Ordførere i hyttekommuner:

Ønsker vinterferie-folket velkommen

Folk er hjertelig velkommen på vinterferie, sier ordførerne i flere hyttekommuner.

KLARE: Hemsedal kommune er blant de som er klare for vinterferiegjestene. Foto: Halvard Alvik / NTB
KLARE: Hemsedal kommune er blant de som er klare for vinterferiegjestene. Foto: Halvard Alvik / NTB Vis mer
Publisert

Fredag klokka 14 kommer nasjonale helsemyndigheter med råd og regler for vinterferien.

Mange kommuner i Sør-Norge har strenge smitteverntiltak på grunn av mutantsmitte. Mange nordmenn har likevel tenkt seg på hytta i ferien.

Ordførerne i både Øyer, Hemsedal og Trysil sier hyttefolket er velkommen.

- For Hemsedal sin del så har vi jobbet helt siden nedstengingen 12. mars med planer for å åpne igjen under trygge forhold, så vi føler oss godt rustet for vinterferien, sier ordfører Pål Rørby i Hemsedal.

Reglene gjelder

Ordfører Pål Halvor Midtmageli i Øyer sier at de også er godt forberedt, og at hyttefolket er hjertelig velkommen. Han sier de sannsynligvis tredobler innbyggertallet i vinterferieuka.

- Vi får en del spørsmål om hvilke regler det er som gjelder. Det er reglene fra hjemkommunen som gjelder, sier Midtmageli.

VIKTIG: Assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, varsler nytt om vinterferien. Reporter: Jenny Emilie Aas. Vis mer

Er man bosatt i for eksempel Oslo, må man følge coronareglene som gjelder i Oslo, også når man er på hytta.

- Det er fortsatt en pandemi, så det er viktig at de som flytter på seg følger alle råd og anbefalinger, sier Trysil-ordfører Erik Sletten til Dagbladet.

Lærte av jul og nyttår

Alle de tre ordførerne Dagbladet har vært i kontakt med, sier at de begynner å få erfaring på dette området nå.

- Vi hadde et smitteutbrudd på en av restaurantene våre i jula, så nå skal vi ha en liten samsnakk med næringsliv, smittesporingsteam, kommunelege og kriseledelse for å evaluere jula, og se hvordan vi kan løse vinterferien på best mulig måte, sier Midtmageli i Øyer.

Helseminister Bent Høie (H) kommer med et klart råd om årets vinterferie. Vis mer

Ordfører Rørby i Hemsedal kommune er enig i at de lærte mye av jul- og nyttår. Han sier at de da fikk bekreftet at de var godt forberedt.

- Det fikk vi jo også bekreftet i nyttårshelga, da det var mange hytteturister gjester her, også fra steder med mer smitte enn her, sier Rørby.

- Glad folk kommer

Ordfører Sletten i Trysil sier at både kommunen og de som jobber i skianlegget er klare.

- Vi har hatt bra bruk av hyttene i både sommer og høst, og min oppfatning er at hytteeierne har vært flinke til å overholde råd og anbefalinger. Skianlegget begynte å forberede dette allerede i sommer, at de måtte ha gode rutiner, og de har fått øvd på nå gjennom vinteren, sier Sletten.

- Gitt situasjonen er som den er nå, så er jeg glad for at folk kommer til hyttene, sier han.

Han understreker videre at det er fine vinterforhold i kommunen.

Skal få mat

Ett av myndighetenes råd for å dra på hytta har vært å kjøpe med mat fra hjemkommunen for å unngå å måtte gå i butikkene i hyttekommunene.

Midtmageli sier likevel at dersom man har glemt noe, så har de fleste butikkene i Øyer utkjøring, så man kan bestille det man skulle mangle.

Også ordfører Rørby i Hemsedal sier at de som er på besøk i kommunen skal få handle mat.

SNART OVER: Helsefirektør Bjørn Gulvdog sier at livet vil endre seg når vi kommer til sommeren. Video: Regjeringen Vis mer

- For vår del oppfordrer vi jo både fastboende og andre om bare å gå en person fra hver familie i butikken, og kanskje ikke akkurat når skiheisene stenger. Ellers er det jo de gode vanene fra hjemkommunene, med å holde god avstand, bruke munnbind når det trengs og være nøye med håndvask, sier Rørby.

- Ting skjer fort

Selv om det nå ser ut til at vinterferien skal gå bra, understreker Hemsedal-ordføreren at smittesituasjonen kan endre seg raskt, særlig med tanke på de muterte virusvariantene.

- Skulle man komme i en type Ulvik-situasjon i Hallingdal eller Hemsedal, så er vi jo i en annen situasjon, sier han.

Ulvik har de siste ukene håndtert et større utbrudd med den britiske varianten av coronaviruset. Nå er rundt ti prosent av innbyggerne i kommunen coronasmittet.

- Vi får ta en dag av gangen. Ting skjer fort. Vi tror dette går greit, men vi ser når tida kommer, avslutter Rørby.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer