Fersk måling

Oljesjokk: Over halvparten vil avvikle

Bare tre av ti ønsker å overlate til markedet å avgjøre når den siste dråpen med olje hentes opp fra norsk sokkel.

PENGEMASKIN: Johan Sverdrup-feltet åpnet i 2019. Etter 16 måneder var investeringen på 83 milliarder tjent inn. Foto: Ints Kalnins / Reuters / NTB
PENGEMASKIN: Johan Sverdrup-feltet åpnet i 2019. Etter 16 måneder var investeringen på 83 milliarder tjent inn. Foto: Ints Kalnins / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en fersk undersøkelse Ipsos har utført for Dagbladet sier 54 prosent at de ønsker seg en eller annen form for styrt avvikling av norsk oljeproduksjon.

Nærmere bestemt sier 14 prosent at de mener Norge bør slutte med oljeutvinning innen 2050. 11 prosent svarer at det samme bør skje før 2030.

Det alene utgjør en fjerdedel av de spurte, i undersøkelsen som er representativ for befolkningen.

På toppen av dette sier tre av ti av dem som har gjort seg opp en mening at Norge må slutte å lete etter nye oljefelt.

Korrigerer vi for de 13 prosent som ikke har gjort seg opp en mening, sier over seks av ti ja til enten oljestans eller stans i leting på nye felt.

Listhaug: - Massiv Frp-støtte

Totalt er 947 personer spurt om hvilke utsagn om oljeutvinningen i Norge som passer best med deres oppfatning.

Nesten en tredjedel - 31 prosent - svarer derimot at de er mest enig i at vi skal «la markedet sørge for en utfasing av oljenæringen».

Frp-leder Sylvi Listhaug mener at svarene i målingen er oppløftende:

- Det er bare 25 prosent som sier de vil legge ned oljenæringen innen 2050. Det viser en massiv støtte til Frp som vil utvikle og ikke avvikle næringen. De andre partiene er overhodet ikke er i takt med folket, som ser viktigheten av oljenæringen for å sikre pensjoner og norsk velferd for framtidige generasjoner, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer