- Ønsker stabilitet, ikke jojo-åpning

Ordfører Saxe Frøshaug i Indre Østfold hadde håpet at grensene til Sverige ble holdt stengt. Når de nå likevel åpner, ber han nordmenn om å ta med smittevernreglene over grensa.

BEKYMRET: Ordfører i Indre Østfold kommune Saxe Frøshaug mener nordmenn mister den gode kø-kulturen når de er på kjøpesentre i Sverige. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BEKYMRET: Ordfører i Indre Østfold kommune Saxe Frøshaug mener nordmenn mister den gode kø-kulturen når de er på kjøpesentre i Sverige. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Fra midnatt kunne du igjen krysse grensa til Sverige og harryhandle uten å havne i ti dagers karantene.

Regionene Värmland, Örebro, Södermanland, Gotland, Jämtland, Västernorrland, Västerbotten og Norrbotten er nå gule.

Saxe Frøshaug er ordfører i kommunen Indre Østfold. Han synes ikke en grenseåpning nå er noen god id.

- Jeg hadde jo håpet på at grensene skulle være stengt ei tid. Jeg mener vi trenger mer stabilitet rundt dette og før vi åpner opp. Det å åpne og stenge fra uke til uke, og det jojo-prinsippet der, ønsker vi ikke.

I august ble Indre Østfold, som bare er kort vei unna svenskegrensa ved overgangen til Töcksfors. rammet av et utbrudd, med mange smittede. Kommunen valgte å stenge ned alt i ei uke for å gjenvinne kontroll.

- Vi er redd dette blir en gjentakelse av sist. Også da grensene åpnet forrige gang var det lave smittetall i Sverige. Likevel fikk vi utbruddet, sier Frøshaug.

Mister køkultur

Ordføreren sier han er opptatt av at svenskene i seg selv ikke er trusselen.

- Det er vel så mye nordmenn som mister køkultur og stimler sammen på kjøpesentre på andre siden av grensa, sier han.

Han tror ikke Utenriksdepartementets påpekning i sitt reiseråd om at alle som vurderer å reise til utlandet, må tenke seg nøye om, vil ha noen voldsom begrensningseffekt.

- Sist grensene åpnet så vi at trafikken til Sverige økte voldsomt, sammenliknet med samme tid i fjor. Det var veldig mange nordmenn som satte seg i bilen og kjørte over grensa, sier han.

- Det er der nordmenn møter andre nordmenn på kjøpesenteret i Sverige, med en annen køkultur enn i Norge, at risikoen for smitte ligger, mener han.

Vær forsiktige

Hans klare oppfordring nå er at de som drar over grensa husker smittevernreglene.

- Som innbyggere i Norge må vi ta hensyn i Sverige. Er vi flinke til å følge samme retningslinjer der som her, kan det gå fint. Jeg oppfordrer alle til å være forsiktige, sier Frøshaug og legger til:

- Jeg håper også at smittebølgene vi ser her til lands nå blir en tankevekker.

Godt rustet

Indre Østfold kommune er godt rustet om det skulle oppstå en ny smittebølge, ifølge ordføreren.

- Vi har et godt apparat, med en testkapasitet på 5 prosent i uka. I tillegg har vi et eget coronasykehjem som står klart. Vi har et godt rigget system klart, men vi håper vi slipper å bruke det, sier han.

De svenske regionene som åpner er denne gangen «gulmerket» og ikke «grønne».

Fremdeles benyttes gulmerkingen, som indikerer at det er økt smittefare, og der oppfordringen fortsatt er at man bare foretar nødvendige reiser.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer