Presset øker

Omstridt ordning: Presses om oligarker

Britiske myndigheter nekter å navngi åtte sanksjonerte, russiske oligarker som fikk innvilget «gullvisum». Det får opposisjonen til å rase.

BER OM SVAR: Presset øker på at regjeringen navngir de sanksjonerte oligarkene som har fått innvilget gullvisum. Det kommer fram i et brev sendt til innenriksminister Priti Patel (t.h.). Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB
BER OM SVAR: Presset øker på at regjeringen navngir de sanksjonerte oligarkene som har fått innvilget gullvisum. Det kommer fram i et brev sendt til innenriksminister Priti Patel (t.h.). Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter et massivt press ble Storbritannias «gullvisum»-ordning skrinlagt med umiddelbar virkning 17. februar.

Praksisen har lagt til rette for at rike investorer kan sikre seg fullt statsborgerskap i bytte mot en minimumsinvestering i landet på to millioner pund, altså drøye 24,5 millioner norske kroner.

Halvannen måned seinere ble det avslørt at minst åtte sanksjonerte oligarker har fått innvilget «gullvisum» i landet.

- Skitne penger

Siden ordninga ble innført i 2008 har over 12 000 velstående utlendinger sikret seg opphold i Storbritannia gjennom «gullvisumet». Blant dem mer enn 2500 russere, ifølge BBC.

- Vi må stanse korrupte eliter som truer vår nasjonale sikkerhet og flytter skitne penger rundt i byene våre, tordnet britenes innenriksminister Priti Patel i midten av februar.

Krever svar

Britiske myndigheter har imidlertid nektet å avsløre identiteten på de åtte sanksjonerte russerne. Nå krever opposisjonen at navnene på oligarkene skal avsløres, melder The Guardian.

Labour-politiker Stephen Kinnock ber også innstendig om at innenriksminister Priti Patel publiserer en tilbakeholdt rapport om det skrinlagte programmet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer