Under coronapandemien gikk Sverige og Danmark inn med 11 milliarder svenske kroner i støtte til flyselskapet SAS. Den gangen godkjente også EU-kommisjonen pengestøtten.
Onsdag denne uka ble det kjent at en EU-domstol likevel har annullert godkjennelsen, etter at det irske lavprisselskapet Ryanair klaget den inn. Til stor jubel for sistnevnte.
SAS har derimot ingen grunn til å være glad for den avgjørelsen, skal vi tro aksjeanalysesjef i den danske banken Sydbank, Jacob Pedersen.
- Gigantisk usikkerhet
Til bransjenettstedet Check-in.dk maler han et svart bilde av flyselskapets framtid.
- SAS har hatt flere nær døden-opplevelser de siste 20 åra. Forskjellen denne gangen er at det er høy risiko for at den danske staten blir satt på sidelinjen, uten mulighet til å hjelpe. Derfor kan konkursrisikoen for SAS vise seg å være betydelig høyere nå enn tidligere, skriver han til nettstedet, og fortsetter:
- Dommen gjør at det dermed er en potensiell gigantisk usikkerhet om SAS' framtid, konkursbeskyttelsen og selskapets overlevelse.

Stuper etter rykter: - Usikkerhet
Skrekkscenarioet for SAS er at de nå må betale tilbake de 11 milliarder svenske kronene de fikk av Sverige og Danmark under pandemien, mener Pedersen. Hvis det skjer, vil selskapet mest sannsynlig gå konkurs, ifølge ham.
Det har de nemlig ikke penger til å betale, mener Pedersen.
- Dermed er risikoen for en SAS-konkurs mer påtrengende enn noensinne, hvis statsstøtten skal betales tilbake, sier han.
Han viser til at Estonian Air gikk konkurs i 2015, da de ble pålagt å betale tilbake uberettiget statsstøtte.
- Er under beskyttelse
Luftfartsanalytiker Hans Jørgen Elnæs er ikke like pessimistisk på SAS’ vegne etter EU-domstolens avgjørelse.
- Dette er i utgangspunktet en dårlig nyhet i den prosessen SAS befinner seg i nå, men så kan denne rettsavgjørelsen ankes, noe SAS sine rådgivere sannsynligvis vil gjøre. Sånn sett vil det ikke få noen umiddelbare konsekvenser for SAS, forklarer Elnæs til Børsen.

Kommer dårligst ut
Dersom SAS må tilbakebetale hele coronastøtten, noe Elnæs er skeptisk til, vil den situasjonen falle på nye eieres bord, påpeker han.
- Det er lite sannsynlig at SAS plutselig må ut med stor kapital. Selskapet er blant annet under beskyttelse mot sine kreditorer under Chapter 11-prosessen i USA, sier Elnæs og fortsetter:
- SAS er også i en prosess hvor man skal hente 9,5 milliarder i fersk kapital, og det vil komme nye eiere som vil måtte ta stilling til slike tilfeller. SAS har vært kjent med at uforutsette hendelser kan dukke opp, og i slike situasjoner har selskapet en plan B klar.
Påvirker ikke flyginger
Børsen har vært i kontakt med SAS i forbindelse med denne saken.
Pressekontakt Tonje Sund viser til den generelle uttalelsen på flyselskapets hjemmesider i forbindelse med EU-dommen.

- Tok beslutningene for seint
Onsdag kveld sendte flyselskapet også ut en pressemelding hvor de presiserte at dommen ikke vil påvirke selskapets flyginger - eller de statlige eiernes deltakelse i konkursbeskyttelsesprosessen.
- Dagens avgjørelse fra retten er en del av en pågående juridisk prosess som ventes å fortsette i lang tid framover. Kjennelsen har ingen påvirkning på våde planlagte flyginger eller booking, uttalte styreformann Carsten Dilling i pressemeldingen.