Skatteutvalget

Ønsker store skattelettelser

Mandag la skatteutvalget fram forslag til en rekke endringer i det norske skattesystemet.

AKKURAT NÅ: Skatteutvalget ved utvalgsleder Ragnar Torvik legger frem sin utredning for finansminist... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skatteutvalget la mandag fram en omfattende utredning av skattesystemet i Norge. Under ledelse av økonomiprofessor Ragnar Torvik kommer utvalget med flere forslag til endringer av det norske skattesystemet.

Rapporten ble lagt fram for finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

Her kommer det forslag til omfattende endringer, blant annet hva gjelder inntekts-, bolig-, formues- og arveskatt.

Utvalget vil redusere skattestasen med ett prosentpoeng for alle inntektsnivåer, i tillegg til å innføre et nytt fradrag i arbeidsinntekt. Det skal gi lettelser på 40 milliarder kroner, og vil komme lavtlønte til gode.

- Det skal lønne seg mer å være i jobb, sier utvalgets leder Ragnar Torvik, som også mener at dem som kommer best ut av forslaget er nettopp dem med lavest inntekt.

Skatteutvalget foreslår også å innføre mer skatt på klimagassutslipp, økt boligskatt og økt skatt på helse- og miljøskadelige aktiviteter.

MOTTOK RAPPORT: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum og utvalgsleder Ragnar Torvik. Foto: Alf Simensen / NTB
MOTTOK RAPPORT: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum og utvalgsleder Ragnar Torvik. Foto: Alf Simensen / NTB Vis mer

Ønsker ny arveavgift

Utvalget har også landet på at den omdiskuterte og rikingforhatte formuesskatten bør reduseres, og delvis erstattes av ny arveavgift.

«Det gir økt beskatning av formue som en person ikke selv har bygd opp, og relativt mindre skatt på formue som er betinget av egeninnsats. Isolert sett kan en arveskatt også ha gunstige effekter på arbeidstilbudet», står det i utvalgets rapport.

- For noen bedrifter eller personer vil det oppleves som ulønnsomt dersom de må betale mer skatt, men det er ikke nødvendigvis ulønnsomt for samfunnet, sier utvalgsleder Ragnar Torvik.

Utvalget mener det er flere svakheter rundt dagens regler om formuesskatt. Den foreslåtte arveavgiften skal gjelde for arv på over to millioner kroner, og vil variere i størrelse avhengig av hvor mye og hvem som arver.

Vil ha økt moms

Forslagene er - i tråd med mandatet - såkalt provenynøytrale. Det betyr at det samlede nivået på skatter og avgifter totalt sett er uendret.

Utvalget vil heve momsen til 25 prosent på alle varer og tjenester, noe som blant annet betyr økt moms på matvarer. Det vil gi staten økte inntekter på 25 milliarder kroner. Men halvparten av dette skal tilbakeføres i form av blant annet økt barnetrygd, bostøtte og studiestøtte.

Skatteutvalget ble satt ned av Solberg-regjeringen i fjor sommer.

SKATTEBOMBE: Regjeringen hente inn 33 milliarder årlig ved å øke skattene på naturressurser. Video: NTB Vis mer

I dagens rapport ønsker utvalget også å redusere skatt på aksjeinntekter for personlige aksjonærer, fra 35,2 prosent til 34 prosent.

- Skatt på aksjer har vært mye diskutert i det siste. Ikke minst fritaksmodellen. Vi går sterkt inn for å bevare den, men vi foreslår noen endringer på reglene som gjør det mindre lønnsomt å bygge opp kapital innen selskapene versus å ta den ut. Blant annet foreslår vi å redusere femårsregelen, hvor regjeringen jo har kommet oss i forkjøpet, sier Torvik.

Vil stramme til boligskatt

Utvalget ønsker å bevare selskapsskatten slik den er.

Torvik og co. ønsker å stramme til skatteskruen på boliger. Blant annet ønsker utvalget å innføre skatt på gevinst av salg av egen fritidsbolig, og å fjerne skattefritaket for utleieinntekter på primærboliger. På en annen side vil utvalget fjerne dokumentavgiften på 2,5 prosent av salgsverdien.

For dem som har store boligformuer kan utvalgets forslag om boligverdi som inntekt svi ekstra. Utvalget ønsker at én prosent av formuesverdien til boligen legges til inntekt, og at det skal betales 22 prosent skatt av dette. Rentefradraget er ikke rørt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer