Oppgitt over strømdebatten

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) mener den offentlige debatten i for liten grad skiller på kortsiktige og langsiktige virkemidler for å håndtere kraftkrisa. Det kan lett føre til feil medisin, mener han.

BLANDES SAMMEN: Klima- og miljøminister Espen Barth Eide mener mange ikke klarer å skille på hvilke tiltak som kan løse strømkrisa på kort og på lang sikt. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
BLANDES SAMMEN: Klima- og miljøminister Espen Barth Eide mener mange ikke klarer å skille på hvilke tiltak som kan løse strømkrisa på kort og på lang sikt. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

ARENDAL (Dagbladet Børsen): - Vi står i en helt reell og alvorlig krise. Det skal vi ta på alvor, for det er veldig tøft for mange nå. Men vi må ikke gjøre tiltak på en måte som ødelegger for tida framover, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide til Dagbladet Børsen.

Det har vært en intens uke for Ap-statsråden, som har deltatt på i overkant av 40 arrangementer under det politiske arrangementet i sørlandsbyen.

Men selv om det er klimautfordringene og det grønne skiftet som har tatt brorparten av tida, kunne heller ikke han unngå å snakke om temaet som lå som et tungt teppe over Arendalsuka: strømprisene.

Og i ei tid da stadig flere mener at elektrifiseringen går for raskt fram, har Barth Eide et klart budskap: Vi må klare å ha to tanker i hodet samtidig.

Feil medisin

Tidligere denne måneden gikk stortingsrepresentant for Høyre, Sveinung Stensland, ut mot eget partis standpunkt til elektrifisering av sokkelen i Dagbladet.

Selv om det ikke er første gang han har ytrer dette, mener han seinsommerens rekordhøye strømpriser bør få Høyre til å stoppe i sine grønne ambisjoner om å elektrifisere oljeplattformer.

Den samme interne dragkampen finner sted i Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Flere Ap-ordførere ba i Klassekampen deres egen olje- og energiminister, Terje Aasland (Ap), om å stoppe de grønne ambisjonene om mer elektrifisering.

Men Barth Eide mener det er helt feil å legge bort en langsiktig plan som elektrifisering av oljeplattformene er, for et akutt problem. Han finner trøst i at verken Stensland eller røstene i Ap har partiene bak seg i dette spørsmålet.

- Den varige løsningen på kraftutfordringen nå, er å utvikle mer kraft og effektivisere bruken slik at vi benytter mindre, sier Eide.

- Samtidig må vi som styrer, styre trygt ved å hjelpe folk gjennom denne fasen etter beste evne. Strømmen er ikke spesielt mye dyrere for deg og meg gitt det som er verdens rauseste strømstøtteordning, men for markedet, fortsetter Eide og legger til at det naturligvis er annerledes for næringslivet.

STRØMKRISE: Statsminister Jonas Gahr Støre møtte pressen etter møtet med LO og NHO om strømkrisa. Foto: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

Advarer mot makspris

Flere partier har tatt til orde for en makspris på strøm. Dette tiltaket ble også heftig debattert under partilederdebatten i Arendal.

«Nei» er Eides kontante svar på om ikke det kan være en løsning på strømkrisa. Tvert imot mener han det kan gjøre strømmangelen større.

- Når det gjelder forbrukermarkedet, når vi med støtteordningene i stor grad en slags makspris på 70 øre - selv om det fortsatt er veldig dyrt. Men vi kan ikke trylle bort markedet, sier Eide og fortsetter:

- Når det er knapphet på en vare eller tjeneste, så går prisen opp. Vi kan ikke late som det ikke stemmer. Kamuflerer du det, slik at folk ikke gjør noe for å spare, kan du fort ende opp med reell manko og rasjonering. Så det er mye bedre å sørge for å skjerme husholdningene så langt mulig, som vi gjør, og for øvrig stimulere til smartere bruk av kraft og bygge ut mer. Det mener både jeg og regjeringen, sier Eide til Dagbladet.

Prinsipielt enig

Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun, som leder et nytt energiutvalg i Ap, har også foreslått å utjevne de enorme strømprisforskjellene mellom nord og sør i Norge gjennom overføring av mer kraft.

Nestleder i Ap, Bjørnar Skjæran, er på sin side helt uenig og mener det ikke vil løse strømkrisa i sør.

FRA TOPP TIL BUNN: Noen imponerte, andre ikke. Dette var dommen fra kommentatorene i Dagbladet. Video: Dagbladet TV. Vis mer

På spørsmål om hvordan Barth Eide stiller seg i denne debatten, forklarer han at han prinsipielt sett mener det er riktig at kraften flyter dit den trengs, og da er det ikke en god idé å lukke kraften inne i en del av landet.

Problemet, påpeker han, er likevel at slike kabler tar lang tid å bygge. Innen de står ferdige, kan situasjonen være en helt annen.

- Det er veldig store industriprosjekter både i Nord-Norge og nord i Sverige - som deler strøm, og det strømoverskuddet kan bli møtt av en økende etterspørsel. Det er bra for jobber og verdiskapning, men det kan endre prisbildet, sier Eide.

- Med andre ord: Er du for, så hjelper det ingenting i det korte bildet. Er du mot, må du ta høyde for at det er lenge til dette vil stått ferdig og da kan alt igjen se annerledes ut, fortsetter han.

Han påpeker at det for 10-12 år siden var Trøndelag som hadde den dyreste strømmen, og at strømmen i en periode her var oppe i 7-8 kroner fram til det ble løst med bedre kabler.

- Problemet i det offentlige ordskiftet nå, er at man blander sammen situasjonen i dag med hvordan den skal bli.

Kan påvirkes av klima

Han mener energikommisjonen er helt nødvendig for å møte kraftkrisa.

- De må få kunnskap til å beskrive framtidsbildet. Hva er forholdet mellom tilbud og etterspørsel? Hva vil vi bruke kraft til i framtida? Hvor kan vi spare og hvor trenger vi mer kraft? Løsningen er ikke å nibygge eller å akutt stoppe opp, for da blander man sammen disse tidshorisontene, sier Eide til Dagbladet.

Også klimaendringene kan påvirke kraftforsyningene de neste åra, understreker Eide.

- Vi må ta inn over oss og forholde oss til hvordan naturen endrer seg. Her trengs kunnskap, så utredninger er mer nødvendig enn noensinne. Kanskje kommer vinden intenst, men i perioder. Det samme kan skje med nedbøren, og da kan det være perioder med lite vann i magasinene hvor vi blir avhengige av å importere, sier han.

Eide mener vi nå må holde tunga rett i munnen, tenke klart, og i tillegg se på hva som skjer i andre land.

- Den grønne given i Europa går nå enda raskere, for vi kan ikke være avhengige av Russland. På kort og mellomlang sikt: Selv all den gassen vi har. Så må vi i Norge samtidig styre vår utvikling og omstilling med det som skjer i Europa.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer