Petter Stordalen:

Omstridt detalj: - Over mitt lønnsnivå

Petter Stordalen har investert enorme summer i opprustningen av sitt nye luksushotell Sommerro i Oslo. Én omstridt detalj blir likevel bevart.

PRESTISJEPROSJEKT: Petter Stordalen kunne omsider åpne dørene til Sommerro torsdag. Reporter: Linn-Christin Marthinussen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert

- Vi håper vi havner på rundt 2,5 milliarder kroner. At vi havner under? Neppe. Men det er klart, det koster å restaurere alt dette. It’s all in the details!, sier Petter Stordalen (59) til Børsen og slår ut armene.

Torsdag var forretningsmannen til stede under åpningen av prestisjeprosjektet Sommerro - der hotellkongen spiller en sentral investorrolle.

I hjertet av fasjonable Frogner er det investert enorme summer i opprustningen av det ærverdige bygget fra 1931. Trekkplasterne er overdådige suiter, egen velværeavdeling, moderne treningsfasiliteter, seks restauranter, samt en tilhørende villa.

OMFATTENDE PROSJEKT: Torsdag åpnet Petter Stordalen dørene til et av hans hittil mest kostbare hotellprosjekter i karrien - Sommerro på Frogner i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OMFATTENDE PROSJEKT: Torsdag åpnet Petter Stordalen dørene til et av hans hittil mest kostbare hotellprosjekter i karrien - Sommerro på Frogner i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Ikke i mål

Selve kronjuvelen sies å være en sirkelformet takrestaurant over to etasjer.

- Har dere kommet i mål med alt?

- Svaret er nei. For det er et hav av detaljer, fortsetter Stordalen.

Én av disse detaljene, som har fått mange til å sperre opp øynene, er det fasjonable byggets hakekors-porter.

PÅ OSLOS VESTKANT: Totalt 30 svastikaer, altså de aktuelle symbolene, utgjør en del av designet på støpejernsportene på vei inn til Oslo Lysverkers bakgård. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
PÅ OSLOS VESTKANT: Totalt 30 svastikaer, altså de aktuelle symbolene, utgjør en del av designet på støpejernsportene på vei inn til Oslo Lysverkers bakgård. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Uønsket medieoppmerksomhet

Debatten rundt den omstridte smijernsporten er ikke ny. Men da oppussingen skulle gå i gang for fire år siden, tok enkelte til orde for at Stordalen burde gjøre «alle» en tjeneste: Å dumpe dem for godt.

«Det er på tide de forsvinner. Det nye hotellet er en god anledning. (...) Gatebildet er tjent med det, og Stordalen er tjent med det», slo forfatter Herman Willis fast i et innlegg i Aftenposten i 2018.

Han fulgte opp:

«Solli plass vil bli finere, Stordalens hotell vil slippe uønsket medieoppmerksomhet i inn- og utland, og ikke minst - slippe innrykk av den typen gjester som føler seg litt for komfortable bak hakekorsets porter.».

VEKKER OPPSIKT: Stordalen og samarbeidspartnerne har overtatt de gamle lokalene til Oslo Lysverker på Solli plass. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
VEKKER OPPSIKT: Stordalen og samarbeidspartnerne har overtatt de gamle lokalene til Oslo Lysverker på Solli plass. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Arrogant

Det blir ikke aktuelt, ifølge Stordalen.

- Selv om noen opplever symbolene som en referanse til krigen, så er det ikke det de representerer. Jeg er ydmyk overfor antikvariske myndigheter og hva de mener er viktig å bevare. Og de mener det var viktig å bevare smijernsportene - som så mye annet i dette prosjektet.

- Hva tenker du om smijernsportene?

- For en jordbærselger fra Porsgrunn, vil det være arrogant å prøve å uttale meg om hva som er veldig viktig å bevare og ikke.

- Over mitt lønnsnivå

Selv om utformingen på smijernsporten kan vekke dystre assosiasjoner, representerer symbolene i dette tilfellet ikke det mørkeste kapittelet i Europas historie.

Sommerro var opprinnelig hovedkontor for byens kommunale elektrisitetsverk, Oslo Lysverker. Før i tida var hakekorset et vanlig symbol for strøm og elektrisitet, og strømselskaper ble ofte dekorert med symbolet. Ifølge Oslo Byleksikon var det likevel snakk om å fjerne porten like etter andre verdenskrig, uten at dette har blitt en realitet.

IKKE HELT I MÅL: Petter Stordalen forklarer at det fortsatt gjenstår noen detaljer før hotellet er komplett. Torsdag var det likevel offisiell åpning. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
IKKE HELT I MÅL: Petter Stordalen forklarer at det fortsatt gjenstår noen detaljer før hotellet er komplett. Torsdag var det likevel offisiell åpning. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Forslaget, som også har møtt motstand fra verneentusiaster, har siden blitt brakt på banen med jevne mellomrom.

- Du har blitt oppfordret til å fjerne portene. Var det i det hele tatt en avgjørelse du kunne ta?

- Det er over mitt lønnsnivå, og langt utenfor mitt kompetanseområde. Jeg har lært meg en ting; Jeg uttaler meg ikke, eller har sterke oppfatninger om ting jeg ikke har spesielt mye greier på. Det er et prinsipp i livet mitt.

- Kanskje ikke lønnsomt

Hotellmogulen har, sammen med Varner-familien og Aspelin Ramm, punget ut rundt 2,5 milliarder for renovasjonen. Stordalen utelukker ikke at sluttregninga kan blir høyere.

- Det er dyrt, og kanskje ikke lønnsomt, sier Stordalen og følger opp:

- Men Sommerro er et av våre mest spektakulære prosjekter noensinne. Når du skal lage et prosjekt som dette, må du gjøre det ut av lidenskap, ut fra en idé om at du skal skape noe du ikke har sett før. Da må du ikke begynne med en kalkulator i hånda, for da kommer du aldri dit.

- Stilt spørsmål

Sommerro-hotellet var tidligere administrasjonsbygningen for Oslo Lysverker. På nettsida til luksusprosjektet oppgis det at det er styret i Oslo Lysverker som har tatt beslutningen om å bevare smijernsportene.

«Mang en forbipasserende har stilt spørsmål, men smijernsportene, i likhet med resten av bygget, er en del av Oslo-historien som vil bli bevart.», heter det på Sommerros egen nettside.

- Det har vært en lang vei hit, men når vi står her, og tenker på de utfordringene vi har hatt: 100 møter med Byantikvaren, så er det som å komme inn i en tidskapsel. Det er rett tilbake til det glade 30-tallet, og The Great Gatsby, sier Stordalen med stor entusiasme.

- Nå gleder vi oss til å vise fram dette fantastiske hotellet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer