Sverige diskuterer skjenketider

Øltørste svensker lar seg ikke stoppe

- Det som tidligere skulle konsumeres over flere timer er nå blitt mer konsentrert.

Foto: Janerik Henriksson, TT / Reuters / NTB
Foto: Janerik Henriksson, TT / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Svenskene er rett og slett blitt slappere til å følge coronarestriksjonene, skal vi tro rapportene fra landets hovedstad Stockholm.

Og det kan det være gode grunner til å gjøre. Smittebildet i landet viser en økende trend og presset på sykehusene rapporteres nå å være på høyde med tilstandene fra i fjor vår.

Samtidig - og det er her alarmen kanskje bør gå - viser det seg at skjenketidene har utløst en ny drikketrend i nabolandet.

- Flertallet har begynt å drikke tidligere og i raskere tempo. Det som tidligere skulle konsumeres over flere timer er nå blitt mer konsentrert, heter det i en rapport fra fylkesnemnda for Stockholm, skriver Aftonbladet.

Det er svenskenes mattilsyn, som har ansvar for å utføre kontroll med at smittevernregler og avstandskontroll følges, som rapporterer om den nye drikketrenden.

Et forbud mot å skjenke alkohol etter klokka 20 har ført til færre besøkende på restaurantene, men de som kommer gir oftere uttrykk for irritasjon når de blir irettesatt for smittevernbrudd, ifølge rapportene.

Tilsynet vurderer at hovedstadsborgernes etterfølgelse av smittevernreglene har gått fra høy til middels, skriver Aftonbladet.

Variasjoner i været, demografi og type virksomhet gir ulike utslag for hvor flinke folk er til å følge smittevernreglene. Ved varmere vær er det ventet ytterligere trengsel, blant annet i båthavner, vurderer kontrollørene.

Det gis også uttrykk for bekymring for reglene for festlokaler - og hold fast, alle nordmenn. Her er det nemlig betydelige forskjeller mellom Norge og Sverige. Under definisjon av å være serveringssteder, kan festlokaler ta imot flere hundre til fester - bare de klarer å holde nabolandets regler om å gruppere seg i kohorter på fire personer og ellers følge avstandsreglene.

- Her oppnår lovverket ikke sitt formål, konstaterer fylkesnemnda i Stockholm.

I går kom rapporter om at tett innpå 20 000 svensker har blitt coronasmittet og 39 personer dødd siden fredag.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer