Presset øker

Omstridt ordning: Presses om oligarker

Britiske myndigheter nekter å navngi åtte sanksjonerte, russiske oligarker som fikk innvilget «gullvisum». Det får opposisjonen til å rase.

BER OM SVAR: Presset øker på at regjeringen navngir de sanksjonerte oligarkene som har fått innvilget gullvisum. Det kommer fram i et brev sendt til innenriksminister Priti Patel (t.h.). Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB
BER OM SVAR: Presset øker på at regjeringen navngir de sanksjonerte oligarkene som har fått innvilget gullvisum. Det kommer fram i et brev sendt til innenriksminister Priti Patel (t.h.). Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter et massivt press ble Storbritannias «gullvisum»-ordning skrinlagt med umiddelbar virkning 17. februar.

Praksisen har lagt til rette for at rike investorer kan sikre seg fullt statsborgerskap i bytte mot en minimumsinvestering i landet på to millioner pund, altså drøye 24,5 millioner norske kroner.

Halvannen måned seinere ble det avslørt at minst åtte sanksjonerte oligarker har fått innvilget «gullvisum» i landet.

- Skitne penger

Siden ordninga ble innført i 2008 har over 12 000 velstående utlendinger sikret seg opphold i Storbritannia gjennom «gullvisumet». Blant dem mer enn 2500 russere, ifølge BBC.

- Vi må stanse korrupte eliter som truer vår nasjonale sikkerhet og flytter skitne penger rundt i byene våre, tordnet britenes innenriksminister Priti Patel i midten av februar.

Krever svar

Britiske myndigheter har imidlertid nektet å avsløre identiteten på de åtte sanksjonerte russerne. Nå krever opposisjonen at navnene på oligarkene skal avsløres, melder The Guardian.

Labour-politiker Stephen Kinnock ber også innstendig om at innenriksminister Priti Patel publiserer en tilbakeholdt rapport om det skrinlagte programmet.

- Svekker tilliten

«Ved å unnlate å være åpne om innholdet i rapporten vil regjeringen sannsynligvis vekke offentlig mistanke, og dette kan igjen svekke tilliten til regjeringen og politikken ytterligere», skriver Paddock i et brev til Patel, ifølge The Guardian.

«Det er rett og slett ikke nok at ordningen nå er stengt og et lite antall oligarker sanksjonert: Både politikere og publikum må være i stand til å forstå funnene i rapporten og ta lærdom», legger han til.

Innenriksdepartementet svarer på sin side at de ikke kommenterer enkeltsaker, og at de etter Russland-invasjonen har sanksjonert mer enn 1000 individer og selskaper, ifølge City AM.

Videre mener de at de «har handlet raskt for å sanksjonere de som er knyttet til Putin-regimet og for å sikre at Storbritannia ikke er en trygg havn for hans allierte til å skjule sine skitne penger».

- Pinlig og hyklersk

Etter Ukraina-invasjonen har Storbritannia sanksjonert flere oligarker, blant andre Chelsea-eier Roman Abramovitsj, og en av Putins «favoritt-oligarker» Alisjer Usmanov.

Statsminister Boris Johnson har fordømt krigen og uttalt at sanksjonerte oligarker «har blodet til det ukrainske folk på hendene».

På samme tid som Storbritannia går til et massivt sanksjonsangrep på Russland, har dørene stått på vidt gap for russiske investeringer i landet gjennom mange tiår.

- Summa summarum kommer avviklingen av gullvisum og motstandsviljen til krigen i Ukraina, mange år for seint. Mange betegner Storbritannias rolle som pinlig og hyklersk. Det er russernes åpne invitasjon til London som har vært ødeleggende i denne saken, og som i høy grad bidrar til hykleriet, sa NTNU-professor Jo Jakobsen til Børsen tidligere denne måneden.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer