Full uenighet om SAS-skjebne:

Om SAS-konkurs: - Mer påtrengende enn noensinne

Etter at en EU-domstol annullerte godkjennelsen av coronastøtte fra den svenske og danske staten til SAS, mener en dansk ekspert at flyselskapet aldri har vært nærmere en konkurs. En norsk flyanalytiker er ikke enig.

NY KRISE? Ekspertene er uenige om hvordan denne ukas hendelser vil påvirke SAS. Foto: Shad Madian / Dagbladet
NY KRISE? Ekspertene er uenige om hvordan denne ukas hendelser vil påvirke SAS. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer
Publisert

Under coronapandemien gikk Sverige og Danmark inn med 11 milliarder svenske kroner i støtte til flyselskapet SAS. Den gangen godkjente også EU-kommisjonen pengestøtten.

Onsdag denne uka ble det kjent at en EU-domstol likevel har annullert godkjennelsen, etter at det irske lavprisselskapet Ryanair klaget den inn. Til stor jubel for sistnevnte.

SAS har derimot ingen grunn til å være glad for den avgjørelsen, skal vi tro aksjeanalysesjef i den danske banken Sydbank, Jacob Pedersen.

KONSEKVENSER: Administrerende direktør i SAS Anko Van Der Werff forklarer hvor store konsekvenser streiken har fått for SAS. Reporter: Frode Andresen. Video: Marthe Tveter Gjønnes Vis mer

- Gigantisk usikkerhet

Til bransjenettstedet Check-in.dk maler han et svart bilde av flyselskapets framtid.

- SAS har hatt flere nær døden-opplevelser de siste 20 åra. Forskjellen denne gangen er at det er høy risiko for at den danske staten blir satt på sidelinjen, uten mulighet til å hjelpe. Derfor kan konkursrisikoen for SAS vise seg å være betydelig høyere nå enn tidligere, skriver han til nettstedet, og fortsetter:

- Dommen gjør at det dermed er en potensiell gigantisk usikkerhet om SAS' framtid, konkursbeskyttelsen og selskapets overlevelse.

Skrekkscenarioet for SAS er at de nå må betale tilbake de 11 milliarder svenske kronene de fikk av Sverige og Danmark under pandemien, mener Pedersen. Hvis det skjer, vil selskapet mest sannsynlig gå konkurs, ifølge ham.

Det har de nemlig ikke penger til å betale, mener Pedersen.

- Dermed er risikoen for en SAS-konkurs mer påtrengende enn noensinne, hvis statsstøtten skal betales tilbake, sier han.

Han viser til at Estonian Air gikk konkurs i 2015, da de ble pålagt å betale tilbake uberettiget statsstøtte.

- Er under beskyttelse

Luftfartsanalytiker Hans Jørgen Elnæs er ikke like pessimistisk på SAS’ vegne etter EU-domstolens avgjørelse.

- Dette er i utgangspunktet en dårlig nyhet i den prosessen SAS befinner seg i nå, men så kan denne rettsavgjørelsen ankes, noe SAS sine rådgivere sannsynligvis vil gjøre. Sånn sett vil det ikke få noen umiddelbare konsekvenser for SAS, forklarer Elnæs til Børsen.

Dersom SAS må tilbakebetale hele coronastøtten, noe Elnæs er skeptisk til, vil den situasjonen falle på nye eieres bord, påpeker han.

- Det er lite sannsynlig at SAS plutselig må ut med stor kapital. Selskapet er blant annet under beskyttelse mot sine kreditorer under Chapter 11-prosessen i USA, sier Elnæs og fortsetter:

- SAS er også i en prosess hvor man skal hente 9,5 milliarder i fersk kapital, og det vil komme nye eiere som vil måtte ta stilling til slike tilfeller. SAS har vært kjent med at uforutsette hendelser kan dukke opp, og i slike situasjoner har selskapet en plan B klar.

Påvirker ikke flyginger

Børsen har vært i kontakt med SAS i forbindelse med denne saken.

Pressekontakt Tonje Sund viser til den generelle uttalelsen på flyselskapets hjemmesider i forbindelse med EU-dommen.

Onsdag kveld sendte flyselskapet også ut en pressemelding hvor de presiserte at dommen ikke vil påvirke selskapets flyginger - eller de statlige eiernes deltakelse i konkursbeskyttelsesprosessen.

- Dagens avgjørelse fra retten er en del av en pågående juridisk prosess som ventes å fortsette i lang tid framover. Kjennelsen har ingen påvirkning på våde planlagte flyginger eller booking, uttalte styreformann Carsten Dilling i pressemeldingen.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer