Full uenighet om SAS-skjebne:

Om SAS-konkurs: - Mer påtrengende enn noensinne

Etter at en EU-domstol annullerte godkjennelsen av coronastøtte fra den svenske og danske staten til SAS, mener en dansk ekspert at flyselskapet aldri har vært nærmere en konkurs. En norsk flyanalytiker er ikke enig.

NY KRISE? Ekspertene er uenige om hvordan denne ukas hendelser vil påvirke SAS. Foto: Shad Madian / Dagbladet
NY KRISE? Ekspertene er uenige om hvordan denne ukas hendelser vil påvirke SAS. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer
Publisert

Under coronapandemien gikk Sverige og Danmark inn med 11 milliarder svenske kroner i støtte til flyselskapet SAS. Den gangen godkjente også EU-kommisjonen pengestøtten.

Onsdag denne uka ble det kjent at en EU-domstol likevel har annullert godkjennelsen, etter at det irske lavprisselskapet Ryanair klaget den inn. Til stor jubel for sistnevnte.

SAS har derimot ingen grunn til å være glad for den avgjørelsen, skal vi tro aksjeanalysesjef i den danske banken Sydbank, Jacob Pedersen.

- Gigantisk usikkerhet

Til bransjenettstedet Check-in.dk maler han et svart bilde av flyselskapets framtid.

- SAS har hatt flere nær døden-opplevelser de siste 20 åra. Forskjellen denne gangen er at det er høy risiko for at den danske staten blir satt på sidelinjen, uten mulighet til å hjelpe. Derfor kan konkursrisikoen for SAS vise seg å være betydelig høyere nå enn tidligere, skriver han til nettstedet, og fortsetter:

- Dommen gjør at det dermed er en potensiell gigantisk usikkerhet om SAS' framtid, konkursbeskyttelsen og selskapets overlevelse.

Skrekkscenarioet for SAS er at de nå må betale tilbake de 11 milliarder svenske kronene de fikk av Sverige og Danmark under pandemien, mener Pedersen. Hvis det skjer, vil selskapet mest sannsynlig gå konkurs, ifølge ham.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer