Strømkrisa

Oppgitt over kriseplanen: - Skandale

Opposisjonen reagerer krast på regjeringens kriseplan for en strømstøtte til bedriftene. - En skandale, sier Rødts Sofie Marhaug.

LITE IMPONERT: Rødts Sofie Marhaug sier regjeringen kommer med lite nytt om en strømstøtte til norske bedrifter. Hun mener det er en skandale at de må vente til oktober. Foto: Ole Berg-Rusten/ NTB
LITE IMPONERT: Rødts Sofie Marhaug sier regjeringen kommer med lite nytt om en strømstøtte til norske bedrifter. Hun mener det er en skandale at de må vente til oktober. Foto: Ole Berg-Rusten/ NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ARENDAL (Dagbladet): Mandag ettermiddag la Olje- og energidepartementet fram sin tidsplan for arbeidet med å få på plass en krisestøtte til bedriftene som følge av de høye strømprisene.

Stortinget hadde gitt regjeringen frist til i dag med å presentere en plan.

- Lite nytt

Stortingsrepresentant Sofie Marhaug, som sitter i energi- og miljøkomiteen for Rødt, er lite imponert over det regjeringen legger på bordet.

- Det er lite nytt her. Nå må Stortinget på nytt få sjanse til å diskutere makspris. At vi ikke møtes før oktober er en skandale. Jeg er også spent på om regjeringen vil reforhandle avtalene for utenlandskablene og innfri krav om å droppe EUs fjerde energipakke, sier Marhaug til Dagbladet.

Lenge lå det an til at Stortinget kunne bli hasteinnkalt for å behandle en krisestøtte til bedriftene, men forrige uke fikk regjeringen anledning til å jobbe videre med sin plan.

Kan bli krisemøte

I sin tidsplan skriver regjeringen at strømstøtten seinest kan legges fram for Stortinget i forbindelse med framleggelsen av statsbudsjettet. De legger imidlertid støtten fram som en egen sak slik at den kan behandles med en gang.

Tirsdag morgen skal Stortingets presidentskap avgjøre om de skal hasteinnkalle Stortinget til møte om saken, opplyser stortingspresident Masud Gharahkhani til VG.

- Det brenner for bedriftene nå. Da er det viktig at regjeringen ikke somler, men jobber raskt og legger fram noe med en gang, sier Høyres energipolitiske talsperson Nikolai Astrup.

- Er det godt nok at de må vente til oktober?

- Høyre mener denne strømstøtteordningen bør komme så raskt som mulig. Ideelt sett bør den være på plass i midten av september. Da kan vi handle med en gang. Det er viktig fordi det gir trygghet for bedriftene.

Astrup legger til at de er glade for at strømstøtten legges fram som en egen sak, slik at de kan behandle den med en gang.

Olje- og energiminister Terje Aasland svarer lenger nede i saken.

STRØMFORBRUK: Med disse enkle grepene kan du "hacke" ditt eget strømforbruk. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

- Handlingslammet

Fungerende leder i SV, Kirsti Bergstø, mener regjeringen har kommet SV i møte når det gjelder signal om bedre strømstøtte til husholdningene, regulering av krafteksport og lovnader om mer til energiøkonomiske tiltak.

- Dette er et greit utgangspunkt for forhandlinger der SV vil bedre tiltakene, sier Berstø.

Samtidig mener hun det er helt nødvendig med mer grunnleggende endringer for å ta politisk kontroll over krafta.

- Derfor ønsker SV et ekstraordinært møte i stortinget så raskt som mulig der dette er tema, fortsetter Bergstø.

Frp-leder Sylvi Listhaug sier i en kommentar til Dagbladet at den «såkalte tidsplanen fra regjeringen» er et nok et eksempel på at regjeringen er helt handlingslammet når de skal håndtere kraftsituasjonen.

- Alt tyder på at det ikke vil komme noen nye tiltak for næringslivet og for å begrense strømeksport før tidligst 2023. Dette vil ramme folk og bedrifter som allerede opplever at rekordhøye priser om sommeren, og som kan forvente at strømregningene blir enda høyere utover høsten og vinteren, sier Listhaug.

Hun understreker at denne handlingslammelsen er årsaken til at FrP ville hasteinnkalle Stortinget, og står fast ved at det bør skje kjapt.

STRØMUTGIFTER: Frykter du en sjokkregning som følge av dyr strøm? Med enkle grep i hverdagen kan du bidra til å senke strømutgiftene noe. Video: Berit B. Njarga. Voice: Embla Hjort-Larsen. Klipp Tobias Fjeldvang Vis mer

- Offensivt og tydelig

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) sier seg imidlertid godt fornøyd med planen han la fram i dag. Han mener regjeringen har svart på det Stortinget har bedt om.

- Vi har nå veldig konkret og veldig tydelig lagt fram en tidsplan for de sakene vi jobber med på strøm. Den utvidete ordningen for husholdningene er avklart og vi legger fram en proposisjon på det i september, sier Aasland til Dagbladet.

- Det samme for næringslivet, vi er i gang med partene, vi jobber godt med ulike modeller som er treffsikre og vil hjelpe den delen av næringslivet som er hardest rammet, legger Aasland til.

Han lover at pakken for bedriftene kommer så raskt som mulig.

- Jeg tror det er klok at vi gjør prosessen med partene ferdig og får rammet dette skikkelig inn. Det tidsløpet som er lansert er offensivt og veldig tydelig, sier Aasland til Dagbladet.

- Fryktelig vanskelig

Fylkesordfører og senterpartimann Jon Askeland har tidligere fortalt Dagbladet om stor frustrasjon på grasrota i Senterpartiet over at regjeringen ikke har gjort mer for å bøte på de rekordhøye strømprisen i sommer.

Han viser nå forståelse for Støre, Vedum og co. ber om mer tid.

- Jeg anerkjenner fullt ut at det er fryktelig vanskelig å treffe en ordning som du ikke får kritikk for. Hvis de kommer med en strømstøtteordning som får økonomien til å koke, med en inflasjon på 10 prosent, har vi en veldig vanskelig situasjon. Jeg forstår at de ikke hopper på de kjappe løsningene, sier Askeland til Dagbladet.

Askeland sier likevel det fortsatt er stor utålmodighet og roper varsko om bedrifter i sitt distrikt.

- Vi kan få en situasjon der noen bedrifter vil slite med å holde det gående. Det er bedrifter som sliter så veldig nå. En bedriftseier har fortalt meg at han i samme periode i fjor betalte 17.000 i strømregning, og nå betaler 120.000 kroner, sier Askeland.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer