Om dollar-svekkelse: - Store konsekvenser

Valutaeksperter tror det vil ta lang tid før den amerikanske dollaren mister dominans. Men om det skjer, vil det få store konsekvenser.

SVEKKES?: Den amerikanske dollaren brukes i storparten av alle transaksjoner. Det er på vei til å endres, mener hedgefondforvalter. Foto: Beata Zawrzel/NurPhoto/Shutterstock/NTB
SVEKKES?: Den amerikanske dollaren brukes i storparten av alle transaksjoner. Det er på vei til å endres, mener hedgefondforvalter. Foto: Beata Zawrzel/NurPhoto/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

I et intervju med Dagens Næringsliv mandag, sa hedgefondforvalter Tor Svelland (55) at han mener den amerikanske dollaren er i ferd med å miste sin dominans.

Han mener aksen Kina, Russland, Iran, Saudi-Arabia, India og Brasil «flokker seg sammen» på en annen måte enn før, som utfordrer USAs finansielle og geopolitiske posisjon.

Nils Kristian Knudsen, rente- og valutastrateg i Handelsbanken, innrømmer at Svelland har et poeng.

- Når det gjelder reservevaluta, så har dollaren falt fra over 70 til litt under 60 prosent de siste 20 åra. Så hvis det som har skjedd de siste 20 åra fortsetter å skje, så får han rett, sier han til Børsen.

- Vil ta lang tid

Likevel mener han det er en sannhet med modifikasjoner.

- Den kinesiske valutaen har en veldig liten andel av de internasjonale valutareservene i verden, det ligger på under tre prosent. Så det vil ta lang tid før det eventuelt materialiserer seg, sier han.

Man må skille mellom oppgjørsvaluta, altså valutaen man handler for, og det land velger å ha valutareservene sine i, ifølge strategen.

- Hvis du skal ha en valuta som alle vil godta, så er det fortsatt dollar som er den ubestridte valutaen, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer