Ukraina-krigen:

Om havneangrepet:
- Et dårlig tegn

Russiske styrker gjennomførte et angrep på havna i Odesa lørdag formiddag, ifølge ukrainske myndigheter. Det bekymrer generalløytnant Arne Bård Dalhaug.

VIKTIG HAVNEBY: Over 20 millioner tonn ukrainsk korn har siden krigens start stått fast i Ukraina. Via havnebyen Odesa blir det frakta tonnevis av ukrainsk korn ut i verden. Foto: Ukrinform/Shutterstock/NTB
VIKTIG HAVNEBY: Over 20 millioner tonn ukrainsk korn har siden krigens start stått fast i Ukraina. Via havnebyen Odesa blir det frakta tonnevis av ukrainsk korn ut i verden. Foto: Ukrinform/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

- Dette understreker hvor vanskelig det er å lage avtaler med Russland. Helt uavhengig av at man ikke enda har fått en evaluering som vi i militæret kaller «battle damage assessement», altså hvor store skader angrepet eventuelt har påført, sier generalløytnat Arne Bård Dalhaug til Børsen, og legger til:

- Men det faktum at det ble gjennomført er et dårlig tegn.

Generalløytnanten snakker om det russiske rakettangrepet ukrainske myndigheter mener traff havna i Odesa i Ukraina lørdag formiddag.

Angrepet kom dagen etter at Ukraina og Russland undertegnet en avtale om eksport av korn i Istanbul i Tyrkia.

HØY PRIS: Generalsekretær i NATO Jens Stoltenberg ber politikerne ta sitt ansvar om å støtte Ukraina i en tale til en konservative partigruppen (EPP) i Europaparlamentet. Vis mer

- En underlig handling

Avtalen innebærer blant annet at korneksporten skal gjenopptas fra tre ukrainske havner ved Svartehavet, og at 22 millioner tonn ukrainsk korn igjen kan sendes ut i verden.

Noen timer etter angrepet gikk FNs generalsekretær António Guterres ut og fordømte de russiske styrkenes handling.

Lørdag ettermiddag sier Ukrainas infrastrukturminister at landet fortsetter å forberede korneksport til tross for angrepet. Det melder Reuters.

En talsperson for det sørlige militæret sier også at angrepet ikke forårsaket stor skade på infrastrukturen, men at en pumpestasjon ble ødelagt.

Lørdag ettermiddag kommenterer også Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj angrepet.

- Dette beviser bare én ting: uansett hva Russland sier og lover, vil de finne måter å ikke implementere det på, sier han i en video lagt ut på Telegram, ifølge Reuters.

Arne Bård Dalhaug utelukker heller ikke at avtalen nå kan gå i vasken.

- Det settes et betydelig spørsmålstegn ved hele avtalen nå, uavhengig av hva resultatet av angrepet er, sier han.

Han beskriver det som overraskende at Russland gjennomførte angrepet lørdag formiddag.

- Det er en underlig handling, for å si det forsiktig. Det er veldig overraskende at når man nettopp har undertegnet en avtale, så gjennomfører man et missilangrep. Det viser uberegneligheten og uforutsigbarheten som ligger i all russisk adferd, sier han.

- Mangel på respekt

Siden invasjonen av Ukraina starta, har Russland blokkert en rekke ukrainske havner. Det har ført til at stemmer verden over har advart om at krigen kan føre til en global matkrise.

Blant annet har Norges FN-ambassadør, Mona Juul, uttalt til Børsen at havneblokaden kan gå spesielt ut over de fattigste landene i verden.

Det bekymrer også generalløytnant Dalhaug.

- Det man allerede vet er at matvaresituasjonen verden over blir dramatisk forverret hvis man ikke får sluppet ut kornet i Ukraina, og det er også derfor man har presset Russland til å underskrive denne avtalen. Og havna i Odesa er den viktigste utslippningshavna i Ukraina, sier han.

- Hvorfor tror du Russland gjør dette nå?

- Jeg tror rett og slett det bare er mangel på respekt for avtaler, og for det internasjonale samfunnet, som de viser jevnlig på alle måter. Det virker ikke som om man har noen politiske eller moralske begrensninger på hva man foretar seg, sier han.

- Ikke et uhell

Han tror ikke angrepet er tilfeldig.

- Missiler som dette blir ikke launchet ved en tilfeldighet. Dette er missiler som styres med gps-koordinater, så noen må ha tastet inn koordinatene til Odesa. Det er ikke noe som skjer ved et uhell, sier han.

Dalhaug mener angrepet viser at en potensiell fredsavtale mellom Ukraina og Russland er milevis unna.

- Dette påvirker Ukraina og alle andres oppfatning om at det å gjøre avtaler med Russland er forferdelig vanskelig. Hvem garanterer at de forholder seg til det de selv skriver under på? Det inntrykket har enda en gang blitt forsterket, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer