Invasjonen av Ukraina:

Om havneforbud: Vurderer tilpasninger

EU innfører havneforbud for russiske fartøy fra 16. april. Norge vurderer om det er nødvendig med tilpasninger, sier Nærings- og fiskeridepartementet.

SER PÅ HAVNEFORBUD: Forbud mot å legge til havn i Norge for russiske fartøy er blant det regjeringen nå har oppe til vurdering. Foto: Terje Bendiksby / NTB
SER PÅ HAVNEFORBUD: Forbud mot å legge til havn i Norge for russiske fartøy er blant det regjeringen nå har oppe til vurdering. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Før helga innførte EU den femte sanksjonspakka mot Russland. Den inkluderer blant annet forbud mot import av russisk kull og vodka.

I tillegg har de vedtatt det omdiskuterte innreiseforbudet mot russiske fartøy i havner i EU. Unntakene er medisin, mat, energi og humanitære formål.

Utestengelsen fra havnene gjelder fra 16. april.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sa for et par uker siden at det var uaktuelt for Norge å stenge havnene for russiske fartøy. Seinere forklarte han at Norge vil følge EU, men at det var viktig å videreføre det norsk-russiske fiskerisamarbeidet.

Mandag sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran til Børsen at regjeringen tar sikte på å innføre den femte sanksjonspakka fra EU.

- Regjeringen har hatt en klar linje gjennom hele krisa om at vi står sammen med EU og andre land for å sikre at sanksjonene treffer sterkt og effektivt. Vi tar sikte på å gjennomføre EUs femte sanksjonspakke i norsk rett og vurderer om det er nødvendig med tilpasninger for Norge.

SANKSJONER: Guy Verhofstadt, belgisk parlamentsmedlem kom med en tordentale i EU-parlamentet mot sanksjonene som har blitt rettet mot Russland. Vis mer

Det er særlig havneforbudet som er krevende for Norge, med tanke på fiskerisamarbeidet med Russland.

- Det å sikre en bærekraftig forvaltning av Barentshavet og de store ressursene i havet er en del av det arbeidet. Hvilke konkrete tilpasninger som er aktuelle må vi komme tilbake til, og det vil ta noe tid før vi har jobbet oss gjennom materialet fra EU selv om arbeidet har høy prioritet, sier Skjæran til Dagbladet Børsen.

Mandag ligger det 19 russiske fartøy fortøyd ved norske havner.

- Generelt vil jeg presisere at regjeringen har vært tydelige på at vi vil hegne om fiskerisamarbeidet i nord. Det er viktig for å sikre den langsiktige, bærekraftige forvaltningen av fiskeribestandene i Barentshavet, som vi deler med Russland. Uten samarbeid om forvaltning, forskning og kontroll, er det en risiko for at en bestand fiskes ned, sier han, og legger til:

- Det kan skade den viktige torskebestanden i Barentshavet, noe som kan gi risiko for alvorlige konsekvenser for økosystemene. Overfiske kan sette en bestand langt tilbake og det finnes eksempler som viser at det kan ta svært lang tid å gjenoppbygge, om man i det hele tatt klarer det. En bærekraftig forvaltning krever samarbeid, og det legger vi til grunn.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer