Ønsket hemmelighold rundt Tangens søknad

Hovedstyret i Norges Bank forsvarer valget av Nicolai Tangen som ny sjef for oljefondet.

KONTROVERSER: Nicolai Tangen fikk jobben som sjef for oljefondet 26. mars 2020, men det har vært mye støy rundt den nye sjefen. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg tror alle skjønner at det å ha uro rundt en ansettelse ikke er heldig for noen organisasjon - heller ikke Norges Bank.

Det sa leder i representantskapet i Norges Bank, Julie Brodtkorb, til NTB etter et møte med sentralbanksjef Øystein Olsen for én uke siden.

Etter flere dager med mediestorm rundt et mye omtalt eliteseminar, arrangert av oljefondets påtroppende sjef Nicolai Tangen i november i fjor, måtte Olsen forklare seg for representantskapet i Norges Bank om ansettelsesprosessen forrige onsdag.

Representantskapet, hvis oppgave er å føre tilsyn med driften av Norges Bank og med oljefondet, slo seg ikke til ro med svarene. De overleverte derfor en liste med ti konkrete spørsmål som sentralbanksjefen må svare på.

Fristen gikk ut i går kveld, og klokka 10.00 i dag ble svarene offentliggjort av Norges Bank.

NORGES BANK: Hovedstyret i Norges Bank forsvarer ansettelsen av Nicolai Tangen. Dette hadde statsminister Erna Solberg (H) å si om saken. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen. Reporter: Mats Rønning. Vis mer

- Den beste kandidaten

Der framgår det blant annet at Norges Banks hovedstyre forsvarer valget av Nicolai Tangen som ny sjef i oljefondet.

I svaret skriver hovedstyret blant annet at «Nicolai Tangen var den beste kandidaten».

«Vedtaket om å ansette Nicolai Tangen som ny leder av NBIM var resultatet av et bredt søk etter kandidater og en grundig rekrutteringsprosess. Hovedstyret mener at Nicolai Tangen er et riktig valg», heter det i brevet som er signert av sentralbanksjef Øystein Olsen og Birger Vikøren.

Ønsket hemmelighold

Etter søknadsfristens utløp 25. februar publiserte Norges Bank en søkerliste til jobben som oljefondsjef. På denne listen sto ikke Nicolai Tangen. Han ble først oppført på den offentlige søkerlista som ble frigitt 23. mars.

Da var Tangen for lengst ansett som en reell søker til stillingen. Det bekrefter hovedstyret i Norges Bank.

«På denne bakgrunn kan det argumenteres for at Tangen i hvert fall var å anse som en reell søker til stillingen ved hovedstyrets behandling den 5. mars slik at han skulle blitt påført søkerlisten rundt dette tidspunktet. På dette tidspunktet var han ikke bare vurdert som kvalifisert, men han hadde også kompetansemessig blitt vurdert opp mot, og rangert foran, andre kandidater. Vi erkjenner at vi i dette tilfellet har påført Tangens navn for sent på den offentlige søkerlisten.»

Det forklares at årsaken til at Tangen ikke ble ført i søkerlisten «var hensynet til å opprettholde konfidensialitet i prosessene som da pågikk».

Helt konkret bekrefter Norges Bank at hensynet til Tangens anonymitet var medvirkende til at han ikke tidligere ble ført opp på søkerlista:

«Dersom noen av de aktuelle kandidatene som RRA (rekrutteringsfirmaet Russel Reynolds, red.anm.) var i dialog med skulle blitt inkludert i søkerlisten på et tidligere tidspunkt, er det grunn til å tro at samtlige ville bedt om unntak fra offentlighet jf. offl. § 25 annet ledd. En slik begjæring ville etter all sannsynlighet blitt innvilget og de ville dermed blitt påført søkerlisten med angivelse av kjønn. En søker har likevel ingen garanti for at vedkommendes identitet ikke fremkommer etter en innsynsbegjæring. Dette hensynet var medvirkende til at Tangen ikke tidligere ble ført opp på oppdatert søkerliste.»

- I tråd med norsk lov

På spørsmål rundt Nicolai Tangens investeringer i skatteparadis som Caymanøyene og Jersey, skriver Norges Banks hovedstyre følgende:

«Vesentlig for Norges Banks hovedstyre er at Nicolai Tangen har investert sin formue på en måte som er i tråd med norsk lov, at han etterlever norsk skattelovgivning og at dette er etterprøvbart. Basert på reguleringsregimet som AKO Capital opererer under samt Norges avtaler med Jersey og Cayman Islands legger hovedstyret til grunn at dette er tilfellet.»

Det framgår videre at sju av Tangens elleve referanser deltok på det mye omtalte eliteseminaret «Back to University» i USA i november 2019. Bare én av dem oppga å ha deltatt på seminaret.

«Av referanserapporten oppga en av elleve referanser deltakelse på seminaret, men dette ble ikke eksplisitt etterspurt i referansesamtalene.»

KREVER SVAR: Julie Brodtkorb vil ha flere svar om ansettelsen av Nicolai Tangen. Video: Per Ervland / Dagbladet Vis mer

- Skulle vært unngått

I svaret kommer det også fram at sentralbanksjefen mener nåværende oljefond-sjef Yngve Slyngstad burde unngått å ha takket ja til å reise hjem fra USA om bord i et privatfly som var betalt av Tangen.

«Returreisen fra seminaret med privatfly var uvanlig sammenlignet med praksis for reiser i Norges Bank. Selv om dette ikke er et brudd på ordlyden i den konkrete bestemmelsen i punkt 11 andre ledd, er likevel vurderingen at bruk av unntaksadgangen i dette tilfellet skulle vært unngått for å være i tråd med formålsbestemmelsen om å ivareta et godt omdømme og allmenhetens tillit til Norges Bank. Leder NBIM har offentlig gitt uttrykk for at han har utvist dårlig dømmekraft ved å akseptere flyturen og la utgiftene dekkes av konferansen. Norges Bank har besluttet å dekke disse utgiftene forbundet med konferansen.»

Bisto

Nicolai Tangen har selv bekreftet overfor Børsen at han bistår Norges Bank i arbeidet med å finne dokumentasjon til svarene innen fristen.

Han har derfor heller ikke ønsket å svare på konkrete spørsmål fra Børsen før representantskapet har fått svar på sine spørsmål:

- Jeg ønsker full åpenhet og transparens rundt både ansettelsesprosessen, mitt fremtidige forhold til AKO-systemet og private investeringer, men mener det er ryddig at Representantskapet får disse svarene først, skrev Tangen i en epost til Børsen før helga.

«Representantskapet i Norges Bank sendte 23. april et brev til Norges Banks hovedstyre, der det ber om en skriftlig redegjørelse og utdyping med dokumentasjon på enkelte forhold knyttet til ansettelsesprosessen og hvordan vi skal sikre at det ikke kan være interessekonflikter mellom min rolle som leder av NBIM, eierskap i AKO og private investeringer. AKO-systemet bistår Norges Bank med dokumentasjon til svarene til Representantskapet innen fristen 29. april», skrev han videre.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer