Omstridt avtale: Snudde

Til tross for kontroversene forsvarte regjeringen skatteavtalen med Iran. Nå sier de noe annet.

BREMSER: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) hadde en fremforhandlet skatteavtale med Iran på trappene. Foto: Shad Madian / Dagbladet
BREMSER: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) hadde en fremforhandlet skatteavtale med Iran på trappene. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norge er i sluttforhandlingene om en skatteavtale med Iran. Det kommer fram av dokumenter Dagbladet har fått innsyn i.

Dagbladet omtalte nylig avtalen. En ekspert innen skatterett advarte om at avtalen kan føre til en risiko for at Iran og tredjeland får informasjon om norske selskaper.

Men i et 500 ord langt e-postsvar forsvarte Finansdepartementet 12. oktober avtalen overfor Dagbladet.

Forsvarte avtalen

Norge og Iran signerer en såkalt «Double Tax Avoidance Agreement» (DTAA), kommer det fram av dokumentene.

I svaret nevnte Finansdepartementet ingenting om at avtalen skal ha blitt lagt på is i september, som de nå opplyser i en ny e-post.

Regjeringen argumenterte først for avtalen og understreket at de hadde reagert tydelig mot Iran gjentatte ganger. Blant annet når det gjelder den mye omtalte kvinnen som døde i politiets varetekt.

- Skatteavtaler vil legge til rette for investeringer og aktivitet og bidra til å fremme økonomisk utvikling og vekst for begge land, skrev Finansdepartementets statssekretær Lars Vangen (Sp) den gang.

Men nå kommer de med en ny forklaring. Det skjer etter at Dagbladet forelegger dem kritikk fra flere opposisjonspartier om avtalen.

Kunne vært tydeligere

Finansdepartementet opplyser nå at de har lagt avtalen på is og «avventer videre oppfølging av avtalen». De har de gjort siden 26. september, som er rett etter det omtalte dødsfallet.

- Ferdigstillelsen av skatteavtalen som er framforhandlet mellom Norge og Iran, ble stilt i bero i slutten av september som følge av utviklingen i landet, skriver statssekretær Vangen nå, i en e-post sendt 17. oktober.

På Dagbladets spørsmål om hvorfor ikke dette ble nevnt første omgang, svarer Finansdepartementet at det kunne kommet tydeligere fram.

Finansdepartementet sier at de vurderer videre oppfølging i samråd med Utenriksdepartementet, men at avtalen i praksis er stilt i bero.

Regjeringen har imidlertid ikke vært i kontakt med Irans ambassade om dette, før nå, 18. oktober, opplyser de.

Fire år lang prosess

Den iranske ambassaden hadde et møte med regjeringen i Finansdepartementet 17. august, kom det fram av dokumenter Dagbladet har sett. Hensikten med møtet var å gjøre ferdig avtaleteksten.

Forhandlingene ble startet i 2018 på Irans initiativ, ifølge Finansdepartementet. Den er ennå ikke lagt fram på kongens bord

Skatteavtalen regulerer hvilket av landene som får skattlegge en inntekt, og regler for å unngå dobbel beskatning.

Skatteavtaler inneholder som regel bestemmelser om informasjonsutveksling. Gjennom en slik avtale kan iranske myndigheter be norske skattemyndigheter om informasjon om norske skattytere.

Ekspert advarte

Dagbladet har flere ganger forsøkt å få innsyn i dokumentene som sier noe om detaljene i avtalen, men fått avslag fra Finansdepartementet.

Eivind Furuseth, førsteamanuensis ved Institutt for rettsvitenskap og styring ved BI, hevdet tidligere overfor Dagbladet at det ikke kan være tilfeldig at finansmyndighetene søker om dette akkurat nå.

Det kan bety at et statlig selskap eller andre fra norsk næringsliv ønsker å etablere et økonomisk samarbeid med Iran og vil ha forutsigbarhet, mener han.

- Hvis Iran da skulle be om informasjon om for eksempel Equinor eller Statkraft, kan landet ha krav på informasjon, advarer Furuseth.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer