Omstridt avtale: Snudde

Til tross for kontroversene forsvarte regjeringen skatteavtalen med Iran. Nå sier de noe annet.

BREMSER: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) hadde en fremforhandlet skatteavtale med Iran på trappene. Foto: Shad Madian / Dagbladet
BREMSER: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) hadde en fremforhandlet skatteavtale med Iran på trappene. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norge er i sluttforhandlingene om en skatteavtale med Iran. Det kommer fram av dokumenter Dagbladet har fått innsyn i.

Dagbladet omtalte nylig avtalen. En ekspert innen skatterett advarte om at avtalen kan føre til en risiko for at Iran og tredjeland får informasjon om norske selskaper.

Men i et 500 ord langt e-postsvar forsvarte Finansdepartementet 12. oktober avtalen overfor Dagbladet.

Forsvarte avtalen

Norge og Iran signerer en såkalt «Double Tax Avoidance Agreement» (DTAA), kommer det fram av dokumentene.

I svaret nevnte Finansdepartementet ingenting om at avtalen skal ha blitt lagt på is i september, som de nå opplyser i en ny e-post.

Regjeringen argumenterte først for avtalen og understreket at de hadde reagert tydelig mot Iran gjentatte ganger. Blant annet når det gjelder den mye omtalte kvinnen som døde i politiets varetekt.

- Skatteavtaler vil legge til rette for investeringer og aktivitet og bidra til å fremme økonomisk utvikling og vekst for begge land, skrev Finansdepartementets statssekretær Lars Vangen (Sp) den gang.

Men nå kommer de med en ny forklaring. Det skjer etter at Dagbladet forelegger dem kritikk fra flere opposisjonspartier om avtalen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.