Ukraina-krigen:

Om havneangrepet:
- Et dårlig tegn

Russiske styrker gjennomførte et angrep på havna i Odesa lørdag formiddag, ifølge ukrainske myndigheter. Det bekymrer generalløytnant Arne Bård Dalhaug.

VIKTIG HAVNEBY: Over 20 millioner tonn ukrainsk korn har siden krigens start stått fast i Ukraina. Via havnebyen Odesa blir det frakta tonnevis av ukrainsk korn ut i verden. Foto: Ukrinform/Shutterstock/NTB
VIKTIG HAVNEBY: Over 20 millioner tonn ukrainsk korn har siden krigens start stått fast i Ukraina. Via havnebyen Odesa blir det frakta tonnevis av ukrainsk korn ut i verden. Foto: Ukrinform/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

- Dette understreker hvor vanskelig det er å lage avtaler med Russland. Helt uavhengig av at man ikke enda har fått en evaluering som vi i militæret kaller «battle damage assessement», altså hvor store skader angrepet eventuelt har påført, sier generalløytnat Arne Bård Dalhaug til Børsen, og legger til:

- Men det faktum at det ble gjennomført er et dårlig tegn.

Generalløytnanten snakker om det russiske rakettangrepet ukrainske myndigheter mener traff havna i Odesa i Ukraina lørdag formiddag.

Angrepet kom dagen etter at Ukraina og Russland undertegnet en avtale om eksport av korn i Istanbul i Tyrkia.

- En underlig handling

Avtalen innebærer blant annet at korneksporten skal gjenopptas fra tre ukrainske havner ved Svartehavet, og at 22 millioner tonn ukrainsk korn igjen kan sendes ut i verden.

Noen timer etter angrepet gikk FNs generalsekretær António Guterres ut og fordømte de russiske styrkenes handling.

Lørdag ettermiddag sier Ukrainas infrastrukturminister at landet fortsetter å forberede korneksport til tross for angrepet. Det melder Reuters.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer