, der klima og spørsmålet om nedleggelse av norsk olje og gass er et av hovedtemaene. Da må både velgere og partier konsentrere seg om det faglige innholdet i rapporten, og ikke alle mulige forhold rundt den, sier han.

- Dere jobber for oljenæringas interesser, og nå fikk dere en konklusjon i tråd med det dere ønsker. Det avstedkommer kritikk om bestillingsverk. Ser du utfordringer med dette?

- Nei. Nå må MDG, forskerne bak SSB-rapportene med motsatte konklusjoner som denne, og alle andre, være glade for at vi får ny kunnskap på bordet. Jeg oppfordrer dem til å gå så mye som mulig å debatt med Rystad Energy, sier Giæver Eriksen.

- Arrogant

Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) mener MDG bare plukker den kunnskapen som passer dem best.

- Det framstår som ganske arrogant å blakt avvise ny kunnskap, fra det som er et av verdens fremste analysemiljøer. Jeg skulle ønske MDG gikk inn i analysen, og poengterte hva de mener er feil, sier Astrup til Dagbladets finansnettsted Børsen.

- Det hjelper lite å kalle seg et miljøparti så lenge man ikke er villig til å ta den faglige diskusjonen basert på all tilgjengelig kunnskap, tilføyer han.

- MDG viser jo til at tolv ledende økonomer mener norsk oljekutt har klimaeffekt, og at de har vist dette i en fagfellevurdert artikkel publisert i et anerkjent internasjonalt tidsskrift?

- Det mange ikke har fått med seg, er at den artikkelen fra 2017 på mange måter konkluderer temmelig likt med Rystad Energy nå. Vi vet jo at selv om vi fortsetter å lete, så vil oljeproduksjonen falle kraftig de neste 20 åra. Da er det jo litt underlig å ikke ta stilling til om produksjonen av gass har betydning for om utslippene går opp eller ned, sier Astrup.

Dagbladet-avsløring

Rystad-rapporten ble kontroversiell allerede to uker før framleggelsen fordi NRK Fredrik Solvang nærmest bet av MDG-leder Une Bastholm med noen av hovedfunnene i den da upubliserte rapporten under partilederdebatten i Arendal.

Dagen etter avdekket Dagbladet at rapporten var bestilt og betalt av interesseorganisasjonen Norsk olje og gass, noe NRK seinere har beklaget at de ikke opplyste om under partilederdebatten.

Rystad selv sier at han hilser faglig kritikk av rapporten velkommen.

- I den grad noen kan komme tilbake og peke på svakheter i vårt resonnement så er jeg veldig takknemlig for det. Jeg skal ikke si at det ikke er noen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer