Fersk måling

Oljesjokk: Over halvparten vil avvikle

Bare tre av ti ønsker å overlate til markedet å avgjøre når den siste dråpen med olje hentes opp fra norsk sokkel.

PENGEMASKIN: Johan Sverdrup-feltet åpnet i 2019. Etter 16 måneder var investeringen på 83 milliarder tjent inn. Foto: Ints Kalnins / Reuters / NTB
PENGEMASKIN: Johan Sverdrup-feltet åpnet i 2019. Etter 16 måneder var investeringen på 83 milliarder tjent inn. Foto: Ints Kalnins / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en fersk undersøkelse Ipsos har utført for Dagbladet sier 54 prosent at de ønsker seg en eller annen form for styrt avvikling av norsk oljeproduksjon.

Nærmere bestemt sier 14 prosent at de mener Norge bør slutte med oljeutvinning innen 2050. 11 prosent svarer at det samme bør skje før 2030.

Det alene utgjør en fjerdedel av de spurte, i undersøkelsen som er representativ for befolkningen.

På toppen av dette sier tre av ti av dem som har gjort seg opp en mening at Norge må slutte å lete etter nye oljefelt.

Korrigerer vi for de 13 prosent som ikke har gjort seg opp en mening, sier over seks av ti ja til enten oljestans eller stans i leting på nye felt.

Listhaug: - Massiv Frp-støtte

Totalt er 947 personer spurt om hvilke utsagn om oljeutvinningen i Norge som passer best med deres oppfatning.

Nesten en tredjedel - 31 prosent - svarer derimot at de er mest enig i at vi skal «la markedet sørge for en utfasing av oljenæringen».

Frp-leder Sylvi Listhaug mener at svarene i målingen er oppløftende:

- Det er bare 25 prosent som sier de vil legge ned oljenæringen innen 2050. Det viser en massiv støtte til Frp som vil utvikle og ikke avvikle næringen. De andre partiene er overhodet ikke er i takt med folket, som ser viktigheten av oljenæringen for å sikre pensjoner og norsk velferd for framtidige generasjoner, sier hun.

VALGKAMP: Olje- og energiminister Tina Bru reagerer kraftig på utspill fra Hulda Holtvedt. Vis mer

For mens årets stortingsvalg for mange partier og velgere er blitt et klimavalg, står Frp på motsatt side av skalaen og opplever et løft i oppslutning på det.

- Mandag står valget mellom Frp som ønsker å satse mer på oljenæringen og alle de andre partiene som i ulik tempo ønsker å legge ned 200 000 arbeidsplasser og den viktigste pengemaskinen som finansierer sykehjem, barnehager, skoler og pensjoner, oppsummerer Listhaug.

Angriper undersøkelsen

Olje- og energiminister Tina Bru (H) tar også svarene i undersøkelsen til inntekt for sitt syn. Høyre-nestlederen angriper samtidig spørsmålsformuleringen til Dagbladet/Ipsos.

- Jeg er glad for at det norske folk er vesentlig klokere enn de som lager spørreundersøkelser for Dagbladet. Her har dere lagt til grunn at oljebransjen skal avvikles, og svaralternativene som tilbys er fire varianter av hvordan det kan skje, sier Bru, og fortsetter:

- Klimaendringene er et altfor komplekst problem til at det vil hjelpe at vi alene stopper vår olje- og gassproduksjon. Det vil innebære enorme konsekvenser for landet vårt, uten nevneverdig klimaeffekt. Norsk sokkel bør derfor utvikles, ikke avvikles.

TIL ANGREP: Olje- og energiminister Tina Bru mener det norske folk er klokere enn Dagbladet og Ipsos. Foto: Hanna Johre / NTB
TIL ANGREP: Olje- og energiminister Tina Bru mener det norske folk er klokere enn Dagbladet og Ipsos. Foto: Hanna Johre / NTB Vis mer

Anniken Hauglie - også Høyre - er direktør i Norsk olje og gass. Heller ikke hun er imponert over Dagbladets spørsmålsstilling.

- Målingen viser at det er stor oppslutning om fortsatt olje- og gassaktivitet på norsk sokkel i mange tiår framover. Det er vi veldig glade for. Vi registrerer at Dagbladets måling bare har svaralternativer som innebærer en form for avvikling. Ser vi på de minst ytterliggående svaralternativene har over 60 prosent av respondentene samlet seg omkring disse, sier Hauglie.

loading...

SV-jubel

Lars Haltbrekken, energi- og miljøpolitisk talsperson i SV, har stikk motsatt tolking av svarene i Dagbladets oljeundersøkelse:

- Dette er svært gledelig, sier han med henvisning til at mer enn halvparten av de spurte enten stiller seg bak oljestans i 2030 eller 2050, eller går inn for stans i leting i nye området.

- Vårt krav i eventuelle regjeringsforhandlinger vil være full stans i oljeleting. Men det er ikke nok, vi må ha enda større ambisjoner enn det innen klima. Vi må få til store utslippskutt også før 2030, og her er vårt krav 70 prosent kutt, varsler Haltbrekken.

SV har i motsetning til MDG ikke stilt krav om stans i leting som et ultimatum. Haltbrekken mener at det er en styrke når det kommer til faktisk gjennomføring.

- Denne undersøkelsen viser hvor viktig det er å få et sterkt miljøparti inn i regjeringsforhandlingene. Det er bare SV som har sagt at vi er villige til å gjøre den jobben, sier han.

Arbeiderpartiets Espen Barth Eide sier løsningen ligger på etterspørselssiden - ikke ved å begrense tilbudet av norsk olje og gass.

- Å strupe tilbudet i Norge alene har begrenset effekt så lenge det er nok olje og gass tilgjengelig uansett. Vi er derfor mer opptatt av å framskynde startdatoen for alle de nye grønne næringene enn av å sette en politisk vedtatt sluttdato for de gamle, sier Barth Eide som svar på Haltbrekkens utfordring.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer