Aksjeskandalen

- Omfattende handel i det skjulte

Erna Solberg erkjenner at hun burde ha stilt flere kritiske spørsmål til ektemannen vedrørende hans aksjehandler.

AKSJESKANDALEN: Erna Solberg erkjenner at hun burde gravd mer i ektemannen Sindre Finnes' akjsehandler. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
AKSJESKANDALEN: Erna Solberg erkjenner at hun burde gravd mer i ektemannen Sindre Finnes' akjsehandler. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag kveld leverte Erna Solberg sin redegjørelse for aksjeskandalen til kontroll - og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

Der innrømmer Solberg at hun burde ha gravd mer i det hun omtaler som Finnes' «omfattende handel i det skjulte».

I redegjørelsen legger høyrelederen fram hvilke saker hun burde ha meldt seg inhabil i under hennes regjeringsperiode, som følge av ektemannens aksjehandler.

Politisk kommentator i Dagbladet, Martine Aurdal, sier dette burde fått alarmklokkene til å ringe. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Det er mitt ansvar å avklare min egen habilitet. Det inkluderer å ha kjennskap til forhold hos min ektemann som kan ha betydning for min habilitet, heter det i redegjørelsen.

Videre sier Solberg at hun sørget for at Sindre Finnes ble satt grundig inn i utfordringene hans aktivitet kunne skape, og at de sammen ble enige om hvordan han skulle opptre.

Den tidligere statsministeren skriver så at hun fram til nylig ikke så noen grunn til å mistro de opplysningene hun fikk av ektemannen.

- Når det i ettertid viser seg at han likevel har drevet omfattende handel i det skjulte, er det klart for meg at jeg burde ha spurt og gravd mer om dette, sier Solberg.

Hun trekker fram deres felles skattemeldinger som en anledning hun kunne stilt flere spørsmål til Finnes.

I årene 2013 til 2021, da Erna Solberg var statsminister, gjennomførte Sindre Finnes 3600 aksjetransaksjoner. Erna Solberg har forklart at hun ikke kjente til ektemannens omfattende aksjehandler. Video: Christina Korneliussen / Dagbladet TV Vis mer

- Når jeg er i ettertid har gått gjennom våre skattemeldinger, ser jeg at skattemeldingen for 2020, som jeg leverte våren 2021, kunne vært en slik anledning til å stille nærmere spørsmål.

Høyre-lederen sier hun det året bare raskt sjekket opplysningene for hennes eget skatteoppgjør, før hun leverte skatemeldingen.

- Jeg er svært lei meg for at jeg har behandlet saker som statsminister hvor jeg har vært inhabil, heter det i Solberg-meldinga.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer