Stendi-saken

Omsorgsgigant dømt: - Brakseier

Velferdsselskapet Stendi må betale 24,1 millioner kroner til 22 omsorgsarbeidere som krevde ansettelse.

JUBEL: Fagforbundets leder Mette Nord kaller Stendi-dommen en brakseier. Foto: Gorm Kallestad / NTB
JUBEL: Fagforbundets leder Mette Nord kaller Stendi-dommen en brakseier. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stendi er dømt til å betale 22 omsorgsarbeidere 24,1 millioner kroner i erstatning av Borgarting lagmannsrett. Omsorgsgiganten må også dekke saksøkernes omkostninger på 17,5 millioner kroner.

Retten har gitt omsorgsarbeiderne medhold i at de hele tiden har vært arbeidstakere, og ikke innleide som konsulenter. I tingretten fikk de bare en delvis seier, noe som førte til at den dommen ble anket til lagmannsretten.

- Brakseier

Saksøkerne har jobbet for Stendi (tidligere Aleris) som omsorgsarbeidere for mennesker med problemer knyttet til rus, psykiatri og nedsatt funksjonsevne.

LOs største forbund, Fagforbundet, har kalt Stendi-saken for en av de viktigste arbeidslivssakene noensinne ført for en norsk rett.

- Dette er brakseier for våre medlemmer som har kjempet denne kampen i to rettsinstanser. Men det er også en uhyre viktig seier for Fagforbundet og andre som arbeider for et anstendig og regulert arbeidsliv, sier Fagforbundets leder Mette Nord.

Vurderer anke

Stendi kommenterer dommen slik i en uttalelse som er lagt ut på selskapets nettside:

- Vi tar til etterretning at Borgarting lagmannsrett er kommet til en helt annen konklusjon enn Oslo tingrett. Vi registrerer også at et mindretall i lagmannsretten i hovedsak slutter seg til vurderingene fra tingretten.

- Avgjørelsen fra lagmannsretten avviker vesentlig fra tingrettens vurdering og vi skal derfor bruke god tid på å lese dommen nøye og vurdere å anke, sier advokat Eirik Edvardsen i SANDS på vegne av Stendi.

Edvardsen besvarer Børsens henvendelse med å vise til uttalelsen på Stendis nettsider. Der skriver Stendi videre at de ikke har ytterligere kommentarer på nåværende tidspunkt.

- Alvorlig feilvurdering

I den ferske dommen heter det blant annet:

«Stendi har bygget på en uriktig forståelse av arbeidstakerbegrepet når selskapet har behandlet ankepartene som oppdragstakere. Allerede dette er objektivt sett en alvorlig feilvurdering ettersom den har hatt store konsekvenser for ankepartene.»

Saken startet med et søksmål mot daværende Aleris i 2018. Saksøkerne krevde ansettelsesforhold, samt etterbetaling for overtid, feriepenger og innmelding i pensjonskasse, i tillegg til erstatning for usaklige oppsigelser.

De fikk som nevnt bare delvis medhold i Oslo tingrett i 2019, der Stendi ble frikjent i elleve av sakene, mens tolv av saksøkerne ble tilkjent økonomisk kompensasjon og delvis fikk medhold. Beløpene var den gang langt lavere enn kravene.

Krever opprydding

Mette Nord mener dommen må få konsekvenser for hele bransjen:

- Borgarting lagmannsrett har utvetydig slått fast at Stendi år etter år har brutt loven og gjennom dette utsatt våre medlemmer for grove brudd på deres rettigheter som arbeidstakere. Vi forventer at Stendi, bransjen for øvrig og NHO tar inn over seg dette og sørger for en opprydding. Vi kan ikke ha lovløse tilstander i norsk arbeidsliv, der grådige arbeidsgivere tjener store penger på å slite ut helsa til vanlige arbeidstakere, sier hun.

Forbundsadvokat Kjetil Edvardsen i Fagforbundet har ført saken for Fagforbundets medlemmer, som han sier har stått i «en voldsom belastning over lang tid».

- De har vært svært dårlig behandlet av Stendi i denne prosessen, og det er både riktig og viktig at de vinner fram i Borgarting lagmannsrett. Avgjørelsen må føre til en radikal omlegging i den private omsorgsbransjen, og avgjørelsen bør videre føre til at tilsynsorganer og offentlige aktører går i seg selv og reflekterer over hvordan dette kan ha pågått i en årrekke uten at det er grepet inn, uttaler han.

Avgjørende sak

Rødt-leder Bjørnar Moxnes er ikke nådig i sin kommentar til dommen:

- Dette er en viktig seier i kampen for faste ansettelser, og et knusende nederlag for en av landets største velferdsprofitører, sier Moxnes til Børsen.

Han mener saken er «en av de prinsipielt viktigste arbeidsrettssakene vi har hatt på lenge», og håper det kommer flere saker i kjølvannet av denne.

- Vi har tidligere sagt at hvis dagens lovverk ikke er sterkt nok til sikre ansatte i omsorgen fast jobb, da må lovverket endres. Nå har vi fått en ny bekreftelse på hvordan de kommersielle velferdsaktørene har gjort hva de kan for å sikre seg billig arbeidskraft, sier han.

- Denne saken er noe større en enkeltsak, men et utslag av et system der privat profitt på skattefinansierte velferdstjenester hentes ut gjennom å kutte i ansattes lønns- og arbeidsvilkår. Dette går i neste omgang ut over kvaliteten på tilbudet for brukerne av tjenestene, hevder Rødt-lederen.

SV-nestleder Kjersti Bergstø sier Fagforbundet har fått en knusende seier i en helt avgjørende sak for norsk arbeidsliv.

- Denne saken må få følger. Den viser at lovverket har en del gråsoner som er vanskelige å forstå. Kommersielle aktører viser seg tilbøyelige til å utnytte det, sier Bergstø.

- Vi må få et forbud på profitt i velferden, og hindre kommersielle aktører som sylter ned penger i skatteparadis. På den måten kan vi også sikre at arbeidsfolk blir behandlet skikkelig, mener hun.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer